決定聽日開始7:00 起身走去跑步

811 回覆
12 Like 43 Dislike
血糖過低,小心暈
7分飲食3分運動
樓主加油
慢唔緊要,最緊要持之以恆跑落去
開始試下唔好跑下停下,set圈數/里數慢慢跑都唔好停,練下心肺
試下多啲行樓梯,比身體習慣下郁先
放假去行下山
身體好咗可以開始加里數
又唔洗日日做嘅,最緊要keep到持續做先
食個到試下每餐7分飽?淨食正餐唔食零食

比心機
利申今日都跑咗6k

thanks 巴打
聽日要去挑戰下跑多過行
我發覺自從開左post 之後有股動力push 到自己去跑步 如果係之前最多跑兩日就收左皮
試下set距離 我之前係跑幾慢都好 一定要跑到十公里 唔準行 係超級辛苦但跑完好有成功感 你可以set 4公里 唔好理時間 keep住全程跑先

跑到幾累都好 都彈下彈下

依個唔錯 因為我依幾日都限死自己跑到30-35mins 就返去 等我聽日試下

你而家都仲可以set 4km
但係跑跑下快咗,跑4km身體都未開始燃燒脂肪
就曬氣

我keep 住跑既話1km 都做唔到 最多200米 就會行回下氣 點解會咁無氣

same same 望住啲人可以跑幾個圈先行下回氣 覺得自己好廢

原來真係可以唔行 今日頂硬上左三個唔行既一公里 不過就斷氣 一開始起跑就勁慢 未見到齊頭公里 死都唔停 我前幾日仲係十幾分鐘 今日都叫跑左三十分鐘 好感動

犀利巴打 keep 住繼續
係咪即係堅持跑完1k 先行一陣回氣咁跑?
今朝跑完好似無跑咁 雖然都有出汗不過無琴晚咁勁 好傷心
減肥不嬲係睇時間唔係km
只要有郁就有能量消耗
仲有試下慢跑一分鐘,行二分鐘
重覆到20分鐘
再下星期跑2分鐘,行二分鐘
直接到自己可以不間斷跑到30分鐘至60分鐘
呢個過程可能要1個月至2個月
最將配速去到6-7min/km 就好

thanks 聽日試下 因為我真係好撚廢
跑五分鐘先大約0.6km 當中停左2-3次
希望依啲方法可以跑耐啲
血糖過低,小心暈

唔會既 我通常食包餅就去跑

係阿 一公里之後行 回氣 跟住又跑下一個一公里 跟住又行 跟住再跑 我跑左三個 愈跑愈慢 第四個跑唔郁 咁就三十分鐘
跑步其實要俾時間身體適應,無論係心肺或者肌力。長跑係長時間嘅運動(阿媽係女人)其實係用緊身體另一個嘅能量系統,所以岩岩開始跑嘅人跑一陣就攰,氣喘係正常。到你跑左一段時間,叫醒左你個身體之後,你就會發覺自己可以跑遠左跑快左

講返點樣可以適應,分享返自己經驗
岩岩開始跑嘅時侯應該點樣跑呢

Set一個時間,喺依段時間入面要keep住跑,唔可以行/停 (跑嘅定義係兩隻腳騰空,即使係0.00001秒都好)速度就你自己,唔辛苦又唔輕鬆,有d喘氣嘅就最好

最緊要記住,跑!就算你跑嘅速度慢過隔黎阿婆妹下妹下,都要跑!你要記住你嘅目的係叫醒你嘅身體,唔係同阿婆賽跑

到你覺得跑10Min係輕鬆嘅,你就可以試下加長時間,15 min又得20min又得。跑耐左,跑長左,速度當然冇跑10min咁快,所以圈速慢左係正常嘅。唔好太在意每圈個時間。總之目標就係要跑15-20Min

到你可以Jog夠20min其實都有個底喺度,習慣左跑步,咁到時你跑快D又得,跑長d又得,得左

另外
1)通常開始跑15-20Min之後先能夠有效消脂
2)跑嘅強度越高,越能夠消脂(所以點解有人話跑好長時間都唔瘦)
3)正確跑姿幫你有效率咁跑(有人好用力咁跑個人都唔去,同埋易傷)
4)覺得跑圈悶嘅可以跑街,多D 新鮮感
5)運動場Jog圈最好就jog外圈,1,2線留返俾人練跑

Sorry for1999, 超業餘跑步撚分享下,等巴打指正
試下set距離 我之前係跑幾慢都好 一定要跑到十公里 唔準行 係超級辛苦但跑完好有成功感 你可以set 4公里 唔好理時間 keep住全程跑先

跑到幾累都好 都彈下彈下

依個唔錯 因為我依幾日都限死自己跑到30-35mins 就返去 等我聽日試下

你而家都仲可以set 4km
但係跑跑下快咗,跑4km身體都未開始燃燒脂肪
就曬氣

我keep 住跑既話1km 都做唔到 最多200米 就會行回下氣 點解會咁無氣

same same 望住啲人可以跑幾個圈先行下回氣 覺得自己好廢

原來真係可以唔行 今日頂硬上左三個唔行既一公里 不過就斷氣 一開始起跑就勁慢 未見到齊頭公里 死都唔停 我前幾日仲係十幾分鐘 今日都叫跑左三十分鐘 好感動

好叻呀 係咪好大成功感?
日日跑對腳唔會痛咩?
加油 keep到一個月就會持之以恆

一路聽歌一路跑
我知自己跑得好撚慢
絲打一齊加油

係阿 一公里之後行 回氣 跟住又跑下一個一公里 跟住又行 跟住再跑 我跑左三個 愈跑愈慢 第四個跑唔郁 咁就三十分鐘

聽日試完寫包膠先
跑步其實要俾時間身體適應,無論係心肺或者肌力。長跑係長時間嘅運動(阿媽係女人)其實係用緊身體另一個嘅能量系統,所以岩岩開始跑嘅人跑一陣就攰,氣喘係正常。到你跑左一段時間,叫醒左你個身體之後,你就會發覺自己可以跑遠左跑快左

講返點樣可以適應,分享返自己經驗
岩岩開始跑嘅時侯應該點樣跑呢

Set一個時間,喺依段時間入面要keep住跑,唔可以行/停 (跑嘅定義係兩隻腳騰空,即使係0.00001秒都好)速度就你自己,唔辛苦又唔輕鬆,有d喘氣嘅就最好

最緊要記住,跑!就算你跑嘅速度慢過隔黎阿婆妹下妹下,都要跑!你要記住你嘅目的係叫醒你嘅身體,唔係同阿婆賽跑

到你覺得跑10Min係輕鬆嘅,你就可以試下加長時間,15 min又得20min又得。跑耐左,跑長左,速度當然冇跑10min咁快,所以圈速慢左係正常嘅。唔好太在意每圈個時間。總之目標就係要跑15-20Min

到你可以Jog夠20min其實都有個底喺度,習慣左跑步,咁到時你跑快D又得,跑長d又得,得左

另外
1)通常開始跑15-20Min之後先能夠有效消脂
2)跑嘅強度越高,越能夠消脂(所以點解有人話跑好長時間都唔瘦)
3)正確跑姿幫你有效率咁跑(有人好用力咁跑個人都唔去,同埋易傷)
4)覺得跑圈悶嘅可以跑街,多D 新鮮感
5)運動場Jog圈最好就jog外圈,1,2線留返俾人練跑

Sorry for1999, 超業餘跑步撚分享下,等巴打指正

哇thank you 巴打 好長的心得
總之現階段就係跑得就唔好行+set 里數俾自己去跑
減緊肥既巴絲一齊努力加油
離夏天得返三個月到咋
加油呀 我都跑緊 想set一個月200k目標 但係過左半個月先80k度 舊患開始發作 想死
不過新手我唔建議跑咁多 而且跑步減唔到肥

咁唔好跑住 休息一排等好返先啦
下其實係咪真係跑步減唔到
因為頭先我同事又係咁講 話咩跑步係減唔到
對腳只會愈減愈粗 然後佢係好強硬個啲
搞到我唔敢反駁佢
加油呀 我都跑緊 想set一個月200k目標 但係過左半個月先80k度 舊患開始發作 想死

邊個貼你講跑步減唔到肥

搞到我唔敢反駁佢

跑步點會減唔到
會腳粗係短跑
長跑就消脂
不過飲食方面配合得好先會事半功倍
如果吸收仲多過消耗就一定肥硬
肥婆,你加油呀
都on99
咁易跑到有肌肉咩

本身腳粗跑完一樣跑粗者

搞到我唔敢反駁佢

跑步點會減唔到
會腳粗係短跑
長跑就消脂
不過飲食方面配合得好先會事半功倍
如果吸收仲多過消耗就一定肥硬

係囉 我個frd 就係由二百幾磅靠跑步成功減磅
我都有咁講呀 我話 下 短跑先會腳粗喎
跟住佢話 梗係唔係 跑步只會愈黎愈肥
因為係用大脾啲肌肉
跟住係咁叫我算吧啦減乜鬼 你有返咁上下高 骨架大 自然有咁上下重 唔好晒力晒心機
等我遲下用事實證明俾佢睇佢係錯的
其實能夠做落去係習慣多於堅持

如果你日日迫自己做唔鍾意既事會好痛苦
所以享受跑步,跑步是開心的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞