[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
落左訂了,,睇嚟大家對開放式都睇好淡
其實當半投資半自住

但5百零萬買新樓好似無咩選擇

有得簡大部份人都唔會想開放式,特別係細到仆街既開放式廚房單位
其實當半投資半自住

有得簡大部份人都唔會想開放式,特別係細到仆街既開放式廚房單位

其實同堽房無乜分別
其實當半投資半自住

其實同堽房無乜分別

湯房
其實當半投資半自住

笑 你自己諗下 我當跌市 我都唔買分開啦
第二 你要新樓 冇野好講
睇餸食飯啦
其實當半投資半自住

笑 你自己諗下 我當跌市 我都唔買開放式
睇餸食飯啦

有5百幾 筆直 係要買新樓 真係路係自己揀
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

其實都叫上左車呀 符合自己要求又負擔到就可以
恭喜
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

恭喜

咁辛苦細咁細 為左威 新樓 我諗唔到原因 我寧願大d 出街揸下車仔
當假設跌巿 有購買力既人都唔會接呢d 開放式
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

恭喜

咁辛苦細咁細 為左威 新樓 我諗唔到原因 我寧願大d 出街揸下車仔

最緊要自己鐘意唔好後悔就得
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

恭喜

仲有貴既管理費
扑野都冇心機 不過你朋友唔買都買左
望個巿唔好有d咩啦
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

恭喜

BTW 我有500萬既會買居屋,早期居屋間隔其實唔差,不過樓齡冇返咁上下
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

恭喜

BTW 我有500萬既會買居屋,早期居屋間隔其實唔差,不過樓齡冇返咁上下

有返咁上下
其實當半投資半自住

睇餸食飯啦

恭喜

仲有貴既管理費
扑野都冇心機 不過你朋友唔買都買左
望個巿唔好有d咩啦

同朋友差唔多時期做決定
我揀左舊樓 佢都係樓花開放式
討論左好幾次 佢都係支持要新樓既設備
呢樣都係選擇條件 最緊要諗清楚唔好後悔姐
想問下咁多位,如果個物業係遺囑轉讓,有兩個業權人,買賣上有冇咩要特別注意?
舊居屋的間隔好好多,就是樓齡大!
舊居屋的間隔好好多,就是樓齡大!

都有缺點,樓底矮冇可否認嘅
想問下咁多位,如果個物業係遺囑轉讓,有兩個業權人,買賣上有冇咩要特別注意?

你係繼承咗果個定係你睇大咗個單係咁

係我睇中依個單位,我查冊過依個單位係遺囑轉讓,驚手續同一般買賣有唔同
其實當半投資半自住

我驚你等多兩個月買到嘉誠哥細兩房

不過無得咁講 有價都未必抽到 自己住開心就得了

係我睇中依個單位,我查冊過依個單位係遺囑轉讓,驚手續同一般買賣有唔同

個單位承繼人已經轉咗自己名
樓價UPDATES:嘉湖3房550萬沽 分層新高
03月20日(一) 12:32

美國加息後,準買家加快入市,將軍澳寶盈花園2房戶,業主反價43萬港元,仍獲買家以528萬元承接,創2房戶第二市場價新高。天水圍嘉湖山莊美湖居3房戶,以550萬元售出,創屋苑分層標準戶新高。

香港區

●北角富澤花園富慧閣高層H室,實用面積798方呎,3房連1套房及工人房,業主1月叫價1,490萬元,減120萬元,以1,370萬元易手,實用呎價17,168元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●將軍澳寶盈花園5座高層G室,實用面積484方呎,2房間隔,最初開價485萬元,加價至528萬元仍獲買家承接,實用呎價10,909元,造價創屋苑2房第二市場價新高。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●粉嶺牽晴間5座低層F室,實用面積570方呎,2房間隔,開價630萬元,議價後以628萬元易手,實用呎價11,018元。

●馬灣珀麗灣18座頂層單位,實用面積611方呎,3房間隔連天台,以770萬元沽出,實用呎價12,602元,創屋苑同類新高。

●大埔新峰花園18座高層B室,實用面積725方呎,3房連套房間隔,用家議價20萬元,約780萬元成交,實用呎價約10,759元,創屋苑同類新高。

●粉嶺碧湖花園1座中層G室,實用面積400方呎,2房間隔,一口價約430萬元成交,實用呎價10,750元,創屋苑分層同類型戶新高。

●天水圍嘉湖山莊美湖居8座中層A室,實用面積629方呎,3房連套房間隔,以550萬元易手,創屋苑分層標準單位新高,實用呎價8,744元。

●元朗YOHO Town 1座高層E室,實用面積433方呎,2房間隔,無樓睇,開價550萬元,最終反價至565萬元沽出,實用呎價13,048元,創屋苑2房今年樓價新高。

睇清楚查察個轉讓手續完成未
遺產執行人係一個人定2個人,到時買賣佢要一個人簽定2個人簽先confirm
問賣方拎本來業主死亡證,睇下有無寫明上一手業主係點死,響邊度死(防兇宅)
想問下屋契/按揭契費用點計?係咪通常律師樓一個package攪掂曬?
依家有d單位 2房1廁
廁2道門一邊連廳一邊連房
間房又有up露台
咁個廁所應該叫客廁定主人廁

睇清楚查察個轉讓手續完成未
遺產執行人係一個人定2個人,到時買賣佢要一個人簽定2個人簽先confirm
問賣方拎本來業主死亡證,睇下有無寫明上一手業主係點死,響邊度死(防兇宅)

感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞