[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
大貓傾緊h+1.29, 1.6%

loan size好大?
想問問申請緊嘅按揭仲有無得傾好d嘅offer?
原本H+1.3, 見巴打講到H+1.2x 想再試試

睇loan size

3百2左右

可能窄啲喎
依家1.2x都係俾7-8球
想問下各位巴打,
如果首期得300萬左右,
係咪冇辦法買到800萬以上既樓?

有 新樓

8球,首期4成再加duty 30萬到
差50萬你可以試吓p loan借左佢
https://lihkg.com/thread/165243/page/1已開新post,爆咗先過去
想問問申請緊嘅按揭仲有無得傾好d嘅offer?
原本H+1.3, 見巴打講到H+1.2x 想再試試

睇loan size

3百2左右

可能窄啲喎
依家1.2x都係俾7-8球

好快就放寬
二手成交:尚悅3房679萬沽
03月21日(二) 15:39

中原地產元朗分區營業經理王勤學表示,元朗尚悅本月交投相當活躍,共錄得25宗買賣。新近錄得屋苑今年首宗純3房單位的成交,11座高層C室,實用面積659平方呎,建築面積900平方呎,3房間隔,成交價679萬港元,折合平均實用呎價10,303元。原業主於2012年10月以610萬元購入單位,持貨4年半,帳面獲利69萬元,單位升值11%。

尚悅大部份3房及以上單位仍未過3年辣招期,目前大單位只得極少放盤,成交因而疏落。資料顯示,屋苑今年錄得3宗3房套房連工人房的成交,其中2宗更附連大平台,至於上述純3房單位成交則是今年首次錄得。
https://lihkg.com/thread/165243/page/1已開新post,爆咗先過去

有人影左廁所組件入面既樣,浪子巴有無睇過? 牆磚白色 (雖然我99.9%會扑鳩左佢)
樓價UPDATES:和富中心扣稅仍賺480萬
03月21日(二) 14:42

樓價持續上升,近年入市買樓「個個有賺」。北角和富中心低層辣招盤,原業主持貨不足3年即沽,售價2,700萬港元,扣除辣招稅仍賺480萬元。元朗爾巒錄首宗分層戶二手買賣,中層單位僅減2萬售708萬元,3年帳面獲利逾110萬元

港島區

●北角和富中心9座低層A室,實用面積1,335方呎,間隔3房連1套房加工人房,獲區外投資者以2,700萬元承接,實用呎價20,225元,原業主持貨不足3年,扣除樓價10%額外印花稅後,帳面仍獲利480萬元。

●北角THE JAVA中層B室,實用面積約344方呎,以約673.88萬元獲承接,實用呎價約19,590元。

●西環采逸軒低層A室,實用面積約327方呎,2房2廳連工作平台間隔,原先開價590萬元,經議價下微減2萬元,減幅可足1%,以588萬元交吉售出,實用呎價約17,982元。

●北角半山摩天大廈低層B室,實用面積1,806方呎,3房套間隔及工人套房,業主於1月份放盤,叫價3,500萬元,最終以3,280萬元將單位連租約及車位易手,實用呎價18,162元,較市價略高5%。

●鰂魚涌康怡花園P座中層7室,實用面積466方呎,2房間隔以748萬元將單位易手,實用呎價16,052元。原業主於2016年2月以598萬元買入單位,持貨僅1年多,須付SSD,帳面獲利150萬元,單位升值25%。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●長沙灣昇悅居2座高層F室,實用面積523方呎,大2房間隔,上月中開價780萬元,放盤1個多月即沽出,實用呎價14.914元,成交金額價創屋苑同類型兩房新高。

●將軍澳君傲2座高層G室,實用面積438方呎,2房2廳間隔,外望可享海景,放盤約3個多月,終以約676萬元沽出,實用呎價約15,434元。

●將軍澳東港城8座低層D室,實用面積約619方呎,3房套房間隔,以約758萬元獲買家承接,實用呎價約12,246元。據悉,買家為區內新盤向隅客。

●九龍塘又一居16座中層D室,實用面積584方呎,3房套房間隔,議價後以968萬元成交,實用呎價16,575元。

●將軍澳都會駅2座高層C室,實用面積629方呎,3房1套間隔,獲一直租住物業人士「轉租為買」,斥資約850萬元承接自用,實用呎價約13,514元。

●鑽石山居屋龍蟠苑D座中層13室,實用面積340方呎,1房間隔,原開價433萬元,放盤2個月,經少議價後以自由市場價425萬元連租約沽出,實用面積呎價12,500元。

●藍田滙景花園4座高層G室,實用面積約612方呎,3房間隔,望海景,業主原開價900萬元,議價12萬元以888萬元售出,折合實用呎價約14,510元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●元朗爾巒茵娜大道5座中層B室,實用面積約649方呎,屬3房套間隔,原開價710萬元,經議價後僅微減2萬元,以708萬元獲換樓客承接,實用呎價約10,909元,持貨3年帳面獲利112.3萬元。

●沙田御龍山5座高層C室,實用面積554方呎,2房間隔,零議價以830萬元易手,實用呎價14,982元。

●火炭銀禧花園1座高層D室,實用面積506方呎,2房間隔,以月租15,000元租出,實用呎租29.6元。

●天水圍居屋天盛苑O座高層4室,實用面積506方呎,2房2廳間隔,綠表客以363萬元承接接,實用呎價7,174元。

●馬鞍山海栢花園3座高層G室,實用面積約412方呎,2房2廳間隔,放盤僅1個月,零議價下獲承接,成交價625萬元,實用呎價約15,170元,呎價創近期新高。

●屯門卓爾居為7座中層A室,實用面積521方呎,2房間隔,以約594.8萬元成交,實用呎價11,417元,屬屋苑新高。

●屯門居屋置樂花園3座高層E室,實用面積584方呎,3房間隔,剛以連租約形式沽出,成交價430萬元,實用呎價7,363元。買家為投資者。

●馬鞍山海典灣5座高層F室,實用面積約為470方呎,2房間隔,獲用家以約658萬元承接,呎價約1.4萬元,創屋苑呎價新高。

●馬鞍山天宇海6A座中層B室易手,實用面積692方呎,3房連套房間隔,單位月初放盤叫價約850萬元,議價後以840萬元易手,實用呎價12,139元。買家為同區新盤向隅客。

●粉嶺居屋昌盛苑D座中層3室,實用面積650方呎,3房間隔,以自由市場價550萬元易手,實用呎價8,462元。

●天水圍栢慧豪園6座中層E室,實用面積498方呎,放租短短3天,速獲租客以月租1.1萬元承租,實用呎租22元。

●沙田碧濤花園1期2座高層G室,實用面積646方呎,3房間隔,以691.9萬元沽出,實用呎價10,711元。

●粉嶺中心L座高層連天台戶,實用面積365方呎,2房間隔,業主開價月租12,000元,議價後以11,800元獲承租,實用呎租32.3元。

●東涌映灣園12座高層A室,實用面積915方呎,3房1套間隔,成交價838萬元,實用呎價9,158元。

●屯門豫豐花園7座低層H室,實用面積361方呎,2房間隔,約396萬元成交,實用呎價約10,970元。

有人影左廁所組件入面既樣,浪子巴有無睇過? 牆磚白色 (雖然我99.9%會扑鳩左佢)

之前youtube睇過段片,唔知邊條邨交樓,我諗到時我地收樓都會係咁

之前youtube睇過段片,唔知邊條邨交樓,我諗到時我地收樓都會係咁

https://www.youtube.com/watch?v=vo8sPJRQAgs搵唔返之前條片,但搵到條咁既片,應該係咁上下

https://www.youtube.com/watch?v=vo8sPJRQAgs搵唔返之前條片,但搵到條咁既片,應該係咁上下

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=156164
呢個係有條友識人係入面做,偷拍,不過要註冊先睇到
可以見到廁所牆既插蘇位同磚色

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=156164
呢個係有條友識人係入面做,偷拍,不過要註冊先睇到
可以見到廁所牆既插蘇位同磚色

我係果邊都有account
巴打們求救!!

層樓成交價 :4.1m
我簽左臨約 就簽正約,期間搵左5間銀行做按揭 個個都話做到3.6m (因為4至4.5m 最多按3.6m)

但岩岩獅子話hkmc 批得80% ,即係3.28m 我無擔保人。自己月薪話壓測成皮野,唔知點解。from 獅子agent . 佢做開果個大屋苑 成交都次次9按無問題

獅子話打緊去hkmc 問,我都打緊 但jam 線

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解
巴打們求救!!

我簽左臨約 就簽正約,期間搵左5間銀行做按揭 個個都話做到3.6m (因為4至4.5m 最多按3.6m)

但岩岩獅子話hkmc 批得80% ,即係3.28m 我無擔保人。自己月薪話壓測成皮野,唔知點解。from 獅子agent . 佢做開果個大屋苑 成交都次次9按無問題

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?
問清楚點解REJECT?
巴打們求救!!

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?

過4百點正常9按?
巴打們求救!!

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?

過4百點正常9按?

4.1M 好似正常係有機借到盡3.6M O既,好似係
巴打們求救!!

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?

我做銀行工 ,轉左工半年到
無其他借貸。 TU A 級
我再問下點解借唔足3.6 m

唔該巴打!
大貓傾緊h+1.29, 1.6%

loan size好大?

我loan 380萬左右,boc 同恆生都係H+1.3, 1.55%, 想參考巴打loan size係幾多
巴打們求救!!

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?

唔該巴打!

你係唔係而家份工同之前份工收入差距好大?
OR 你而家份工係CONTRACT 唔係PERM?
話分兩頭,兩手準備問定會唔會有人可以幫手借果1成 OR 有屋企人可以幫手加擔保人先
巴打們求救!!

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?

唔該巴打!

你係唔係而家份工同之前份工收入差距好大?
OR 你而家份工係CONTRACT 唔係PERM?
話分兩頭,兩手準備問定會唔會有人可以幫手借果1成 OR 有屋企人可以幫手加擔保人先

大貓唔批咪唔用大貓用第二間
不過佢話mc唔批就另一回事

渣打唔係用MC,巴打有無APPLY 渣打?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞