[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有無破頂新聞睇
有無破頂新聞睇

【無懼加息】青華苑兩房460萬 呎價1.1萬破紀錄

美國加息預期早被市場消息,港樓價未見回落。消息指,青衣居屋青華苑A座一個頂樓單位,實用面積415方呎,原叫價478萬元,剛以460萬元連地價易手,呎價11,084元破盡屋苑紀錄,樓價亦創屋苑兩房新高。
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170316/56436087
http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170315&guid=56431405&category_guid=7015342&category=instant

嘉湖山莊業主賠定 再加價70萬放售

消息指,景湖居14座低層H室,實用面積550方呎,三房間隔,本月3日以430萬元售出,買賣雙方須於今日簽定正式買賣合約,惟業主看好後市,決定賠定不賣。代理指,個客今日衝落來分行說不賣,並準備好現金,除向買家賠定10萬元外,亦向代理賠足佣金共8.6萬元,即是次悔約損失18.6萬元,但業主隨即將物業加價70萬元,至500萬元重新放售,呎價9,091元。買家就慘,買樓畀人撻,雖獲賠定10萬元,但過去兩周樓價急升,同類單位已升至450萬元,賺十萬都買唔返。

今日咁嘅市未簽約都唔好當係買咗

買家好慘430萬三房咁就無咗

430 3房真係平,480萬近市價啲
買家當執左10萬囉

景湖居14座位置對正銀座站出面路口喎,
仲要低層,其他買家可能俾價450萬左右啦,我估,佢個單位將來都會值多過六球㗎,不如估吓係幾多年後既事啫。
()
有無破頂新聞睇

【無懼加息】青華苑兩房460萬 呎價1.1萬破紀錄

美國加息預期早被市場消息,港樓價未見回落。消息指,青衣居屋青華苑A座一個頂樓單位,實用面積415方呎,原叫價478萬元,剛以460萬元連地價易手,呎價11,084元破盡屋苑紀錄,樓價亦創屋苑兩房新高。
【更新成交】

中原地產丘漢偉表示,荃灣立坊低層10室,建築面積616方呎,實用面積419方呎,兩房間隔,成交價518萬元,建築呎價8,409元,實用呎價12,363元。買家是新盤向隅客,早前曾認購元朗新盤,惟多次抽籤落空,遂轉投二手市場覓盤,有感立坊鄰近港鐵荃灣西站,鄰近將陸續有新盤落成,預料區內發展前景亮麗,將帶動二手物業升值,見上址條件合適,於是即睇即買。原業主2007年以216萬元買入,獲利302萬元,升值1.4倍。
【屯門:換樓客入市新屯門中心 542萬買三房】
祥益地產黃慶德表示,屯門新屯門中心3座高層H室,建築面積750方呎,實用面積597方呎,三房間隔,區內換樓客議價8萬元,以542萬元購入,建築呎價7,227元,實用呎價9,079元。原業主2010年以233.8萬元購入,獲利308.2萬元,升值1.3倍。http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170316/56433591
其實普通私樓轉Open Kitchen 係咪用電爐就OK?

消防條例係...但好多人都唔理

我都去問下管理署先

sor 鳩, 私人地方既話消防條例唔適用...

住宅既話應該睇番屋宇署果d建築條例, 其實要改open kitchen 正常要入則申請; 另外入伙時講明用火爐, 之後改用電爐其實都要申請, 唔關open 唔open事.....所以係兩個問題

不過住宅邊個咁得閒會check你....

唔出事當無事,但出事保險會唔會唔賠

Open kitchen 其實可以明火,但要入則搞。

但冇防火結構 應該幾難批....

唔好玩la, 入則咁煩
有冇尚悅巴打係度,係咪真係好似出面個post講到咁衰

1. 返工程交通諗好未?
2. 其實尚悅行到去雞地再西鐵站, 15 - 20mins 啦。

樓宇質素就無乜好講,
新樓新裝修,
管理費二千

我係尚悅POST講過幾個fact, 鐘意聽就聽, 唔岩聽就唔好理我

1. 接駁車早上同放工班次唔夠多, (果一程路, 當中大約有5個燈位, 果一程路有大部分係單線行車)

2. 想行出去? 得, 20分鐘全露天既路程

3. 非上班時間既接駁車比運輸署cut哂, 而家下午2時至下午4時尚悅係冇接駁車出入

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_405/nr969_c.pdf

元朗如果唔係坐輕鐵去西鐵站通常都要好耐時間,成條大馬俾輕鐵湯開咗一半,單程路同埋塞燈位都塞死你

買尚悅不如考慮下近雞地十幾年果啲
雍翠、朗晴、朗怡
樓價UPDATES:港島南貝沙灣3月暫錄8宗成交
03月16日(四) 14:19

高價賣地加上新盤熱銷,成為二手買家搶入市的利好因素。地王效應,港島南貝沙灣3月至今暫錄8宗二手買賣,包括中層3房單位,連租約售3,560萬元。多次抽籤落空元朗新盤的向隅客,即睇即以518萬元,購入荃灣立坊2房單位。

港島區

●港島南貝沙灣2期6座中層A室,實用面積約1,365方呎,3房套間隔,以3,560萬元連車位及租約易手,實用呎價約26,081元。

●西半山景怡居低層B室,實用面積393方呎,2房間隔,望園景,以700萬元易手,實用呎價17,812元。

●北角兆文樓連天台單位,實用面積1,178方呎,3房間隔,獲外區換樓客以1,500萬元承接,實用呎價12,733元,創該物業成交價歷史新高。

●上環普頓臺低層D室,實用面積488方呎,2房間隔,去年12月放盤,叫價780萬元,反價40萬元,以820萬元購入,實用呎價16,803元。

●北角永寶大廈低層B室,實用面積562方呎,原開價748萬元,以720萬元沽出,實用呎價12,811元,創物業成交呎價新高。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
九龍區

●長沙灣宇晴軒5座低層E室,實用面積462方呎,2房間隔,剛以703萬元成交,實用呎價15,216元。

●大角咀頌賢花園2座中層H室,實用面積374方呎,2房1廳間隔,剛獲買家以463萬元承接,實用呎價12,380元。

●將軍澳天晉2座中層C室,實用面積約706方呎,3房2廳連1套間隔,終以1,150萬元易手,實用呎價約16,289元。

●黃大仙盈福苑低層4室,實用面積645方呎,放盤不足3個月,原開價500萬元,終減價30萬元,以470萬元(居二市場價)易手,實用呎價7,287元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
新界區

●荃灣立坊低層10室,實用面積419方呎,2房間隔,新盤向隅客即睇即買,斥資518萬元購入,實用呎價12,363元。

●元朗YOHO Town第5座高層F室,實用面積393方呎,以520萬元沽出,實用呎價13,232元。

●沙田碧濤花園1期2座高層G室,實用面積646方呎,3房間隔,以691.9萬元沽出,實用呎價10,711元。

●沙田河畔花園D座中層4室,實用面積242方呎,1房間隔,以月租10,300元租出,實用呎租42.6元。

●粉嶺名都7座高層G室,實用面積454方呎,2房間隔,以480萬元易手,實用呎價10,573元。

●上水御皇庭單號有蓋車位,以93萬元易手,原業主則於2007年以17萬元購入上址,持貨約10年,是次沽出車位帳面獲利76萬元離場,升值約4.5倍。

●上水歌賦嶺紅楓徑單號屋,實用面積1,315方呎,日前以1,460萬元獲承接,實用呎價11,103元,原業主持貨約5年,轉手帳面蝕約141萬元。

●青衣青華苑A座高層15室,實用面積416方呎,2房間隔,自由市場叫價478萬元,放盤1個月,議價18萬元,以460萬元沽出,實用呎價11,058元,呎價創屋苑新高。

●馬鞍山翠擁華庭9座中層C室,實用面積約814方呎,3房連1套房間隔,原開價820萬元,議價下減20萬元或2.4%,以800萬元成交,實用呎價9,828元。
屯門時代廣場C座低層6室,實用面積272方呎,1房間隔,現仍有租客無樓睇,獲買家以343.8萬元承接,實用呎價12,640元
係咪癲佬黎 冇得睇都算 仲要就13k/呎

上星期睇左個屯市 2座 315實尺
開415萬
係我仲諗緊屯市415萬定豫豐405既時候,
agent已經話屯市成左417...
12.8k/尺...
小弟無知一問,如果現金full pay 買樓,應該點做

準備同稅局解釋

借1球好啲,稅局會查係咪漏稅,外地人唔同

睇下啲錢係咪連no.

準備同稅局解釋

如果資金來源賭博贏返黎,有收據,咁點先買到樓
屯門時代廣場C座低層6室,實用面積272方呎,1房間隔,現仍有租客無樓睇,獲買家以343.8萬元承接,實用呎價12,640元
係咪癲佬黎 冇得睇都算 仲要就13k/呎

上星期睇左個屯市 2座 315實尺
開415萬
係我仲諗緊屯市415萬定豫豐405既時候,
agent已經話屯市成左417...
12.8k/尺...

豫豐交通
同好多狗問題
不過比較新

會比較煩,有人會搵你,我之前買都係借左一球
兩年後比埋果一球,都係比多一萬幾千息
唔想咁煩
美聯儲局一如預期加息後,香港金管局今天宣布,基本利率根據預設公式上調25基點至1.25厘,即時生效。上調基本利率的舉措是因應美國於3月15日(美國時間)調高聯邦基金利率的目標區間25基點而作出。

基本利率是用作計算經貼現窗進行回購交易時適用的貼現率的基礎利率。目前基本利率定於當前的美國聯邦基金利率目標區間的下限加50基點,或隔夜及1個月香港銀行同業拆息的5天移動平均數的平均值,以較高者為準。

又唔係加P

遲早會郁埋個P架啦....

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

香討班Go Go Go 開曬香檳

其實今次都預左美國加香港唔加, 係呢幾日D 淡淡無啦啦吹話今年會加四次, 但耶撚講D野又咁鴿

btw, 隔離post 有D 淡淡話會一下加息加到十厘嫁 我諗一下加到十厘都叫漸進掛, 同耶撚講既不謀而合, 樓一定大跌70%

利伸: 我一直睇今年係加四次, 一季一次

估3,明年2,收檔,又再步署減息

格離有人話加息加到業主供唔起 ---> 樓爆 ---> 大量銀主盤

老實講,依家個按揭已經收到好盡
簡單如400萬樓,當你做盡九成,三十年都係供緊萬三蚊一個月
俾你加息加到Double,都係講緊26k,都未過壓測嗰個數

只有一個情況會爆,就係大量炒人。
如果淡淡可以肯定全港炒人嘅同時自己可以保住個收入,咁咪有銀主盤執囉。

我都去問下管理署先

住宅既話應該睇番屋宇署果d建築條例, 其實要改open kitchen 正常要入則申請; 另外入伙時講明用火爐, 之後改用電爐其實都要申請, 唔關open 唔open事.....所以係兩個問題

唔好玩la, 入則咁煩

所以我依家想放棄搞Open

一定俾人報AML

我都去問下管理署先

唔好玩la, 入則咁煩

如果成日煮飯open其實唔好

我都去問下管理署先

唔好玩la, 入則咁煩

如果成日煮飯open其實唔好

我又唔係成日煮嘅。
不過好似搞Open 仲煩

其實我只係想偷廚房半邊牆做鞋櫃

我都去問下管理署先

唔好玩la, 入則咁煩

保險唔包啊師兄
有冇尚悅巴打係度,係咪真係好似出面個post講到咁衰

尚悅個位置好吊腳

去邊都唔方便。 我寧願買朗8

個價差好遠喎

朗8剩番都係大單位,入場首期最少要2,3球
有2,3球首期大把選擇做咩買元朗

朗8仲要係工業村

朗8個位真係on99

我都去問下管理署先

唔好玩la, 入則咁煩

保險唔包啊師兄

風險自己決定la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞