[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
居屋咪有4球下 吹撚到
中原地產屯門兆康站分行資深分區營業經理劉月華表示,屯門區二手市況十分活躍,準買家見樓價拾級而上,紛紛加速入市決定。時代廣場最新錄得C座低層6室之成交,單位實用面積272平方呎,1房間隔,現仍有租客,無樓睇,但可以交吉易手,獲買家以343.8萬元承接,折合平均實用呎價12640元。

劉月華指,買家為區內換樓客,有感時代廣場位於市中心,衣食住行皆方便,決定遷入,眼見市場上400萬元以內的細價盤已買少見少,難得上址銀碼細,知道若等待單位交吉後才睇樓洽購,競爭必會大增,所以決定「不睇樓」搶先買入單位。

原業主於2013年3月以242萬元購入單位作收租用途,見樓價升幅吸引,決定先行止賺離場,賬面獲利101.8萬元,單位升值42%。劉氏指,時代廣場盤源非常緊絀,現時入場價約360萬元,並且「無樓睇」。http://ps.hket.com/article/1700876/%E5%B1%AF%E9%96%80%E6%99%82%E4%BB%A3%E5%BB%A3%E5%A0%B41%E6%88%BF%E6%88%B6%E4%BB%A5343.8%E8%90%AC%E5%85%83%E6%88%90%E4%BA%A4

區內換樓 換咁撚細
係咪比aa 氹佢

真係唔知佢咩玩法
中原地產屯門兆康站分行資深分區營業經理劉月華表示,屯門區二手市況十分活躍,準買家見樓價拾級而上,紛紛加速入市決定。時代廣場最新錄得C座低層6室之成交,單位實用面積272平方呎,1房間隔,現仍有租客,無樓睇,但可以交吉易手,獲買家以343.8萬元承接,折合平均實用呎價12640元。

劉月華指,買家為區內換樓客,有感時代廣場位於市中心,衣食住行皆方便,決定遷入,眼見市場上400萬元以內的細價盤已買少見少,難得上址銀碼細,知道若等待單位交吉後才睇樓洽購,競爭必會大增,所以決定「不睇樓」搶先買入單位。

原業主於2013年3月以242萬元購入單位作收租用途,見樓價升幅吸引,決定先行止賺離場,賬面獲利101.8萬元,單位升值42%。劉氏指,時代廣場盤源非常緊絀,現時入場價約360萬元,並且「無樓睇」。http://ps.hket.com/article/1700876/%E5%B1%AF%E9%96%80%E6%99%82%E4%BB%A3%E5%BB%A3%E5%A0%B41%E6%88%BF%E6%88%B6%E4%BB%A5343.8%E8%90%AC%E5%85%83%E6%88%90%E4%BA%A4

區內換樓 換咁撚細
係咪比aa 氹佢

真係唔知佢咩玩法

私樓掛
真心求教 轉按會唔會拖長還款年期 ?
剩係想低息D 唔想再拖多幾年還

區內換樓 換咁撚細
係咪比aa 氹佢

真係唔知佢咩玩法

私樓掛

係咪租者置賣咗去嚟換呢度
林鄭話如果當選 居屋可以免補地價租d房比人 係咪即刻居屋Go Go Go
真心求教 轉按會唔會拖長還款年期 ?
剩係想低息D 唔想再拖多幾年還

過左罰息期可以提早還

你計下你依家個rate 既 total interest

同轉按後total interest + 你之前比左既就知抵唔抵
林鄭話如果當選 居屋可以免補地價租d房比人 係咪即刻居屋Go Go Go

咁自己住邊
林鄭都係鳩up,房屋條例寫明未補地價居屋只能自住,要俾佢地出租就要上立法會修例

咁自己住邊

暗示居屋人有私樓

咁自己住邊

暗示居屋人有私樓

根本就係,呢個post有巴打已經係
想問cash rebate嘅問題,如果1.5%只可以扣loan size, 咁我估價估高d, 話借多d, 咁佢扣我loan size 之後先等如我真正嘅loan size, 咁我果 1.5% rebate 咪可以做到真正cash r bate囉,我咁諗有無錯?

ur loan size is lower of transacted price and valuation

如果我係轉按呢

我都睇緊轉按
今日經日報話可以做到h+1.25

邊間 等我問下新做按揭有冇
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題
1.5% 係可以全部現金回贈
不過要成交左一個月先出返比我

入息唔夠要搵擔保,1.5%就只可以減loan amount

即係要你係成交日前比左果1.5% 先,loan amount 會少換左1.5%,成交日後一個月先比翻你(我聽多數成交日多1-2日就過數
巴打loan amount 幾大到?我知前聽都係1.45%

3.7mil

1.5% cash rebate 佢直接入你 acct?

個按揭經理係話直入我戶口
我都同佢clarify 左兩次
居屋咪有4球下 吹撚到

牛屎區
林鄭都係鳩up,房屋條例寫明未補地價居屋只能自住,要俾佢地出租就要上立法會修例

9 up O既野無成本架嘛
大家留意下過往十幾個POST 幾多人問租唔租得呀果D 就知道好多香港人,尤其上一代有樓果D 其實好無知 電視討論呢D 節目只需要爆D 夠響O既野吸引D 睇電視O既傻仔就夠
反正選委投邊個根無同電視辯論內容無關

區內換樓 換咁撚細
係咪比aa 氹佢

真係唔知佢咩玩法

私樓掛

係咪租者置賣咗去嚟換呢度

果隻272改左廁所門位,開到兩房,個廳都好用架喇,如果配套齊,唔介意細都ok
但隻氣窗真係好撚臭
想問cash rebate嘅問題,如果1.5%只可以扣loan size, 咁我估價估高d, 話借多d, 咁佢扣我loan size 之後先等如我真正嘅loan size, 咁我果 1.5% rebate 咪可以做到真正cash r bate囉,我咁諗有無錯?

ur loan size is lower of transacted price and valuation

如果我係轉按呢

我都睇緊轉按
今日經日報話可以做到h+1.25

邊間 等我問下新做按揭有冇

應該係亞爺銀行
早幾日已經有巴打話亞爺offer H+1.29
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題

即係要你係成交日前比左果1.5% 先,loan amount 會少換左1.5%,成交日後一個月先比翻你(我聽多數成交日多1-2日就過數

3.7mil

我問係1.5% 係入戶口,但同時借少1.5%
btw 我呀媽 個fd既老公有 cancer 咁有日覆完診 返到屋企就去左 賣樓果陣 對家會知 點解既 當凶宅?

有冇人知點解
btw 我呀媽 個fd既老公有 cancer 咁有日覆完診 返到屋企就去左 賣樓果陣 對家會知 點解既 當凶宅?

有冇人知點解

死亡證好似有寫死亡地點,好似係
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題

3.7mil

無錯,我都考慮緊1% 定 1.5%

有冇人知點解

去左果個係業主?
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題

3.7mil

無錯,我都考慮緊1% 定 1.5%

手緊就1%,唔緊就1.5%,無乜好考慮
等收樓真係等到頸都長埋

有冇人知點解

去左果個係業主?

2公婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞