《我和未來外父大人去了美式快餐店》(2)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
食屎啦你
抗生素唔可以亂食
抗生素(antibiotics)最主要可以透過三種途徑殺死細菌,但某啲細菌可能已經某種 antibiotics develop左抗藥性,例如MRSA(金黃葡萄球菌🍇),佢係一種存活係好多人嘅腸道入面常見嘅抗藥性細菌,當你食左某種佢develop左抗藥性嘅抗生素,隻抗生素就會殺你腸道入面其他嘅細菌而同時又殺MRSA唔到,咁MRSA嘅%就會 increase而導致一個imbalance出現,即係唔健康

要回復腸道健康其實一般正常飲食基本上就可以,記得唔好飲zero同唔好食代糖
至於食屎,通常你嘅腸道菌落可能太不堪入目嘅時候可能就需要食啦,而抗生素可能就會係你某一種菌特別多得唔正常嘅時候就會處方比你㩒低返佢,但一定要抽specimen做c/st睇下係咩菌先落相應嘅antibiotics

(有錯嘅請指正我
屎同抗生素都唔應該亂食,利申無食過屎
無記得既中大研究緊一個新既糖尿病療法
就係將健康瘦底人士既屎filter乾淨,留低d令人健康瘦底既intestinal bacterial flora, 再用灌腸既方法放入痴肥人士體內,好似已經做緊clinical research

btw 通常食完一排antibiotics會建議食返一星期益生菌/益生多,纖維同水都要適量增加
Yes 糞便移植改變腸道細菌品種
素食法醫嗰度有探討過,記得巴打你係讀醫
邊有咁叻呀
讀乞食科炸
屎同抗生素都唔應該亂食
即係一係食屎,一係俾人後入
唉聽到班親戚年紀大要定期照腸鏡就驚
預防大腸癌,正確呀
有冇麻醉?
唔記得了,不過之前要食瀉藥
健康要緊
唔食就照屎
2公升水再配2公升瀉藥溝水
飲到肚漲

🇫🇮 薯仔你喺邊
唔係凍肉櫃,去賣菜嗰邊會有好多唔同薯仔品種
D wuhan 種將肺炎帶到嚟芬蘭,薯仔小心啲
武漢人將武漢肺炎帶到去挪威同芬蘭
https://lih.kg/1838945
感謝關心,已有足夠酒精存貨
酒精係比你壯膽㗎
薯仔 新年快樂
祝大家身體健康
新年快樂
明早會有更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞