[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問下搵按揭臨約係咪俾副本就得

你俾正本佢佢都係take copy, 我果陣直頭俾左份用手機影既相再print 出嚟既version 去搞
咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本
律師費 幾錢先合理?
地產幫我搵左間 7800 +雜費
合理嗎?

盡量唔好用地產轉介,自己搵會中立啲

7800你搵葉謝鄧都係差唔多價,其他細啲嘅仲平
呢度有巴打報過5500

我有個fd 推介過一個5500 係中環既, 但打上去覺得佢D 態度麻麻所以就算, 最後AA 介紹左個6000 既, 都係係中環既

6000係咪 未計 擔保人 同 雜費?

全包嫁啦, 我聽過有人4000 搞掂, 但唔知包左D雜費未

6000有無電話?
想打去問下

文志昌律師行, $5500, 2824 0008/ 9411 1750 (陳永雄)
葉偉全律師行, $6000, 2521 7520 楊小姐

第一間打去覺得佢態度麻麻, 第二間就OK既, 但唔肯幫我改文件提早成交 2間都係中環

你俾正本佢佢都係take copy, 我果陣直頭俾左份用手機影既相再print 出嚟既version 去搞
咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

可以問佢拎返既, 我果陣都問佢拎返話要去搞mortgage
律師費 幾錢先合理?
合理嗎?

呢度有巴打報過5500

我有個fd 推介過一個5500 係中環既, 但打上去覺得佢D 態度麻麻所以就算, 最後AA 介紹左個6000 既, 都係係中環既

6000有無電話?
想打去問下

文志昌律師行, $5500, 2824 0008/ 9411 1750 (陳永雄)

第一間打去覺得佢態度麻麻, 第二間就OK既, 但唔肯幫我改文件提早成交 2間都係中環

9411 1750 (陳永雄)
6000全包 加 1千 擔保人

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按
有冇ching 入左monterey?
傾左幾多回佣?
有冇ching 入左monterey?
傾左幾多回佣?

我前日幫左一個ching入匯璽
回一半

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

按揭全部我都係用soft Copy
律師費 幾錢先合理?
合理嗎?

呢度有巴打報過5500

其實新樓既業權唔會有問題
亦都唔會有有交吉日期, 家電包D乜, 維修僭建, 差嚮管理費擘數等等既問題
只要搵個平價既就得
至於地區, 門面, 態度...
其實你只會見佢幾次簽下名, 唔需要介意

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

按揭全部我都係用soft Copy

長知識
400萬買唔買到元朗村屋
個市真係
我記得上年買屯門果層,因為個價同我心目中個底線有幾萬距離
睇樓果時傾左好耐,個AA同我講左兩句我幾有印象
佢話依加個市無咩盤,你錯過左就好難再搵(佢指果個屋苑)
如果你今日買左,你過幾個月睇返,你最小賺幾十萬
果時我當佢9up,想快快手收佣,結果佢無9up

Same
當日佢仲講過今日record high 睇你都未必買得落手 不如買____新樓
結果幾個月後我都係record high買返同一個屋苑

屌同我一樣
想請問下415萬樓想做9成按揭,借埋按揭保險費,首期係咪咁樣計:

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

小弟不才,業主企硬唔肯減,真係要咁樣計到盡
想請問下415萬樓想做9成按揭,借埋按揭保險費,首期係咪咁樣計:

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

屋契?
佣金鋤下啦
【維港頌效應】海峰園反價100萬 呎價24,533元破紀錄

即時財經 2017-03-14 19:09:21 HKT

長實(1113)北角維港頌開售前夕,區內二手樓價率先破頂。

中原地產陳家鴻表示,北角海峰園高峰閣高層H室,實用面積856方呎,全海景,原叫價2,000萬元,剛反價100萬至2,100萬元易手,呎價24,533元創屋苑歷史新高。同座高層G室,實用面積859方呎,今年1月以1,900萬元成交,呎價22,119元已創下屋苑當時新高,樓市瘋癲,這個紀錄只維持兩個月便被打破。短短兩個月,新紀錄比舊紀錄再貴一成。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm
律師費 幾錢先合理?
合理嗎?

呢度有巴打報過5500

6000有無電話?
想打去問下

搵左 陳永雄代表了。

謝謝巴打
【新界成交】澤豐花園實呎8455元 創紀錄

【更新成交】

美聯物業李進豪表示,屯門居屋澤豐花園4座澤豐樓中層A室,建築面積534方呎,實用面積479方呎,兩房間隔,自由市場成交價405萬元,建築呎價7,584元,實用呎價8,455元,呎價創屋苑新高。買家為一名用家,見單位造價符合預算,加上內櫳企理,故拍板承接單位。

【屯門:首置客入市錦華花園 390萬買兩房】

祥益地產袁思賢表示,屯門錦華花園B座低層5室,建築面積483方呎,實用面積353方呎,兩房間隔,區外首置客以390萬元購入,建築呎價8,075元,實用呎價11,048元。原業主2013年以286萬元購入,獲利104萬元,升值36.4%。

【馬鞍山:銀湖.天峰三房戶932萬 一年貴1球】

中原地產黃家樂表示,受新盤帶動下,整體交投氣氛向好,馬鞍山銀湖.天峰新近錄得7座中層C室易手,建築面積999方呎,實用762方呎,間隔三房連套房,去年11月放盤叫價960萬元,日前減價至932萬元成交,建築子實用呎價9,329及12,231元。同座高層同室,上年3月成交價828萬元,相隔一年,是次單位造價高104萬元或12.6%。
買家為換樓客,賣方於2011年2月以643萬元購入,持貨六年,獲利289萬元,升值44.9%。

【將軍澳:領峯四房955萬沽 持貨7年賺兩球】

利嘉閣地產吳卓霖透露,將軍澳日出康城領峯6座左翼中層A室,建築面積1,309方呎,實用面積987方呎,四房連套房設計,議價45萬元,以955萬元成交,建築呎價7,296元,實用呎價9,676元。原業主2009年11月以741.6萬元買入,獲利213.4萬元,升值28.8%。
【市區成交】竹園北邨兩房賣230萬 18年賺兩球離場

【更新成交】

世紀21富山地產劉倩彤表示,黃大仙公屋竹園北邨12座橡園樓高層18室,實用面積443方呎,兩房間隔,議價20萬元,第二市場成交價230萬元,實用呎價5,192元,屬市價水平。原業主早於1999年購入作價24萬元,獲利206萬元,升值8.6倍。

【西灣河:鯉景灣連平台戶賣783.8萬 上車客承接】

中原地產陳凱超表示,西灣河鯉景灣怡茵閣低層連平台單位,建築面積630方呎,實用面積539方呎,連約439方呎平台,兩房間隔,以783.8萬元易手,建築呎價12,441元,實用呎價14,542元。買家屬於用家,見單位價錢合理,購入作上車之用。原業主2013年10月以685萬元買入,獲利98.8萬元,升值14.4%。

【大角咀:港灣豪庭頂層連天台642.8萬沽 實呎18,686元】

中原地產黃家全表示,大角咀港灣豪庭6座一伙頂層連天台戶,建築面積504方呎,實用344方呎,間隔兩房,向西北,望內園及開揚市景,買賣雙方經連番議價後,終達成協議,以642.8萬元易手,建築及實用呎價12,738及18,686元,造價理想。
原業主於2011年3月以360萬元買入,持貨六年,獲利282.8萬元,升值近79%。

【大角咀:君滙港兩房連約賣810萬 實呎16946元】

中原地產黃家全表示,大角咀君滙港5座中層D室,建築面積621方呎,實用面積478方呎,兩房間隔,連租約,以810萬元易手,建築呎價13,043元,實用呎價16,946元。單位現收月租19,600元, 租金回報2.9厘。原業主2005年11月以404萬元買入,獲利406萬元,升值1倍。
400萬買唔買到元朗村屋

元朗村屋有好出有好入,點樣一概而論
我話你聽有但好入嘅,你都未必想買啦
新地(016)深水埗南昌站匯璽剛加推123伙,折實平均呎價逾2.1萬元,較首批貴10%﹔是次再加推9伙開放式單位,實用面積270方呎,分佈於1B座42至51樓的D室,定價730.2萬元起,最貴一伙接近「八球」﹔為1B座51樓D室,定價794.9萬元,呎價29,441元,屬項目暫時推出最貴的一伙開放式細戶,亦料是鐵路沿線最貴劏房。惟扣除最多逾23%折扣後,包括完成交易後的1.5%現金回贈,折實價逾610萬元。

根據樓書標示的尺寸,這間匯璽超強劏房,客飯廳闊近11呎,劏房來計已算好闊﹔客飯廳連開放式廚房約有124呎,由門口到露台,長度約有18呎。浴室則以趟門設計。

我有6球唔會買呢d 囉
新地(016)深水埗南昌站匯璽剛加推123伙,折實平均呎價逾2.1萬元,較首批貴10%﹔是次再加推9伙開放式單位,實用面積270方呎,分佈於1B座42至51樓的D室,定價730.2萬元起,最貴一伙接近「八球」﹔為1B座51樓D室,定價794.9萬元,呎價29,441元,屬項目暫時推出最貴的一伙開放式細戶,亦料是鐵路沿線最貴劏房。惟扣除最多逾23%折扣後,包括完成交易後的1.5%現金回贈,折實價逾610萬元。

根據樓書標示的尺寸,這間匯璽超強劏房,客飯廳闊近11呎,劏房來計已算好闊﹔客飯廳連開放式廚房約有124呎,由門口到露台,長度約有18呎。浴室則以趟門設計。

我有6球唔會買呢d 囉

買到6球都咁細,講出來比人笑

我有6球唔會買呢d 囉

買到6球都咁細,講出來比人笑

呃like用
【新界成交】澤豐花園實呎8455元 創紀錄

【更新成交】

美聯物業李進豪表示,屯門居屋澤豐花園4座澤豐樓中層A室,建築面積534方呎,實用面積479方呎,兩房間隔,自由市場成交價405萬元,建築呎價7,584元,實用呎價8,455元,呎價創屋苑新高。買家為一名用家,見單位造價符合預算,加上內櫳企理,故拍板承接單位。

【屯門:首置客入市錦華花園 390萬買兩房】

祥益地產袁思賢表示,屯門錦華花園B座低層5室,建築面積483方呎,實用面積353方呎,兩房間隔,區外首置客以390萬元購入,建築呎價8,075元,實用呎價11,048元。原業主2013年以286萬元購入,獲利104萬元,升值36.4%。

【馬鞍山:銀湖.天峰三房戶932萬 一年貴1球】

中原地產黃家樂表示,受新盤帶動下,整體交投氣氛向好,馬鞍山銀湖.天峰新近錄得7座中層C室易手,建築面積999方呎,實用762方呎,間隔三房連套房,去年11月放盤叫價960萬元,日前減價至932萬元成交,建築子實用呎價9,329及12,231元。同座高層同室,上年3月成交價828萬元,相隔一年,是次單位造價高104萬元或12.6%。
買家為換樓客,賣方於2011年2月以643萬元購入,持貨六年,獲利289萬元,升值44.9%。

【將軍澳:領峯四房955萬沽 持貨7年賺兩球】

利嘉閣地產吳卓霖透露,將軍澳日出康城領峯6座左翼中層A室,建築面積1,309方呎,實用面積987方呎,四房連套房設計,議價45萬元,以955萬元成交,建築呎價7,296元,實用呎價9,676元。原業主2009年11月以741.6萬元買入,獲利213.4萬元,升值28.8%。

澤豐以前都睇過樓,今日賣超過400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞