陳彥霖背景+失蹤過程整理

3018 回覆
6218 Like 35 Dislike
有冇可能係被尋仇,但對方錯手殺咗佢,然後又因為只係普通MK仔所以唔識處理,就咁掉落海?

完全鳩估。
btw其實女仔男朋友都好奇怪,女仔屋企人喺女仔失蹤後有搵過佢,但佢唔覆。
你講得啱,依家只係啱啱開始
浮屍呢單嘢只係一個觸發點
Push
光復香港 時代革命
下? 你要明白,點一個地方出嚟,等大家去不停向呢個方向走而冇任何丁點實際支持同呢個case有關,咁樣叫幫手?

我都可以同你講新屋嶺附近山頭有一條秘密小徑直入campus,係重要關鍵, 入面有高人set 咗結界,要一萬人以上先夠陽氣突破。為咗保護自己唔可以講太多云云...

真係幫手嘅人唔係咁嘅.

請大家理性去跟番條失踪timeline啦
如果照你咁諗 當真係MK尋仇錯手殺左死者
你都話 普通MK「唔識處理」
咁又點會識得將死者物件擺返學校擾亂視線?

所以我覺得可以排除呢個可能性
應該要針對佢屋企人方向查
佢老母既行為完全唔似死左個女咁cls
你屋企人講左咩呀?
邊度確認咗喺學校執到嘅電話、身份證果啲係被擺返學校?
[置頂]仲做浮屍推理?集氣搵佢男朋友或友人出黎好過啦
https://lih.kg/1645581

屌 我無用呀 要推撚到識佢嘅人先有方法搵到真相呀
9推理真係無用架...
推上去呀 再唔搵人就連唯一線索都會被消失
旁邊有堆田區
你可以選擇唔信 洗咩打咁大段野質疑
點解唔可以選擇去睇下其他你認為唔真實既意見?
有可能享美孚已經俾人挾咗上車?
都好過我 我想學玄學都唔知點樣學起好
我覺得可以試下係呢個方向搵
再唔係推比記者睇下
記者覺得有可疑既會去查
巴打 我都覺事主阿媽係有一定可疑性
但正常警方第一時間都會查左家屬朋友先
如果件事咁簡單正常好快會破案 警方無必要為佢阿媽掩飾
件事發酵左咁耐 警方等左成20日先敢企出黎 證實事主身份
今日成報走左出黎 對事主進行一次人格謀殺 明話事主精神有問題自殺
https://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news1&id=107321

我反而覺得會唔會佢阿媽 都受到一定程度壓力 而做出唔尋常既決定呢?
單純佢阿媽殺佢 成家住元朗 又點解要老遠去將軍澳棄屍
個人犯案要走咁遠 仲要好冷靜去制造咁多掩飾(電話/尋人啟事/聲明/棄屍地點/裸體) 風險真係好大
話晒都係佢阿媽 會唔會忍心個女裸體係海到漂 呢個都係一個好大疑問。

而我推斷會唔會係 第4個可能 會準確少少
甚至有可能係休班警個人作案 或者最少都有一定相關背景人仕
所以警方同紅媒先會咁盡力去掩飾 連VTC 都無企出黎

因為休班警本身精神情緒壓力都好大
往往唔會係示威當中係記者同同袍面前去爆發
反而係獨處既時候 先最危險
而且專業 識得裸體棄屍 制造假證據
當然 以上一切都係純 9 估
上面有巴打推測左
因為正常年青人電話一定會跟身
亦唔會咁耐先發現電話漏低左
有冇做電訊公司既brother track倒手機通訊/訊號 record?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞