《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
唔會走數實會加速的
你係男人就同阿彥講清楚
日日扮工等文
唔使半粒鐘追哂
「佢只不過係我同學嚟咋。」

坦白講,我私心係想佢哋嘈,所以先有我依家食花生嘅焗面。

「同學?」

「我唔理,跟我走。」呀彥一嘢就拖起呀詩隻手,拍戲咁款。

「你都痴線!我先唔係你俊公仔,亦都唔係要咩都聽曬你話,因為我已經聽夠啦。」

「你⋯⋯咁撚串?」唔知係咪惱羞成怒,佢大大力打落欄杆度,但又痛到即刻反彈,個欄杆同佢隻手都震起上嚟。

我忍唔住笑咗一下,Sor大佬,真係有啲柒。

呀彥即刻好惡咁睥住我,道:「望乜撚啊你?!」

本來我以爲對住啲咁惡嘅MK仔或者死飛仔,我會淆曬青。真係淆㗎,之前係街邊見到啲MK仔打交啊,我都走佬嗰個嚟。但今日我好似唔同咗咁,無懼怕。

「無啊,我企係度唔望唔通瞓教啊?」我都認真起上嚟。

「一個二個咁撚串啊?我call齊馬嚟睇你哋仲係咪咁撚串!」佢手指指咁指住我哋。

最後一腳踢落個小巴欄杆到,績道:「睇撚住嚟!」

好彩我眼明手快,扶住姐,如果唔係就好似骨牌咁㗎啦,後面嗰個都奶嘢。個小巴都幫手屌曬鬼,好惹唔惹,惹著個小巴佬,足足屌到我哋走佢都仲屌緊。

「走啦⋯⋯」呀詩見我呆咗咁扶住個欄杆,呀詩捉起我隻手,好冰冷嘅手,明明大熱天時。

「好重啊⋯」我抱怨。
多咗錯字喎樓主
咁陣間檢查嚴啲先!Sorrrrr
仲有冇加速?
點解阿彦啲舉止可以柒得咁生動
「喂⋯小姐,你食緊第三個雪糕啦喎。」係咪女仔一食雪糕就食到成嘴都係,成個細路女咁嘅呢?

頭先件事完咗,我哋無即時返去,反倒求其去咗間麥記,一坐低呀詩就狂食雪糕了。

「我仲好嬲囉!」呀詩似乎仲為頭先嘅事勞氣,但何解呢?

「究竟你同呀彥做咩事姐?」

「我⋯⋯」呀詩望住個士多啤梨新地,已經俾佢搞到成獲屎咁,而佢仍然吞吞吐吐咁。

「我咪聽你講處理緊我同佢嘅事,但其實我唔想俾你睇到。」呀詩一臉羞澀,語氣變得柔聲細氣。

我無出到聲,靜靜地聽埋佢講,只係點個頭俾個回應佢。

「其實我同呀彥早係識你之前都出問題㗎啦,之前我都有講過,只係我唔想又或者係我唔知點面對啦。佢變得越嚟越爆燥,就連扑嘢都係,仲話想試下唔戴套⋯⋯」

「之前仲要俾我發現佢偷偷地除咗個套,又話買套貴,唔想成日曬錢買dom,又要食煙又要買dom。」

「我咪屌鳩佢買唔起就咪撚扑啦,跟住啲態度就越嚟越差,同我一齊就好似想同我扑嘢咁,我甚至有陣時覺得自己好似隻雞咁。」

每每聽到呀詩咁樣,我就會好心痛佢,但同時間亦沈重到,我唔知點做好。

「報警拉鳩佢囉,告佢衰11。」我學啲高登仔咁講。

「我唔想搞咁大,到時候就已經唔係我控制到嘅事嚟。」青春期的確係不怕後果,但同時間最怕大獲嘢,而我哋心入面都會有條底線。

就好似扑嘢係我哋嘅不怕後果,但唔戴dom則唔係。
都幾忍得聽住自己鍾意嘅女仔同其他男仔點樣扑野 仲要比意見
呀詩講到繪形繪聲咁,我都好難唔去想像嗰個畫面。每諗起喱一幕就好心up,但矛盾嘅係,我鐘意佢,亦唔想因為佢同呀彥之間嘅事放棄。姐係咁,對比起失去呀詩嘅痛,咁佢同呀彥之間嘅過去亦顯得無咁重要。

大個咗仲容易明白,因為你會發現個世界唔係淨係得MK妹先會破處,就連你覺得好純嘅女仔原來私底下都並唔係咁,你就會難分真與假。

介意就梗係㗎啦,但係佢兜口兜面咁講,一嘢車落嚟你無得避嗰下先難頂。

「咁你依家點算啊?」左又唔得,右又唔得,便問佢有何打算。

「可唔可以去你屋企度瞓啊?」呀詩語出驚人,頭先嘅心血已經夠少,又嚟?

「下?你認真咩?」通常喱啲構段係唔會出現係TVB,而多數係出現係高登故,而個故名係咩「無啦啦有條女上嚟我屋企」之類嘅甜故。

「我諗緊啊,認真㗎。」呀詩表情確係有啲擔心。

對於自己鐘意嘅女仔話上你屋企度瞓,一定會開心到乜咁㗎嘛,但原來最真實嘅反應就會想避。

因為最緊要係屋企人,我屋企唔係啲咩開明嘅屋企,老母仲係叫我中學不應談戀愛嗰啲嚟,霎時之間我都唔知點同屋企人講。

「做咩啊?唔得啊?」呀詩扮楚楚可憐個樣好鬼作狀。

「屌你!咪扮可憐啊。」我笑道。

「我真係無方法先問你㗎,我返屋企實會經呀彥屋企,加上我又唔想反自己屋企對住我老豆。定你想我返去呀彥度⋯⋯?」

「唔⋯唔係!只不過⋯⋯我⋯我唔知⋯我屋企人俾唔俾咋。」

「你求其作啲籍口啦⋯⋯等我嚟啦!」呀詩又開始運用佢古靈精怪嘅頭腦。

不出幾秒,佢就話:「諗到諗到,你就話我出口唔記得帶鎖匙,返到屋企先醒起呀爸呀媽去咗旅行無屋企瞓。掂啊!完美。」

我仲仍然好懷疑,好怕過我媽嗰關,等班高登仔以為咁易帶條女上嚟食啊嗱。
支持樓豬
lm
留名睇扑野
我就覺得 唔會扑野
新讀者 一口氣睇哂
lm 希望佢哋有返個happy ending啦
希望係happy ending
次次睇親呢類型嘅故多數都係sad ending
盡力而為
生活已經夠難夠不盡人意
我都想寫故寫得開心啲
樓豬今日有冇故
有啊會慢慢出
求happy ending
加速呀樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞