鬼佬教授︰你地曾經很多攻勢,但為什麼現在只沉迷每週和警察打鬥?

5001 回覆
11856 Like 84 Dislike
push
創意唔係無限
大家上得連登,應該都係同路人
心中有怨憤絕對理解
但真係要有大局觀
唔好因爲出氣而拖垮今次個運動
我地無再輸既本錢
Sharon Hom有篇專訪講得好好
我地日日講victim, 外間只會同情
反而我地要比到人希望
人地見到希望先會幫手
傻啦 緊係打狗過癮
唔係出黎鬥下叫囂下燒野就係革命
革命前提你要拉攏接近整個中產階級去參與先會成功
推翻滿清打走國民黨都係因為咁
但8月開始示威者做既野叫倒米,反而成功嚇走班中產支持者
做既無意義得個破壞,發洩,表現野蠻,暴力個畫面完全係佢地最怕
港共記者會既對象本來就唔係我地而係遊走中間既中產階層
勇武如果真係需要創意目標
就係生擒高官請佢食pepper spray或者TG
勇係一定要
但同時文都要做野
push

要學
Push
大家都係時候轉下

勇武手足休息 和理非又岀場 黎多次831
推 雖然p牌推唔到
繼續推
岩岩認真咁諗計 都計唔到咩 但文就一定要做
勇武又好 和理非又好 都要繼續做
G持
正如黃子華話齋:「做人冇公關,食屎㗎啦」

無論勇武定和理非,都一定要有公關

但勇武嘅公關好多時落左係警暴到,啲鬼佬睇得多厭左

所以我都贊成十一和理非更好,做一啲之前冇做過嘅新嘢更能搶鬼佬眼球,但係我地都控制唔到勇武做咩~亦都冇必要控制,咁唯有和理非今次一定要做啲嘢勁爆到人地鬼佬會想報呢邊多啲,真係好難諗

頭先睇到幾個方案討論下

【方案一:大合唱破世界紀錄】

好處:相對容易做到,人數有民陣吹雞一定有保證,講話會少人一定冇去到915,而且唱歌技能門檻低,容易叫得郁人做,唯一問題係點夾咁多人同時唱呢

壞處:唱歌普通左啲...感覺一啲都唔勁,唔知出嚟效果會唔會好弱雞

【方案二:長布wishlist】

好處:如果夠長,個畫面一定好震撼,最好唔係寫字,而係印哂啲樣上去,高空影落嚟見到習大大個樣係到咪話唔落佢面

壞處:非常難做到,呢個只能係少數行動派會做,冇可能叫到普通和理非參與,最大可能係叫佢地眾籌捐錢(想像到咁長塊布一定好貴)

【方案三:帶旗全黑衫行街街】

好處:都算係相對門檻低,而且唔洗集中一個地方,風險相對低

壞處:太分散影唔到咩靚相,而且相信絕大多數和理非只會用a4紙印一張出嚟(甚至唔印等人派),唔會買一支大旗,如果參與人數唔夠畫面就更加唔靚

=========================

大家仲有咩提議,或者覺得以上邊個好可以傾下
問題係好多勇武成日話要保護和理非
其實有冇諗過 和理非係唔洗保護
勇武有時太戀戰 錯過左散水時機
不過依家有好多係新勇武黎經驗冇咁足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞