[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
樓價UPDATES:迎海放盤2年 減2萬易手
03月20日(一) 15:44

受新盤開售帶動,馬鞍山區過去的周末假期2日共錄得10宗成交個案,其中迎海1期1座中層戶放盤逾2年,僅微減2萬元,以748萬港元易手,實用呎價約14,667元。至於港鐵南港島線通車後,亦刺激區內租金上升,黃竹坑金寶花園中層戶獲租客以1.35萬元承租,實用呎租約43.7元,同類型單位通車前月租約1.2萬元

香港區

●黃竹坑金寶花園中層C室,實用面積309方呎,原則2房,現已改為1房間隔,獲租客以1.35萬元承租,實用呎租約43.7元。自港鐵南港島線通車後,該屋苑租盤錄多人查詢,同類型單位由通車前約1.2萬元,現上升約12.5%至1.35萬元。

●香港仔登峰.南岸高層F室,實用面積214方呎,屬開放式間隔,單位望樓景,獲租客以9,800元承租,實用呎租約46.7元。據了解,原業主於2015年12月以399.3萬元購入上述單位,按買入價計算,租金回報率約2.9厘。

●北角富澤花園富慧閣高層H室,實用面積798方呎,3房連1套房及工人房,業主1月叫價1,490萬元,減120萬元,以1,370萬元易手,實用呎價17,168元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●牛頭角淘大花園本月暫錄約19宗成交,平均實用呎價約13,277元。屋苑H座低層1室,實用面積約391方呎,採2房2廳間隔,以517萬元售出,實用呎價約13,223元。據了解,原業主於2010年1月以約206.8萬元購入該單位,期內帳面獲利約310.2萬元。

●將軍澳寶盈花園5座高層G室,實用面積484方呎,2房間隔,最初開價485萬元,加價至528萬元仍獲買家承接,實用呎價10,909元,造價創屋苑2房第二市場價新高。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●馬鞍山區二手市況回勇,過去的周末假期2日共錄得10宗成交個案,其中迎海1期1座中層F室,實用面積約510方呎,以1房2廳連士多房間隔。業主放盤逾2年,原開價750萬元,現僅微減2萬元,以748萬元易手,實用呎價約14,667元。

●首置買家零議價購入元朗YOHO MIDTOWN第6座極高層B室,單位實用面積約475方呎,為2房間隔,座向西北,以680萬元售出,實用呎價約14,316元。據悉,原業主在2012年10月以約468萬元買入上述單位,期內帳面獲利212萬元。

●粉嶺牽晴間5座低層F室,實用面積570方呎,2房間隔,開價630萬元,議價後以628萬元易手,實用呎價11,018元。

●馬灣珀麗灣18座頂層單位,實用面積611方呎,3房間隔連天台,以770萬元沽出,實用呎價12,602元,創屋苑同類新高。

●大埔新峰花園18座高層B室,實用面積725方呎,3房連套房間隔,用家議價20萬元,約780萬元成交,實用呎價約10,759元,創屋苑同類新高。

●粉嶺碧湖花園1座中層G室,實用面積400方呎,2房間隔,一口價約430萬元成交,實用呎價10,750元,創屋苑分層同類型戶新高。

●天水圍嘉湖山莊美湖居8座中層A室,實用面積629方呎,3房連套房間隔,以550萬元易手,創屋苑分層標準單位新高,實用呎價8,744元。

●元朗YOHO Town 1座高層E室,實用面積433方呎,2房間隔,無樓睇,開價550萬元,最終反價至565萬元沽出,實用呎價13,048元,創屋苑2房今年樓價新高。
首置買家零議價購入元朗YOHO MIDTOWN第6座極高層B室,單位實用面積約475方呎,為2房間隔,座向西北,以680萬元售出,實用呎價約14,316元。據悉,原業主在2012年10月以約468萬元買入上述單位,期內帳面獲利212萬元。

西北單位都搶
個客成個過程抽獎簡樓都冇講過回佣
岩岩約聽日簽正約叫我回2.5% 匯璽開放式邊有咁高佣
一手旺勢,二手亦繼續破頂。荃灣愉景新城11座高層F室,實用面積493方呎,以631萬元成交,創兩房歷史新高價,呎價1.28萬元。

原業主於2010年1月以265萬元買入,持貨超過7年大賺366萬元離場,升值1.38倍。

其實冇匙樓係咪唔好搏?
我睇過相唔算太差
但真係要收樓果陣先可以去睇
有租客住緊

經紀論點
有匙就唔係呢個價
有匙通常未到你睇已經俾人買左

利申 趕住上車 冇地方住啦

我冇睇過樓, 由agent 同我講1個鐘就簽左臨約, 平巿價5%

最近收左樓, 係D牆同D窗殘左D, 但十鬆年樓嚟講算係咁, 一直都預自己會大執

唯一風險係會唔會有滲水果D姐, 但你可以係臨約寫清楚有就要佢交吉前負責返

邊到 巴打

我荃灣爵仔
首置買家零議價購入元朗YOHO MIDTOWN第6座極高層B室,單位實用面積約475方呎,為2房間隔,座向西北,以680萬元售出,實用呎價約14,316元。據悉,原業主在2012年10月以約468萬元買入上述單位,期內帳面獲利212萬元。

西北單位都搶

YOHO MIDTOWN 14.3k唔算貴,
上個月YOHO TOWN 14.1k 成交先誇張

聽講Grand YOHO今日開始收樓
YOHO MALL 3個商場今個月內有天橋連埋一齊
各位巴打
我有自己既相熟律師
想問下簽細訂大訂係寫自己個律師
定賣方佢個邊既律師
同埋幾時要上律師樓簽轉名契個d??

錢一定係打落律師樓escrow account先,所以一定係寫你自己律師樓

細訂通常業主/業主律師
大訂人地律師
各位巴打
我有自己既相熟律師
定賣方佢個邊既律師

錢一定係打落律師樓escrow account先,所以一定係寫你自己律師樓

細訂通常業主/業主律師
大訂人地律師

大訂比自家律師樓 佢收齊錢會識開票比對家嫁啦 大訂唔洗本票都得 過數或支票都無問題 最緊要比到錢 唔好彈票

其實冇匙樓係咪唔好搏?
我睇過相唔算太差
有租客住緊

經紀論點
有匙就唔係呢個價

我冇睇過樓, 由agent 同我講1個鐘就簽左臨約, 平巿價5%

最近收左樓, 係D牆同D窗殘左D, 但十鬆年樓嚟講算係咁, 一直都預自己會大執

唯一風險係會唔會有滲水果D姐, 但你可以係臨約寫清楚有就要佢交吉前負責返

邊到 巴打

我荃灣爵仔

唔知點解果度好多甲曱
yoho 係咪有分 midtown同 grand
yoho 係咪有分 midtown同 grand

Phase I: YOHO TOWN
Phase II: YOHO MIDTOWN
Phase III: Grand YOHO
Phase VI: XXXX YOHO
巴打們
我本身係自住但
岩岩收到業主電話
話佢新屋未裝好修
想係成交後租多兩個月
咁樣有冇問題
巴打們
我本身係自住但
岩岩收到業主電話
話佢新屋未裝好修
想係成交後租多兩個月
咁樣有冇問題

有咩問題
當租2個月比佢
其實冇匙樓係咪唔好搏?
我睇過相唔算太差
有租客住緊

經紀論點
有匙就唔係呢個價

試下問 出票約睇得唔得
提提你:租約太耐要連約買 做唔到9按 最多5/6按(唔記得)
巴打們
我本身係自住但
岩岩收到業主電話
話佢新屋未裝好修
想係成交後租多兩個月
咁樣有冇問題

有咩問題
當租2個月比佢

唔好睇少, 好多潛在問題

你按幾多?
如果唔夠5成, 佢兩個月之後又租多兩個月(OR 唔交租)
你點攪? 小心小心
各位巴打
我有自己既相熟律師
定賣方佢個邊既律師

細訂通常業主/業主律師
大訂人地律師

大訂比自家律師樓 佢收齊錢會識開票比對家嫁啦 大訂唔洗本票都得 過數或支票都無問題 最緊要比到錢 唔好彈票

我個律師叫我大訂 開本票比對家律師樓 , 其實多數係開普通支票比自己律師樓 佢地再比對。
個客成個過程抽獎簡樓都冇講過回佣
岩岩約聽日簽正約叫我回2.5% 匯璽開放式邊有咁高佣

巴打做開幾%?留個tg?

西北單位都搶

成個Yoho 系最黎入曬伙住到幾多人,成個小城市咁

西北單位都搶

後*
巴打們
我本身係自住但
岩岩收到業主電話
話佢新屋未裝好修
想係成交後租多兩個月
咁樣有冇問題

有咩問題
當租2個月比佢

你按幾多?
你點攪? 小心小心

我按7成
成交後簽租約
一次比哂兩個月既錢
佢想再租我都唔會比

問題係我做7成按

西北單位都搶

後*

連新元中, YOHO 4期完成後, 估計有10,000個單位,

應該有2-3萬人

之後元朗會好多人

西北單位都搶

後*

連新元中, YOHO 4期完成後, 估計有10,000個單位,

應該有2-3萬人

之後元朗會好多人

西鐵元朗站

西北單位都搶

後*

應該有2-3萬人

之後元朗會好多人

西鐵元朗站

巴打們
我本身係自住但
岩岩收到業主電話
話佢新屋未裝好修
想係成交後租多兩個月
咁樣有冇問題

有咩問題
當租2個月比佢

你按幾多?
你點攪? 小心小心

我按7成
成交後簽租約
一次比哂兩個月既錢
佢想再租我都唔會比

問題係我做7成按

叫佢交多一個月按金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞