陳彥霖背景+失蹤過程整理

3018 回覆
6218 Like 35 Dislike
d人話要起碼落成個星期先夠排洪 大陸有冇?
相, 八卦問下only
太危險
呢個跑馬地 我9月25入過
同日去咗大坑東 但唔俾我哋入去個tank 話有好多debris未清
你點入的?
大學civil prj site visit
唔信起我底
, 八卦問下only
失蹤手足集合
https://lih.kg/1645928
可能佢老母條佬性侵過靚妹
佢老母係幫兇送個女俾人搞
但係又好憎個女

1-果日條佬又搞細路女
佢老母/條佬錯手殺左

2-果日條佬又性侵完
佢覺得好污糟,就脫光跳海
屌你老母!收皮啦
但咁又到茅盾位 呢個可能性我係信而且都偏向最合理 但同報夢巴既“夢”有茅盾
我知報夢當info係好on9 但準確度咁高既時候會唔會係有知情人士借“夢”爆料?
如果信呢個說法既加上gay巴預言香園圍係一個極重要既地方 我覺得有必要查下輕輕踩下線先
相反唔信既似乎冇冒險入去查既必要 始終呢d地方入去風險幾高
睇返群組講 佢媽朋友話佢老母已經睇左cctv 之後已經無可疑
但又唔肯解釋疑點 話應承咗佢老母唔講得
起佢老母朋友底似黃底

另外,究竟佢身份證電話 係留係學校 定 放低咗係站外比黨鐵職員執咗?
知佢有兩部電話 話佢係轉頭返學校係拎返部電話
但身份證同另一部電話後尾先擺係黨鐵站到?

老母文筆問題都係一大疑點 佢男友定老母係狗似乎都係關鍵令佢唔想再講
其實佢老母同後父行兇機會幾高又最合理
但係咁既話似乎冇可能殺完再將佢物品擺係學校?咁又好似推翻左呢個說法
老母文筆問題都係一大疑點 佢老母男友定老公係警察似乎都係關鍵令佢唔想再講
報紙講姐 但其實係唔係已經證明左佢真係有兩部電話既先?
至少佢唔朋友/家人應該知事但一個唔同no.唔會有一個no.係冇一個人知
《成報》有大量死者背景資料,相信來自popo

【本報港聞部報道】將軍澳華人永遠墳場對開海面昨日發現一具女性浮屍,據了解,死者是一名年僅15歲的姓李少女,少女父母離異,跟隨母親生活,由於過去有五次失蹤人口記錄,故今次其家人亦非即時報失蹤人口。據悉,少女生前無參加過反對修訂《逃犯條例》活動,但原定在上月底有兩宗官司需要上庭。據了解,經法醫檢驗後,確定死者生前無被性侵,惟死因需待進一步檢驗,才能確定。

據了解,女死者姓陳(15歲),生前就讀香港專業教育學院(李惠利)。據悉,女死者最後露面日期為上月19日,翻查閉路電視片段,顯示她與同學乘坐港鐵,同日下午2時左右分道揚鑣。但在下午5時左右,女死者曾向友人傳訊息稱「人生不快樂」,下午5時30分左右,女死者現身調景嶺站對開行人路,把自己身上的袋放低,內有她的錢包等個人財物。翻查女死者社交網站Facebook等平台,相信她生前無參加過反修例活動。

#校園內徘徊個多小時
據悉,女死者家庭背景複雜,父母離異,跟隨母親生活,由於過去有五次失蹤人口記錄,故今次其家人亦非即時報失蹤人口。她在上月19日最後一次露面,但其家人在同月21日才報案指少女失蹤。不過,據了解,少女早於9月19日已經自殺身亡。

翻看閉路電視片段,少女在調景嶺站對開行人路放下袋子之後,便到了香港專業教育學院(李惠利)校園內徘徊,長達個多小時,最後在校園不同地方放下個人物品,包括本來穿着的鞋子。她隨後便赤腳離開校園,往海邊方向走去,因此不排除少女是跳海自殺身亡。

#赤腳往海邊方向走去
女屍被發現時全裸,故法醫進行驗屍時,檢查過有否性侵表徵,確定她生前無受性侵,但同時無發現可疑傷口,因此需待進一步檢驗,例如抽取相關組織化驗,才能確定死因。

由於少女生前家庭背景複雜,故有社工曾為她申請保護令,亦因此曾入兒童院。她在9月20日原定需要到屯門法院應訊,事源她入住兒童院期間,曾經撕毀紙張,涉嫌刑事毀壞。她還涉及另一宗案件,事源她的男朋友曾經被判入塘福懲教所,她乘坐的士探監,但無能力付車資,警務人員接報到場,少女涉嫌踢向警員,涉襲警被捕。這宗案件原定9月底應訊。
其實有好多關鍵位都要firm左先可以有下一步推論 唔係會延伸無限可能性
掉轉咁講 只要有一個結論係唔會同所有info產生矛盾既話 咁呢個結論一定好貼近真相
想打個 信 打
但打咗個 相 字
Btw 謝巴打
追post啦 出面post有說明
自稱老母死黨話
一部電話 係學校畫袋 一部係隨身物品
一袋係調頸嶺地鐵站外圍 地鐵職員後尾交返比媽咪
一份係學校
曾經係媽咪手上 但警方話要收起搜集資料

fb群組睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞