陳彥霖背景+失蹤過程整理

3018 回覆
6218 Like 35 Dislike
單以全裸呢一點已經可以排除自殺可能
所以呢個post會以他殺方向調查

根據FB 陳彥霖應該係住元朗 曾就讀位於元朗既博愛醫院鄧佩瓊紀念中學 而家讀緊位於將軍澳既VTC轄下青年學院(15歲可能讀到中三輟學轉去讀?) 並且標示為戀愛中

有幾個post係關於示威活動

再睇番失蹤過程 佢係美孚最後岀現 並聲稱番緊屋企(元朗) 但因為不明原因番左去將軍澳學校campus 並且留低左電話身分證學生證

由此可以推斷 佢離開campus時只有兩種可能性 1.打算短暫離開 連電話都唔帶 2.離開並非岀於自願

再睇番campus既地理位置 佢位於將軍澳半山區既翠林邨 距離寶琳等市區都有一段距離 要用小巴岀入 而發現屍體地點為油塘魔鬼山對岀海面(唔肯定係咪大紅圈果個area 只係大概位置)

而將軍澳最接近海既地方為將軍澳站同康城之間海皮(小紅圈) 距離campus係有相當距離

做個小小總結

陳彥霖因為不明原因而無番屋企而去左將軍澳 並可能於非自願情況下離開campus 而落水位置可能位於將軍澳/康城 之後隨水流漂到油塘 落水時間方面未能肯定 但有可能並非於19日當日

要解開謎團 我建議有幾個突破點

1. 佢fb標示為戀愛中 係咪有男朋友? 佢男朋友有可能知道佢番學校既原因

2. 學校campus cctv會唔會見到佢係咩情況下離開?有咩人同佢一齊離開?

3. 鑒於campus地理位置 佢離開時好大機會係乘坐交通工具 如果佢唔係俾人夾上私家車 而係自己離開 咁佢好大機會係坐小巴/巴士去寶琳市區

BTW 唔係想吹查案風 請幫手推行動post 但係今次呢單真係有調查既必要 暫時未見到有證據證明佢曾經被捕 未必關popo事 但係點都好 幫同路人絲打搵番真相
Push
推,整合得好
佢咁靚女,我係黑狗都搶住狂屌
收下把口啦食左屎啊?
佢哋fd呢?男朋友呢?
希望呢個妹妹個男朋友快d俾多d資料出黎
同時...男朋友仔都要小心自己安全唔好俾狗咬
Push
會唔會可能佢於美孚失蹤後
能夠證明佢身份嘅野俾人拎走左
再放係將軍澳區campus?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞