[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
兆康有一間483尺13樓嘅最新成交403萬

兆康2房突破400

牛屎區好快4球絕跡,上車盤4球半起

早幾日好似仲見到350萬
【市區成交】太古城兩房賣1,148萬 呎價近兩萬分層新高

中原地產陳彪表示,太古城恒天閣高層E室,實用584方呎,以1,148萬元,呎價19,658元,呎價創屋苑兩房分層單位新高。價位媲美特色戶,貼近屋苑史上最貴兩房,為衛星閣頂層連天台連天台單位,實用582方呎,上月以1,150萬元成交,呎價19,759元。

【康怡三房套千萬易手 實呎1.5萬元】
中原地產楊文傑表示,康怡花園本周末睇樓人流減少,兩天僅一宗成交,為F座低層16室,實用面積685平方呎,建築面積858平方呎,3房套房間隔,以1038萬元沽出,平均實用呎價15153元,屬市價。原業主於1996年3月以445萬元購入單位,賬面獲利593萬元,單位升值1.3倍。

【西半山麗豪閣:兩房賣738萬 實呎1.9萬】
世紀21創建地產余達文表示,西半山麗豪閣A座高層3室,建築面積517方呎,實用面積388方呎,兩房間隔,成交價738萬元,建築呎價14,275元,實用呎價19,021元,屬市價水平。原業主2004年10月購入作價326萬元,獲利412萬元,升值1.3倍。

我其實好鍾意港島東區。
到底要幾耐我先可以換到層東區大兩房
等睇兩個月後幾多撻訂新聞

早排有一單啦
賣家撻訂,收返再賣過

兆康2房突破400

冇啦,全港快冇400內
政府,地產商都希望見到

兆康2房突破400

今日更新咗有一間403萬,二樓商場啲假盤全部貼370~380大兩房,實際可能全部叫價4球,如果我放叫410 比個買家還5萬價就算
購買力去左新盤
二手市場靜左都正常

好似多咗,恐慌入市
政府推垃圾徵費搵笨柒

減完差餉轉頭呃每個月3,40 蚊

中原地產陳彪表示,太古城恒天閣高層E室,實用584方呎,以1,148萬元,呎價19,658元,呎價創屋苑兩房分層單位新高。價位媲美特色戶,貼近屋苑史上最貴兩房,為衛星閣頂層連天台連天台單位,實用582方呎,上月以1,150萬元成交,呎價19,759元。

中原地產楊文傑表示,康怡花園本周末睇樓人流減少,兩天僅一宗成交,為F座低層16室,實用面積685平方呎,建築面積858平方呎,3房套房間隔,以1038萬元沽出,平均實用呎價15153元,屬市價。原業主於1996年3月以445萬元購入單位,賬面獲利593萬元,單位升值1.3倍。

世紀21創建地產余達文表示,西半山麗豪閣A座高層3室,建築面積517方呎,實用面積388方呎,兩房間隔,成交價738萬元,建築呎價14,275元,實用呎價19,021元,屬市價水平。原業主2004年10月購入作價326萬元,獲利412萬元,升值1.3倍。

我其實好鍾意港島東區。

好鍾意港島東+1
希望有朝1日可以住太古城

兆康2房突破400

今日更新咗有一間403萬,二樓商場啲假盤全部貼370~380大兩房,實際可能全部叫價4球,如果我放叫410 比個買家還5萬價就算

380 細兩房就可能有o既
上星期混吉睇左間細兩房就開380 業主實收370
可能今個星期變成380 企硬唔減了

380 大兩房...有d 難

我其實好鍾意港島東區。

好鍾意港島東+1

我北角,鰂魚涌,西灣河,筲箕灣都可以
唔一定要太古城

兆康2房突破400

我裝修仲係唔錯,使咗3X萬,依家咁嘅市唔會低過4球賣,其實呢度好多業主贖晒樓嘅,想鋤價非常困難,通常係換樓先賣嗰隻

利申:唔係想賣
早知當年買兆康買多間,4年幾執2球,100%,,租埋出去就計9000租都40萬,當年人人話貴,大西北牛屎區冇可能2球,屌你依家4球起,諗住跌返去2球嘅真係發夢冇咁早,可見好多淡友連睇樓都未試過,以為人人等錢使亂出貨,同啲業主交吓手咪知市場係點囉

兆康2房突破400

我裝修仲係唔錯,使咗3X萬,依家咁嘅市唔會低過4球賣,其實呢度好多業主贖晒樓嘅,想鋤價非常困難,通常係換樓先賣嗰隻

利申:唔係想賣

同意V巴講, 而家同廿年前比其中一樣好唔同除左銀紙貶值而壓測令到金融體系風險低之外, 係真係好L多老一輩d樓已經供得7788, 好難大跌
講緊廿年呀大佬, 就算當時上左賊船而家都就供甩la
早知當年買兆康買多間,4年幾執2球,100%,,租埋出去就計9000租都40萬,當年人人話貴,大西北牛屎區冇可能2球,屌你依家4球起,諗住跌返去2球嘅真係發夢冇咁早,可見好多淡友連睇樓都未試過,以為人人等錢使亂出貨,同啲業主交吓手咪知市場係點囉

天盛宛點睇?未到4球,天水圍站隔離

天盛宛點睇?未到4球,天水圍站隔離

如果有嘅ok,不過有476-483尺嘅2房今日可能已經係4球或以上,雙辣招供應少,賣家市場,買家冇乜討價還價餘地
【蘋果驗樓】房協喜漾料升值16%

資深驗樓師賴達明「明哥」今次驗收的喜漾單位,業主2015年9月以約630萬元買入,呎價近1.29萬元,當時正值樓市高峯位,其後樓價一度下跌,然而已拾級而上,今日同區喜雅最近二手成交呎價1.5萬元,保守估計,喜漾兩年已升值16%,兼跑贏大市。

市場消息,喜雅1座極高層C室,實用456方呎,本月初以685萬元成交,呎價1.5萬元,原業主2012年6月以474萬元買入,持貨近5年,賺211萬元,單位升值44.5%。

反映大市的中原地市領先指數CCL在2015年9月初正值歷史高位為146.92點,今日錄148.67點,升1.2%。
【新盤睇樓客】印度商人6球幫女兒上車

印度籍商人Mahesh Melwani從事服飾銷售,來港多年,持有香港永久居民身份證,剛睇完會德豐將軍澳Monterey示範單位,他認為,不俗,而價錢合理,考慮買一個單位俾獨生女,作為投資用途,預算500萬元至600萬元。對於同期三個新盤,他表示,視乎預算,Monterey是預算範圍之內。

//印度佬都準備都入市

印度籍商人Mahesh Melwani從事服飾銷售,來港多年,持有香港永久居民身份證,剛睇完會德豐將軍澳Monterey示範單位,他認為,不俗,而價錢合理,考慮買一個單位俾獨生女,作為投資用途,預算500萬元至600萬元。對於同期三個新盤,他表示,視乎預算,Monterey是預算範圍之內。

//印度佬都準備都入市

西水

//印度佬都準備都入市

西水

成日拎住個牌喺mk叫嗰間旺角㗎喱,個老細有幾件貨,香港嘅印度人有錢嘅唔少
有冇邊間搬屋公司好介紹
有冇邊間搬屋公司好介紹

間間差唔多,最主要你𥄫住佢唔好掟,價錢就電話報資料比到報價,有lift車到嘅唔會差好遠
我個人觀察,有力供有首期嘅首置者買唔到樓原因

1. 以自己收入衡量樓價高低
2. 將賺錢放咗首位,唔係自己需要行先
3. 自認睇通後市,不論升市跌市
4. 冇勇氣每月供款,認為係負擔

最後長期成為租客,拒絕承認現實,「我冇錯、係市場嘅錯」,做成心理唔健康

我其實好鍾意港島東區。

好鍾意港島東+1

我北角,鰂魚涌,西灣河,筲箕灣都可以
唔一定要太古城

我個人觀察,有力供有首期嘅首置者買唔到樓原因

1. 以自己收入衡量樓價高低
2. 將賺錢放咗首位,唔係自己需要行先
3. 自認睇通後市,不論升市跌市
4. 冇勇氣每月供款,認為係負擔

最後長期成為租客,拒絕承認現實,「我冇錯、係市場嘅錯」,做成心理唔健康

之前睇過Decision Making 嘅書
似係Escalation of commitment,一個人就算明知錯嘅嘢,但投資左太多落去(租左一段年期嘅樓) 唔會認為自己係錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞