[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
買二手樓 ,收樓前有得驗樓,有咩野好驗? 淨係check 下佢簽約果時講果d 電器係咪係到?

係咪睇清楚有無咩漏水果d野 如果係交吉就望弦之前比傢俬遮住既位咁?
我都想知
原訂2018年底完工的屯門至赤鱲角北面連接路,由於工程存在技術困難,需要與承建商討論隧道修改設計的方案。路政署爭取最快於2020年完成全部工程。

路政署署長鍾錦華說,有關修改工程跟人工島無關。他解釋,不受外圍因素影響,專家會定期檢討工程施工方法及設計是否合適,因此會不時修改。

他說專家認為,走線若稍為降低10米,鑽挖過程將更安全,對整個施工更有利。他強調,並非原先設計有問題,只是修改後會更穩妥及更有信心。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1319799-20170317.htm?spTabChangeable=0

//又延期,要等多陣
原訂2018年底完工的屯門至赤鱲角北面連接路,由於工程存在技術困難,需要與承建商討論隧道修改設計的方案。路政署爭取最快於2020年完成全部工程。

路政署署長鍾錦華說,有關修改工程跟人工島無關。他解釋,不受外圍因素影響,專家會定期檢討工程施工方法及設計是否合適,因此會不時修改。

他說專家認為,走線若稍為降低10米,鑽挖過程將更安全,對整個施工更有利。他強調,並非原先設計有問題,只是修改後會更穩妥及更有信心。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1319799-20170317.htm?spTabChangeable=0

//又延期,要等多陣

預左啦
有親戚係果邊做,上年年尾問佢已經講2018唔得
無野既,再炒多兩年姐
大家點睇溱柏?
大家點睇溱柏?

交通不便,但將來南元朗洪水橋發展時可能有得升
買二手樓 ,收樓前有得驗樓,有咩野好驗? 淨係check 下佢簽約果時講果d 電器係咪係到?

係咪睇清楚有無咩漏水果d野 如果係交吉就望弦之前比傢俬遮住既位咁?
我都想知

現樓交收,到個時先知有漏水都太遲
最多R 業主自己減少少等你執番好
但業主唔減你都無佢乎
成個星期都好忙,依家先忙完得閒上黎
今日破左頂未?
今日破左頂未?

好似破少咗

痴撚線 將軍澳南最後一個盤
Monterey 大手已110伙,點買

WTF! 一個人110伙

班隱形有錢人現曬形

講緊大手組別呀
實習買一次樓感受到邊d人對自己最好
中左匯璽第一批簡樓,老豆同家姐一口答應肯借錢

但一房6球兩房8球真係太貴
【馬鞍山新盤】中原陳永傑:有大手客斥1億認購4伙

長實(1113)馬鞍山新盤星漣海今日首推188伙,於紅磡置富都會售樓處現場,中原地產亞太區住宅部總裁陳永傑表示,該行A組客出席率7至8成,估計A組會售出約有100間,料今日兩個新盤今晚有機會沽清。他稱,最大手客為一次認購4伙,金額約1億元。

他提到,由3月至15日止,該行一手樓錄得600宗成交,又料3月會錄得逾3600宗成交個案,整體交投氣氛暢旺。

記者:范穎琛

頭先喺現場
全家總動員同家姐去抽
好在抽到第二組頭果堆
揀左樓 等簽約
間間都過千萬 但啲人都好似唔洗錢咁
AA fatfat 啦

恭喜哂

之後到我頭痛
自從上次抽唔到tko alto 就已經無再入過票

咁你都買過千萬喇

我無本事買過千萬

頭先無入去揀樓
不過家姐入左去無耐就whatsapp話揀左
應該要諗好哂先入去
入到去都應該無時間俾你磨

大概幾多號籌?
網上個估價最近一個月升左差唔多4%

班隱形有錢人現曬形

香港有錢佬比我想像多
今日破左頂未?

破咗,麻木晒,CCL新高
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170308/19950864

林太請「專家食屎」
嘉湖樓價一年勁升30%

去年1月6日,蘋果記者直擊天水圍嘉湖山莊,當時區內業主林太表示,半個月前阿仔買入樂湖居兩房單位,成交價330萬元。被問到市場不少專家指樓價跌一成,林太豪氣回應,「290萬已經最低,我個仔買貴40萬冇咩問題,佢要住㗎嘛,如果升又點呢。阿仔買嘅單位,銀行估到價,銀行唔會死錯人嘅,嗰啲咁既專家,食屎啦!我哋唔係有見地,我哋係腳踏實地,唔聽專家㗎,聽專家意見就死啦。」

林太發表「專家食屎」論當日,嘉湖山莊的平均呎價只是約6,800元,兩房單位300萬元有交易,但在14個月後的今日,由於剛錄得一宗兩房連天台單位成交,嘉湖山莊本月的平均呎價被拉高至近9,000元,樓價升幅逾三成。

事實勝於雄辯,的而且確,如果當日信專家樓價仲有得跌,而沒有入市,錯過低位入市機會,學林太話齋,「嗰啲咁既專家,食屎啦」。今日,林太已成為網民心目中的樓市英雄,更勝樓市專家。

另外,不少網民八卦林太兒子一年半前買入兩房單位今日價值,根據她當日提供資料,記者查到他兒子單位,目前中銀及滙豐估價分別為405萬元及400萬元,以當日買入價330萬元計,單位升值22.7%及21.2%。
網上個估價最近一個月升左差唔多4%

銀行係最大好友
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170308/19950864

林太請「專家食屎」
嘉湖樓價一年勁升30%

去年1月6日,蘋果記者直擊天水圍嘉湖山莊,當時區內業主林太表示,半個月前阿仔買入樂湖居兩房單位,成交價330萬元。被問到市場不少專家指樓價跌一成,林太豪氣回應,「290萬已經最低,我個仔買貴40萬冇咩問題,佢要住㗎嘛,如果升又點呢。阿仔買嘅單位,銀行估到價,銀行唔會死錯人嘅,嗰啲咁既專家,食屎啦!我哋唔係有見地,我哋係腳踏實地,唔聽專家㗎,聽專家意見就死啦。」

林太發表「專家食屎」論當日,嘉湖山莊的平均呎價只是約6,800元,兩房單位300萬元有交易,但在14個月後的今日,由於剛錄得一宗兩房連天台單位成交,嘉湖山莊本月的平均呎價被拉高至近9,000元,樓價升幅逾三成。

事實勝於雄辯,的而且確,如果當日信專家樓價仲有得跌,而沒有入市,錯過低位入市機會,學林太話齋,「嗰啲咁既專家,食屎啦」。今日,林太已成為網民心目中的樓市英雄,更勝樓市專家。

另外,不少網民八卦林太兒子一年半前買入兩房單位今日價值,根據她當日提供資料,記者查到他兒子單位,目前中銀及滙豐估價分別為405萬元及400萬元,以當日買入價330萬元計,單位升值22.7%及21.2%。

林太

林太請「專家食屎」
嘉湖樓價一年勁升30%

林太

風水佬蘇文峰,湯文亮,施永青,關卓照。。。一大堆專家

林太請「專家食屎」
嘉湖樓價一年勁升30%

林太

風水佬蘇文峰,湯文亮,施永青,關卓照。。。一大堆專家

人地話風水佬呃你10年8年,今次14個月見真章
想問下大家

簽左正約後 洗唔洗即刻買家居寶/火險? 本身諗住收左樓先買 但 上網話最收簽完就買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞