陳彥霖背景+失蹤過程整理

3018 回覆
6218 Like 35 Dislike
你咁講即係講義士既屍都係香園圍?
好大關係
俾一啲嘢佢食,嚴重影響佢情緒

之前咪有個紀錄片講新疆再教育營,俾人打咗唔知咩針

https://today.line.me/tw/article/從新疆再教育營被釋放的婦女:我們像是一塊任人宰割的肉%C2%A0-LL3qqa
講你就講,無理證就收皮
Push
巴打我都係想搵真相
嗱而家最大可能係兇手係其他地方殺害受害者 因為已經可以排除左佢係學校被殺既可能性 亦都冇可能佢係學校漏左咁最重要個幾樣野 仲會同朋友去美孚食飯 仲要食完後同朋友用電話講返緊屋企
應該係兇手行兇然後放返係學校混淆視線 應該係唔知點處理佢銀包電話 見到VTC證就想放返係個度

但我覺得係黑警既機會唔大 我都係探討以下幾項猜測既他殺可能性:
1. 係個日冇示威既情況下 根據個日佢失聯時間係下晝兩點幾 即係下晝有警車日光日白隨機當街拉完人但冇人見到 (我話隨機係因為唔會有巡警記得哂所有要拘捕既示威者既面孔)我覺得可能性唔大
2. 預約上門拘捕 即係受害者返到屋企 警察上門拉人後發生 呢個要睇朋友有冇提過 正常係門眼上見到有警察上門 第一時間應該會同食飯個個friend講 但之前啲朋友既post冇講 所以要問返同佢食飯個fd 所以機會都係唔大
3. 係好似方仲賢咁一直有便衣跟蹤然後捉佢返警署 但一黎佢得15歲 二黎佢唔係方仲賢咁係SU主席 三黎佢好似並唔係真係咁活躍社運 黑警冇咁多人力物力去逐個跟蹤 機會都係比較微
4. 有陌生、著非警察制服既人趁冇乜人既時候係後巷迷暈受害者然後捉走去附近地方殺害(拖住個人唔去得遠) 機會50% 始終個時係日頭 俾街外人睇到既機會都好高
5. 係佢返到屋企後發生既事 其他post 話佢同阿媽關係唔好 阿媽又有新男友 可能有抝撬 阿媽錯手殺左佢 然後男友幫手棄屍我覺得呢個可能性最大
都唔止一單case係殺完親屬然後上網扮尋人 尤其佢媽咪係知道個女死後出個篇聲明咁奇怪 隔離po又話佢唔肯去認屍
正常一個人心急到出po搵個女
首先尋人聲明張相唔會落filter 咁會增加搵到人既困難性
第二 警方到而家都未證實到個浮屍身份 一個浮屍因為真係會全身浮腫難分 加上俾魚啄、蟲咬、海裡各種碰撞所以一開始認錯25-30係唔出奇 法醫解剖過先知係15歲係正常 但因為佢全裸 所以要辨認佢身份都有啲難度
第三 係未完全確認身份既情況下 點會咁快出定聲明多謝各位朋友關心 做家長既點都會存有一絲希望覺得浮屍唔係自己個女

所以我覺得如果係日頭失蹤 從認識既人入手查係最好

唔係話狗唔會殺人 而係如果係佢地殺 有兩種講法:
1. 全身赤裸係因為警唔想俾人知佢著黑衫 都唔想俾人知佢地殺人:咁其實佢地冇必要咁樣棄屍 佢地大把方法殺人棄屍唔俾人知 更加會銷毀電話銀包既證據 唔會放返係VTC因為隨時呢啲野唔小心沾上指紋or皮屑都好容易搵到真兇

2. 佢地想製造白色恐怖 所以特登棄屍俾人睇:
如果係咁個受害者應該會著黑衫黑褲 唔會全裸 加上之前有可疑既浮屍case都係黑衫黑褲

所以係警察做既兩種說法都有啲矛盾

有錯請指正
Sor樓豬我想你諗多樣野
有樣野我思考左好耐
試諗下佢19/9 2:15離開
10分鐘之內仲搵到佢
可以藉此判斷一樣野 係佢所搭返屋企嘅交通工具一定係有足夠人數同佢一樣乘車 如果唔係嘅話佢上車後幾分鐘已經可以的走佢
暫時可以判斷佢係搭黨鐡走
當佢朋友聯絡到佢嘅時候佢仲係話返緊屋企嘅話佢必定係上咗西鐵線去元朗
我地需要調查嘅方向應為
1.攞校園CCTV 確認佢/擁有佢學生證身分證嘅人係幾時去到佢校園
2.攞當日黨鐡西鐵線CCTV

所有嘢都同黨鐡有關 自己諗啦
返校園及離開校園
CCTV 的確係現階段調查嘅第一線索
除左黑警 冇其他兇手 完
可唔可以向八達通公司攞八達通紀錄?
點解全裸但睇片又黑衫黑褲黑鞋
我地絕對需要真相
推,我地要整合所有被自殺資料 為佢地討回公道
721 831 101
同問
得啦高人,柄埋一邊去推背啦,難得成班連登仔即刻同你癲
幾時到黑警啲仔女比人咁對待
其實有冇風水陣都好 咁偏僻又有狗屋一定好撚危險
對於堪輿學說我都尊重 如果係嘅 咩玉會可以保命?每個人都啱用?
佢屋企人有無可疑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞