[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
成班啟德業主
我地呢班牛屎撚情何以堪

未來外母都係啟德業主

不過係啟德公屋

租住公屋當左自己係業主
美聯儲局一如預期加息後,香港金管局今天宣布,基本利率根據預設公式上調25基點至1.25厘,即時生效。上調基本利率的舉措是因應美國於3月15日(美國時間)調高聯邦基金利率的目標區間25基點而作出。

基本利率是用作計算經貼現窗進行回購交易時適用的貼現率的基礎利率。目前基本利率定於當前的美國聯邦基金利率目標區間的下限加50基點,或隔夜及1個月香港銀行同業拆息的5天移動平均數的平均值,以較高者為準。

又唔係加P

遲早會郁埋個P架啦....

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

唔駛諗今年會加P, 佢一日個息差唔拉闊, D 錢唔流走, 銀行都唔會加息

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

香討班Go Go Go 開曬香檳

其實今次都預左美國加香港唔加, 係呢幾日D 淡淡無啦啦吹話今年會加四次, 但耶撚講D野又咁鴿

btw, 隔離post 有D 淡淡話會一下加息加到十厘嫁 我諗一下加到十厘都叫漸進掛, 同耶撚講既不謀而合, 樓一定大跌70%

利伸: 我一直睇今年係加四次, 一季一次

估3,明年2,收檔,又再步署減息

自己加息幾年,還啲街外數先。
再減息印過銀紙

美帝連任全部靠減息印銀紙,呢20年加息嘅掃帚出門,印銀紙社會一片榮景,後遺症下家莊
其實普通私樓轉Open Kitchen 係咪用電爐就OK?

消防條例係...但好多人都唔理

我都去問下管理署先

sor 鳩, 私人地方既話消防條例唔適用...

住宅既話應該睇番屋宇署果d建築條例, 其實要改open kitchen 正常要入則申請; 另外入伙時講明用火爐, 之後改用電爐其實都要申請, 唔關open 唔open事.....所以係兩個問題

不過住宅邊個咁得閒會check你....

唔出事當無事,但出事保險會唔會唔賠

Open kitchen 其實可以明火,但要入則搞。

但冇防火結構 應該幾難批....

我見而家有d 新盤,同一個盤入面既開放式廚房,有d係明火有d係電爐
有冇尚悅巴打係度,係咪真係好似出面個post講到咁衰
成班啟德業主
我地呢班牛屎撚情何以堪

未來外母都係啟德業主

不過係啟德公屋

租住公屋當左自己係業主

講下笑派下膠唔洗咁認真O既

尚悅個位置好吊腳

去邊都唔方便。 我寧願買朗8

自己親身行下最實際
其實普通私樓轉Open Kitchen 係咪用電爐就OK?

消防條例係...但好多人都唔理

我都去問下管理署先

sor 鳩, 私人地方既話消防條例唔適用...

住宅既話應該睇番屋宇署果d建築條例, 其實要改open kitchen 正常要入則申請; 另外入伙時講明用火爐, 之後改用電爐其實都要申請, 唔關open 唔open事.....所以係兩個問題

不過住宅邊個咁得閒會check你....

唔出事當無事,但出事保險會唔會唔賠

Open kitchen 其實可以明火,但要入則搞。

但冇防火結構 應該幾難批....

即使用電爐,廚房喺大門隔離,要拆嗰面牆都未必批

尚悅個位置好吊腳

個價差好遠喎

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

其實今次都預左美國加香港唔加, 係呢幾日D 淡淡無啦啦吹話今年會加四次, 但耶撚講D野又咁鴿

btw, 隔離post 有D 淡淡話會一下加息加到十厘嫁 我諗一下加到十厘都叫漸進掛, 同耶撚講既不謀而合, 樓一定大跌70%

自己加息幾年,還啲街外數先。
再減息印過銀紙

美帝連任全部靠減息印銀紙,呢20年加息嘅掃帚出門,印銀紙社會一片榮景,後遺症下家莊

希望加息後啲Yen 平啲去多幾轉日本

1. 返工程交通諗好未?
2. 其實尚悅行到去雞地再西鐵站, 15 - 20mins 啦。

樓宇質素就無乜好講,
新樓新裝修,
管理費二千

尚悅個位置好吊腳

個價差好遠喎

朗八貪佢西鐵站隔離
但其實真係要交通方便不如買荃灣。
成班啟德業主
我地呢班牛屎撚情何以堪

未來外母都係啟德業主

不過係啟德公屋

租住公屋當左自己係業主

我都係笑下姐

尚悅個位置好吊腳

個價差好遠喎

朗8剩番都係大單位,入場首期最少要2,3球
有2,3球首期大把選擇做咩買元朗

尚悅個位置好吊腳

個價差好遠喎

朗8剩番都係大單位,入場首期最少要2,3球
有2,3球首期大把選擇做咩買元朗

朗8仲要係工業村

2. 其實尚悅行到去雞地再西鐵站, 15 - 20mins 啦。

樓宇質素就無乜好講,
新樓新裝修,
管理費二千

我係尚悅POST講過幾個fact, 鐘意聽就聽, 唔岩聽就唔好理我

1. 接駁車早上同放工班次唔夠多, (果一程路, 當中大約有5個燈位, 果一程路有大部分係單線行車)

2. 想行出去? 得, 20分鐘全露天既路程

3. 非上班時間既接駁車比運輸署cut哂, 而家下午2時至下午4時尚悅係冇接駁車出入

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_405/nr969_c.pdf
美聯儲局一如預期加息後,香港金管局今天宣布,基本利率根據預設公式上調25基點至1.25厘,即時生效。上調基本利率的舉措是因應美國於3月15日(美國時間)調高聯邦基金利率的目標區間25基點而作出。

基本利率是用作計算經貼現窗進行回購交易時適用的貼現率的基礎利率。目前基本利率定於當前的美國聯邦基金利率目標區間的下限加50基點,或隔夜及1個月香港銀行同業拆息的5天移動平均數的平均值,以較高者為準。

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

格離有人話加息加到業主供唔起 ---> 樓爆 ---> 大量銀主盤
成班啟德業主
我地呢班牛屎撚情何以堪

未來外母都係啟德業主

不過係啟德公屋

租住公屋當左自己係業主

我都係笑下姐

認真返少少講 照計啟德D私樓頭幾年最近O既買餸最近真係啟程德朗個商場
果個商場個街市好少野買

不過到時樓下一定有貴價超市O既,唔洗怕

樓宇質素就無乜好講,
新樓新裝修,
管理費二千

我係尚悅POST講過幾個fact, 鐘意聽就聽, 唔岩聽就唔好理我

1. 接駁車早上同放工班次唔夠多, (果一程路, 當中大約有5個燈位, 果一程路有大部分係單線行車)

2. 想行出去? 得, 20分鐘全露天既路程

3. 非上班時間既接駁車比運輸署cut哂, 而家下午2時至下午4時尚悅係冇接駁車出入

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_405/nr969_c.pdf

元朗如果唔係坐輕鐵去西鐵站通常都要好耐時間,成條大馬俾輕鐵湯開咗一半,單程路同埋塞燈位都塞死你
香港唔跟加息
香港唔跟加息

信我, 怕加息既, 渣D銀行股做對沖, 5, 11, 2388.....渣打就不了....
想問下搵按揭臨約係咪俾副本就得

你俾正本佢佢都係take copy, 我果陣直頭俾左份用手機影既相再print 出嚟既version 去搞
咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

可以問佢拎返既, 我果陣都問佢拎返話要去搞mortgage

我正想講俾咗佢點搞樓按

按揭全部我都係用soft Copy

長知識

SCAN 好晒所有嘢,直接Email俾銀行就搞掂

一於就咁

小Tips,預備好晒所有文件 甚至多於要求嘅
但只Send 佢要求嘅,唔好Send多

點解

越多文件,越多問題會問
另外,如果你俾呢一份文件銀行A,但唔俾銀行B
MC 可能會有問題問,所以最好各間銀行嘅文件要一致。

mc係乜

按保公司
如果唔係做多過七成就唔駛理

現時係按多過六成,就要做按保(MIP)。

另問,是咪除咗HKMC,有間QBE會幫部分銀行做按保?
香港唔跟加息

梗係唔跟啦

而家BOC試出H+1.29 OFFER啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞