[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有無啟德區準業主 (開荒牛)?
揮手

K City

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲
不過買得啟德就預左要坐6 7年以上
最近d新盤咁癲 黎緊同區龍譽同天寰應該貴到仆街

啟德D 私樓可能入左伙後有一段時間買餸都要最近去啟晴/德朗果邊
其實普通私樓轉Open Kitchen 係咪用電爐就OK?

消防條例係...但好多人都唔理
http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170315&guid=56431405&category_guid=7015342&category=instant

嘉湖山莊業主賠定 再加價70萬放售

消息指,景湖居14座低層H室,實用面積550方呎,三房間隔,本月3日以430萬元售出,買賣雙方須於今日簽定正式買賣合約,惟業主看好後市,決定賠定不賣。代理指,個客今日衝落來分行說不賣,並準備好現金,除向買家賠定10萬元外,亦向代理賠足佣金共8.6萬元,即是次悔約損失18.6萬元,但業主隨即將物業加價70萬元,至500萬元重新放售,呎價9,091元。買家就慘,買樓畀人撻,雖獲賠定10萬元,但過去兩周樓價急升,同類單位已升至450萬元,賺十萬都買唔返。

今日咁嘅市未簽約都唔好當係買咗

真係好彩我係早幾個月買
遲少少買我都分分鐘俾人撻

好彩16年7月買
我間居屋仲要低過3球 以依家個市業主一家撻訂

Btw 前業主唔知點換樓

如果佢果陣賣完買返就ok 嘅
如果賣左諗住等跌就

果陣佢話未睇岩 未買住

我都去問下管理署先
揮手

K City

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲

啟德D 私樓可能入左伙後有一段時間買餸都要最近去啟晴/德朗果邊

所以我地咪係開荒牛

我打算放廁所牆對面 (廁所牆放電視),靠窗位置先放餐枱
最近掙扎緊用唔用木紋磚

咁放好似要改電制天線位,餐台仲煩緊放邊,之前都有諗過放Windows果邊又諗過放L個角落位

廁所牆有電制同天線位,咩鳩都唔駛改

你一房定二房

一房
巴打呢?

到我揀既時候2房得返10/F以下,所以唔揀,揀咗高層一房

你係咪肯定天線位係洗手間牆身果邊 我印象睇過房署條片好似唔係大廳大牆果邊

我記得2邊牆都有,你唔係改去門口位 / 房入面就問題不大

更正:我印象睇過房署條片天線和電制位唔係洗手間牆果邊

上期青俊都係兩邊都有天線和電制位,另外房署條片無講,但片入面都可以見到洗手間牆身有
揮手

K City

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲

所以我地咪係開荒牛

啟德一日未通地鐵都會係開荒牛吧

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲

所以我地咪係開荒牛

通左都仲係開荒牛,好多基建要2020-2022先落成

我都去問下管理署先

sor 鳩, 私人地方既話消防條例唔適用...

住宅既話應該睇番屋宇署果d建築條例, 其實要改open kitchen 正常要入則申請; 另外入伙時講明用火爐, 之後改用電爐其實都要申請, 唔關open 唔open事.....所以係兩個問題

不過住宅邊個咁得閒會check你....
成班啟德業主
我地呢班牛屎撚情何以堪

我都去問下管理署先

住宅既話應該睇番屋宇署果d建築條例, 其實要改open kitchen 正常要入則申請; 另外入伙時講明用火爐, 之後改用電爐其實都要申請, 唔關open 唔open事.....所以係兩個問題

唔出事當無事,但出事保險會唔會唔賠

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲

所以我地咪係開荒牛

附近近海果4塊地準備改用途用黎起公屋
如果成事,啟德又會多左幾萬人

btw我自住同租都得 到時收樓再決定
美聯儲局一如預期加息後,香港金管局今天宣布,基本利率根據預設公式上調25基點至1.25厘,即時生效。上調基本利率的舉措是因應美國於3月15日(美國時間)調高聯邦基金利率的目標區間25基點而作出。

基本利率是用作計算經貼現窗進行回購交易時適用的貼現率的基礎利率。目前基本利率定於當前的美國聯邦基金利率目標區間的下限加50基點,或隔夜及1個月香港銀行同業拆息的5天移動平均數的平均值,以較高者為準。

又唔係加P

遲早會郁埋個P架啦....

利申

我打算放廁所牆對面 (廁所牆放電視),靠窗位置先放餐枱
最近掙扎緊用唔用木紋磚

咁放好似要改電制天線位,餐台仲煩緊放邊,之前都有諗過放Windows果邊又諗過放L個角落位

廁所牆有電制同天線位,咩鳩都唔駛改

你一房定二房

一房
巴打呢?

到我揀既時候2房得返10/F以下,所以唔揀,揀咗高層一房

你係咪肯定天線位係洗手間牆身果邊 我印象睇過房署條片好似唔係大廳大牆果邊

我記得2邊牆都有,你唔係改去門口位 / 房入面就問題不大

更正:我印象睇過房署條片天線和電制位唔係洗手間牆果邊

上期青俊都係兩邊都有天線和電制位,另外房署條片無講,但片入面都可以見到洗手間牆身有

真係兩邊有又唔錯
成班啟德業主
我地呢班牛屎撚情何以堪

未來外母都係啟德業主

不過係啟德公屋

我都去問下管理署先

Open kitchen 其實可以明火,但要入則搞。
美聯儲局一如預期加息後,香港金管局今天宣布,基本利率根據預設公式上調25基點至1.25厘,即時生效。上調基本利率的舉措是因應美國於3月15日(美國時間)調高聯邦基金利率的目標區間25基點而作出。

基本利率是用作計算經貼現窗進行回購交易時適用的貼現率的基礎利率。目前基本利率定於當前的美國聯邦基金利率目標區間的下限加50基點,或隔夜及1個月香港銀行同業拆息的5天移動平均數的平均值,以較高者為準。

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

香討班Go Go Go 開曬香檳

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲

所以我地咪係開荒牛

其實呢到係咪最近幾個月既新業主集散地?

一樣
你係Tower幾?

T8

T1 here
希望d基建準時完成

一定遲

所以我地咪係開荒牛

好明顯係

所以我地咪係開荒牛

好明顯係

我都想做啟德開荒牛

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

其實今次都預左美國加香港唔加, 係呢幾日D 淡淡無啦啦吹話今年會加四次, 但耶撚講D野又咁鴿

btw, 隔離post 有D 淡淡話會一下加息加到十厘嫁 我諗一下加到十厘都叫漸進掛, 同耶撚講既不謀而合, 樓一定大跌70%

利伸: 我一直睇今年係加四次, 一季一次

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

其實今次都預左美國加香港唔加, 係呢幾日D 淡淡無啦啦吹話今年會加四次, 但耶撚講D野又咁鴿

btw, 隔離post 有D 淡淡話會一下加息加到十厘嫁 我諗一下加到十厘都叫漸進掛, 同耶撚講既不謀而合, 樓一定大跌70%

估3,明年2,收檔,又再步署減息

又唔係加P

利申

可以9月先加個P
今日H好似仲低左

估3,明年2,收檔,又再步署減息

自己加息幾年,還啲街外數先。
再減息印過銀紙

我都去問下管理署先

Open kitchen 其實可以明火,但要入則搞。

但冇防火結構 應該幾難批....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞