[Efootball]PES 2020 討論區 (5)大訴求缺一不可 光復香港 時代革命 黑警仆街冚家產死全家

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
倒後跑係隻game問題出現果陣真係無法避免
想改善既話可以試下將隊波set進攻風格做反攻 有助球員跑位
另外試下用teammates control去令球員跑上前
但都唔係100%唔會出現倒後跑
雖然我都好欣賞fifa球員係陣形上合理既跑位企位
已經做岩好多野 我都講唔到有咩明顯漏洞
但玩落就唔係幾岩feel
可能始終難度唔夠 係創造機會上fifa太容易
Pes創造機會貴精不貴多 玩pes有時傳到killer pass果陣有feel d
Fifa比我既感覺係每場都一定可以創造到好多機會
係禁區外可以不停猜波任你玩 傳多幾腳一定等到隊友跑位傳入禁區造成攻勢
直傳入到禁區係家常便飯
一切都只係時間問題
d組織有時太易太順利反而冇咩感覺
Fifa係容易做到組織 同埋d組織係爽快係靚既 但太容易同埋經常出現就玩到麻目
Fifa既動作係gameplay鏡頭之下比較差
但如果replay zoom近d睇又其實唔差
畫面就各有各講 我鍾意fifa既燈光 佢果隻黃昏整得好靚
我覺得玩fifa主要既問題係打ai唔夠難 組織攻勢易
玩到有d麻木 直傳入到禁區係好容易做到既事
另外傳波既自由度雖然好 但ball physics有d怪
粒波冇咩重量 對於我黎講唔係好岩feel
巴打個談判難度係較正常
球員感情好似冇特別方法快升 慢慢經營啦
如果好似fifa今集個morale system咁易咁快升都唔係好事黎
當然fifa造波真係好易
就算最高難度都係唔難
winning係難啲造到靚機會埋門而造到個刻再入埋個成功感係大過fifa好多
不過成場波大部分時間都見到隊友向後跑,向我跑過來好似想搶我波咁,一係要人幫波就跑到老年咁遠
你講得好岩架,如果K社改左呢d野其實winning今年真係可以拋離fifa好多條街
但而家唯有等月尾update睇下點啦
fifa最唔好嘅地方係冇得喺中後場慢慢猜組織上去
見到佢d傳球動作已經唔想猜
玩開fifa轉pes,好難扭波
開咗auto feint都扭唔到,都係玩組織算
我係覺得fifa防守好密
好難打防反
啲電腦成日泊大巴要玩鳩差好悶
同埋fifa好少會失誤
個個球員都好勁好唔真實
同求扭波教學,連最簡單施單轉身都唔識
上youtube睇skill move教學片
之後開game係training mode練
練後生仔應該比佢一場正選一場唔踢定場場後備出好啲
難打防反我就保持中立
一方面係fifa正如我所講陣形企位比較緊密同真實
另一方面當真係有機會打防反果陣起碼隊友唔會跑跑下唔跑式或者縮後
Fifa唔算少失誤啦 起碼仲可以較個slider
講屈都唔夠pes既ml屈
明顯增強ai削弱玩家
我覺得Fifa最高難度都唔難得過ml既頂尖
勁咪多d出 廢就唔洗理住
個球員撞岩爆發你先要場場出
同埋留意下 pes既ai有時回防速度好快
加上隊友有時唔肯走位 都唔係話咁多反擊可以打
都係demo果陣好d 寧願兩邊都係hi下就吹
唔知邊班仆街玩完demo之後話要改foul
K社又真係聽話走去改 結果愈改愈bug
後尾班仆街後悔 求變返demo果陣咁
k社又話唔會還原返demo gameplay
個原因類似係話demo果陣有bug
我r曬頭心諗依加先係有bug下話
命運巴答我兩次
係呀 係正常
屌那星,我用普通轉會預算得一億跟本買唔到人,轉咗偏高有成十幾億

我係winning 08 開始玩,一直以黎最大嘅問題就係唔識用一個手掣手控成隊波,即係舉例,逼搶緊個波,後防班友要企前啲同企喺傳波路線,啲掣多到撳唔切

所以頭先話啲人倒後跑嗰個setting應該都有排攪Cls

反而啲遠射有驚喜,推順一ban會網仔入
懷念阿祖右邊爆力狂射必入
想問吓而家玩ML
點樣可以快啲升到球員感情?已經成日出
打咗成半季都仲有4格先爆
如果唔爆,續約起碼貴幾個double

然後今季都幾攪笑
免簽Koke番黎,然後換到迪布尼,打咗兩季,巴塞用美欺換我,過多半季,PSG用包皮+1億換美欺

之後過多半季用番個辣殺加番億半換番美欺番黎

講番轉頭,更新完之後啲埋門難咗,中間要多啲幫波,啲人進攻成撚日番轉頭跑成日踢到屌出黎有冇得攪?
巴打個談判難度係較正常
球員感情好似冇特別方法快升 慢慢經營啦
如果好似fifa今集個morale system咁易咁快升都唔係好事黎
命運巴答我兩次
係呀 係正常
屌那星,我用普通轉會預算得一億跟本買唔到人,轉咗偏高有成十幾億

我係winning 08 開始玩,一直以黎最大嘅問題就係唔識用一個手掣手控成隊波,即係舉例,逼搶緊個波,後防班友要企前啲同企喺傳波路線,啲掣多到撳唔切

所以頭先話啲人倒後跑嗰個setting應該都有排攪Cls

反而啲遠射有驚喜,推順一ban會網仔入
懷念阿祖右邊爆力狂射必入

你會唔會諗多左都冇制係可以逼搶之餘又控到條後防幫你封傳波路線咁完美
係 好大問題 玩到無癮 下下俾人一野劏穿 條中場都唔知有咩用
等下月尾個patch睇下有無改善啦
老老柒柒,睇咗大家唔少留言,都發覺大家對隻Game嘅控制同設定方面可以再多一點了解

尤其之前見到某樓巴打狠插隻Game某D細節,我得啖笑,因為係佢真係唔識...

利申:由PES2008玩到PES2020
咁你有冇咩個人心得
或者網上有冇咩教學片可以share
呢到周不時都會有人問skill move/super cancel/同埋gameplan既問題
其實之前都分享咗少少個人心得
如果要逐點分享,其實真係太多...

或是簡單D講
控制方面,其實我每場比賽入面都會用到哂手制所有嘅制(除咗Select),識用表面果D制係基本,識用上面果4粒制係進階,有功能係官方都無提及的,大家研究吓。

設置方面
戰術風格戰置:自己試下將每個項目拉到最高或者最低就可以見到分別。
其他設置:攻守等級作用、自動/手動造越位、指某些球員於角球/罰球上前助攻,大家自己研究下

球員嘅站企、跑位、前插積極度分別受到戰術風格設置、進階戰術、攻守等級、球隊精神、球員位置、位置熟悉度、球員風格、球員攻守意識及體力影響。

以DMF/CMF為例,除咗位置影響攻守傾向,風格都好有影響:
「影子前鋒」、「全能中場」、「破壞型」、「靠山」,佢地嘅前插積極性有極大分別。
AMF照理都一樣,「影子前鋒」、「有創意的中場指揮官」、「傳統十號」,依次由積極前插型至不積極前插型,要依你想要嘅戰術打法去用人。

簡單講住咁多,最後講一樣:「自動假動作」要關,可以令你球員控球能力高一個檔次。

pes post最愁冇人推post
你呢到每一項都應該用到幾個留言去打篇文去解釋
得閒整理下逐個專題出
入場前見到對家係4-3-3
入到場見到對面係4-3-1-2
乜可以咁嫁咩...
每個教練都有個進攻陣式/防守陣式
亦可以set另一個教練做助教,用助教既陣式做進攻/防守陣式
應該係佢一吹雞開波就轉做防守陣式(4312係防守反擊陣)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞