《我和未來外父大人去了美式快餐店》(2)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
喂都無上限嘅
係咪1079?
法國烏蠅
37?
大學生畢業都要做默記抹枱,唔怪得有青年貧窮問題
希望啱
你係咪當年成日想振夫綱嗰位巴打?
睇唔明,咁答案係咩?

暫時無人答啱
有上限的
好味
畢時都唔想抹枱的
43?
點解我睇唔明條題目
利申 數學廢到仆街
唔識計 枱都冇得抹 要去考狗了
放棄等答案
留名等答案
利申 用Python撞出黎
def test(n):
    ans=0
    for i in range(20,n):
        a = i
        while True:
            if a%3!=0 and a>0:
                a-=20
                if a == 3:
                    testing = True
                    break
            elif a<0:
                testing=True
                break
            else:
                testing=False
                break
        if testing:
            ans=i
            testing=True
    return ans
如果係咁,九成以上的人都要考
之前都有人答咗43
我都係唔明條問題問咩 按道理我有無限金錢,即係買幾多盒麥樂雞都得。咁我要揾一個大嘅答案,唔係可以用任何一個非六,九及二十嘅公倍數乘以任何一個好大嘅質數嫁咩
條件喺只有六件、九件同二十件限制,唔可以係入面單獨就一件出黎,所以1-5唔得,因為現時只有6、9、20選擇。
6,ok,因為我哋有6件默樂雞。
7,8,唔ok,因為就算你買咗2盒6件默樂雞,依家唔俾單獨喺入抽默樂雞出黎,所以買兩盒只當12。
9,ok,因為我哋有9件默樂雞。
10,11,唔ok。
12,ok,我哋可以買兩盒6件裝。
15,ok,可以買一盒6件加一盒9件。

依家畢時所問的問題就係唔ok的最大數目係幾多。

我諗我都係練定抹枱先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞