《我的MK妹同桌》

1001 回覆
246 Like 14 Dislike
我覺得跑online寫得麻麻算係劣作
如果將來有機會嘅話會出返
我自己都拖咗好幾個故未完成拖拖拉拉 斷斷續續咁
個感覺好似自己啲女咁無次斷到尾 個feel唔係幾好

而且自己寫故好多時都唔係真人真事 係由好幾個唔同嘅故事堆積一齊 故事嘅來源喺來自身邊啲人 而非自己本身

好似MK妹故咁 身邊唔多唔少都有MK仔女 參考佢哋之後再加插自己天馬行空嘅幻想力而寫出嚟
Btw
我大學用咗一年時間寫我嘅畢業作品
由內容、封面、排版、印刷全部自己一手一腳包辦
字數好似唔多
已經寫好曬 但未諗過話po係連登
唔知大家有無興趣呢
速度就實會快過喱個post好多 因為已經寫好
唔洗好似依家要打
同埋個故係屬於二次創作
個故叫:二十三歲的櫻木花道

如果喱個cm正評多過20嘅就會開post可以反映下俾我知
出左文先 你出咪睇
都唔係嘅 最後地鐵嗰part都好入肉
但係係冇補習社同呢個咁好睇
出個開頭嚟我會考慮下
新讀者 LM
樓主故文好撚正好青春岩岩睇完補習社 樓主加油 出書嘅一定買
文呢
樓主寫完呢個故會唔會寫番港女去台灣特訓個故
冇文?
啱啱返到嚟依家打文
而另一個故我會出咗先 已經夠數有多
多謝你哋支持我會出住個故先 如果你哋等緊故嘅可以睇住先
喱邊等陣就有文!
加油呀。 出快ddddddddd
3間房啫係冇得同牀
我頂你個肺,跟住落嚟就係嘈到拆天嘅尖叫聲。

而傳入耳嘅係一把熟悉不過嘅聲音⋯⋯

「做乜事咁嘈啊?」係老媽子,佢開門無聲嘅?

我戰戰兢兢地行出去,扮下孝順仔,幫呀媽拎手袋。

「做乜事咁乖?」老練嘅呀媽係我自出娘胎前已經深明無事獻殷勤係咩一回事。

「無⋯⋯我帶咗個同學仔返嚟。」我婉轉地說。

「哦,同學仔咋嘛,你都好耐無帶啲同學仔返嚟啦喎,係咪啊健二啊?」

「唔係啊!」我心好虛,浮浮地咁,「而且佢今晚會留係度瞓,因為呢⋯⋯佢屋企人去咗旅行,而佢今日返學又無帶鎖匙,依家無屋企返啊。」

老媽子一邊聽我講一邊點頭,似乎好順利。

連登仔們,學嘢啦,溝女少不免要講唔少大話㗎⋯⋯

「可以啊,反正我哋有客房可以招呼下人嘛,你一陣自己執下佢啦,呀媽唔會幫你㗎。」

「真係?」

「係啊。」呀媽無我咁好氣。

然後我急急腳入房搵呀詩,而呀詩一早企咗係門口隔嚟,個樣仲擔心過我。

我搭住呀詩嘅膊頭,推佢出去,然後同呀媽介紹:「喱位就係我同學仔,趙盈詩。」我笨掘地道。

呀媽呆咗幾秒咁望住我,面無表情,亦都唔係睥住我,淨係面無表情姐,望住呀媽,我不寒而慄,一股寒意衝埋嚟,潛意識地害怕眼前喱個人⋯⋯

大個仔先明呀媽個表情,因為好多女人都識。
加速加速
「嗨!」見慣世面嘅老媽子臨危不亂,熱情地同呀詩打招呼。

「嗨!伯母你好。」咁欺負嘅聲線係出自MK妹把口?我有無聽錯,我望住佢呆咗。

「當自己屋企得㗎啦,你飲唔飲嘢啊?雪櫃有嘢飲啊。」

「唔洗客⋯⋯」呀詩未講完,呀媽已經行入廚房,拎咗盒維他奶出嚟俾呀詩。

「個衰仔成日買返嚟又唔飲,擺曬係度。」

然後經過我嘅時候,摸摸我個頭,語重心長咁講:「大個仔啦⋯⋯」

我見到呀詩係度忍笑,個嘴角戚下戚下咁,好是可惡。

「得啦,唔洗你講我都知我大個啦。」

「我哋做功課先啦!食飯叫我哋啦!」我即刻拉住呀詩返入房,關門嘅時候順便用無聲鎖門法,等呀媽聽唔到鎖門聲。

一入返房,呀詩就學我呀媽講:「大個仔啦,嘻嘻!」

最嬲屌嘅係,佢竟然係我耳邊用氣音同我講⋯⋯

「 青 頭 仔! 」
我今日搞咗成日,訂咗聽日返台灣,好多機都停了
返到去要隔離14日,到時多咗時間寫文,會瘋狂加速我驚會無聊死
所以聽日唔會點出到文啦,返到台灣出
Sor出得好慢
「 青 頭 仔! 」
好多故都爛緊諗緊點補鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞