[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
【名家搶先睇】你一直不買樓的理由(地產小子)

即時財經 2017-03-15 00:00:24 HKT

每個不買樓的人,背後都有他的故事和信念,有些人想買但資金不足,亦有人明明有能力卻不買樓。近日接龍文《你一直不買樓的理由》再成為熱話,筆者儘管列舉部分理由以供參考:
2003年,沙士,明天不知會否死去;
2005年,美國加息,供樓負擔加重,好快跌回沙士價;
2010年,美國QE2,政府打擊樓市炒家推行SSD!樓價快到97價,根據經驗樓市快將爆煲,陳德霖與曾俊華話息口只會升,施永青都不敢搏;
2015年,《細價樓爆煲論》出爐,政府快將加辣,美國快將加息,潛在海量新供應,跌五成不是夢;
2017年,也有人說美國加息,中國全方位大崩潰(俗稱「支爆」),逢七必跌;
2021年,新界東北發展用地就快可以啟用了,靚公屋就快排到,排咗3年公屋就快到我,唔買住;
2022: …
2023: …
2047: 周身病痛,行都行吾到,人都就死,下一世先諗買樓,問啲孫仔孫女買唔買樓,佢吔話一定會跌番落去,細價樓就爆,唔買住;

近日馬鞍山、南昌站、將軍澳三大新盤開售,收票已逾九千張,除了因為南昌站與將軍澳新盤主打細單位外,更重要的是投資者已適應辣招,善用子女親友的首置名額買樓,亦有投資者同時入飛抽多個新盤,等抽籤結果再決定如何入市,反映實際的剛性需求與投資需求確實熾熱。

有說樓市全面瘋狂的時間,就是跌市先兆。現時新盤全面加價仍大有承接,二手頻頻破頂,加上地皮有強國財團追價搶購,有意見認為今年樓市會破位爆升。有別於1997年的「塘水滾塘魚」,香港近年樓市的承接力,除了來自八九十後成家立室這類剛性需求,還有來自中國的財團、豪客、精英中產與投資幫派(如溫州幫、湖南幫等),只要香港一日沒有資本管制,這現象不會因為新特首人選而改變。每個人對這泡沫的看法不同,有人想賺錢或抗通漲,亦有人避之則吉,一切都是個人選擇。

地產小子
但佢地覺得會唔會爆

同地產朋友傾開,佢今地都覺得開始癲,500萬上車,嘉湖萬幾蚊尺
【新界成交】新峰花園兩房實呎高見12500元

即時財經 2017-03-15 08:00:15 HKT

大埔新峰花園
世紀21柏宇地產黃學宇表示,大埔新峰花園12座中層A室,建築面積572方呎,實用面積456方呎,以570萬元易手,建築呎價9,965元,實用呎價12,500元,創該屋苑成交呎價歷來新高。原業主2011年1月購入作價296萬元,獲利274萬元,升值93%。
【市區成交】賽西湖大廈低層2080萬沽 實呎18505元

即時財經 2017-03-15 07:30:36 HKT

北角半山賽西湖大廈
中原地產林志達透露,北角半山賽西湖大廈13座低層B室,建築面積1,260方呎,實用面積1,124方呎,三房連套房另工人套房間隔,累積減價70萬元,以2,080萬元連車位易手,建築呎價16,508元,實用呎價18,505元,屬市價成交。買家屬於外區用家。原業主早於1989年以193萬元連車位買入單位,獲利1,887萬元,升值9.8倍。
日日破頂睇到有啲悶,有無銀主盤case睇下
股票虛無嘅,一隻股票話佢100蚊一股又得,話佢5蚊又得,轉個頭值50蚊,噏得通有人信即OK,上市公司基本冇影響,樓係實物,兩樣嘢,凡實物商品必跟通貨膨脹率,除非該地方已經再冇賺錢機會,變成死城

應該有,要睇多幾份報紙
股票虛無嘅,一隻股票話佢100蚊一股又得,話佢5蚊又得,轉個頭值50蚊,噏得通有人信即OK,上市公司基本冇影響,樓係實物,兩樣嘢,凡實物商品必跟通貨膨脹率,除非該地方已經再冇賺錢機會,變成死城

另外壓力測試個度,係計扣左mpf定係未扣mpf既月薪? 麻煩巴打指教

其實你係咪預到好蚊水驚過唔到壓測

415萬樓好似做唔到9成架喎 最多8成 你問清楚銀行穩震
400內既樓先做到9成

上限係$1500,唔會相$1500就過唔到呀麻

我都想咁講
Mpf 多極都係果1500蚊

回返,應該係唔扣嘅收入嚟計

thx巴打

97前買HSBC果班係咪仲未返家鄉

早晨幾時帶我地去泰國

早晨幾時帶我地去泰國

連登泰國睇樓豪華團,奧sir領隊,星級之選

97前買HSBC果班係咪仲未返家鄉

130蚊冇得返家鄉,中移動112蚊信沈大師嘅一樣
2012年尾陸續買入樓宇,至今乜都冇做過賬面多咗5球左右,升多10%跌2成依然冇變利潤
有無啟德區準業主 (開荒牛)?
揮手

K City

早晨幾時帶我地去泰國

連登泰國睇樓豪華團,奧sir領隊,星級之選

早晨奧神
越南都好似幾好,有無買樓攻略
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題
1.5% 係可以全部現金回贈
不過要成交左一個月先出返比我

入息唔夠要搵擔保,1.5%就只可以減loan amount
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題

即係要你係成交日前比左果1.5% 先,loan amount 會少換左1.5%,成交日後一個月先比翻你(我聽多數成交日多1-2日就過數
巴打loan amount 幾大到?我知前聽都係1.45%

應該有,要睇多幾份報紙

銀主個個買得?

應該有,要睇多幾份報紙

銀主個個買得?

拍賣嘅,之前兆康見過貼街招𠻹
高盛「磚家」覺得加息7次樓市跌2成,但股市冇影響反而上升,咩嘢分析嚟嘅?

而家無人買股,佢無得賺

兇d業主賣樓買股
高盛「磚家」覺得加息7次樓市跌2成,但股市冇影響反而上升,咩嘢分析嚟嘅?

而家無人買股,佢無得賺

兇d業主賣樓買股

證券公司可以抵押層樓借孖展,最緊要你玩
琴日去搞按揭
恆生話如果入息冇問題

即係要你係成交日前比左果1.5% 先,loan amount 會少換左1.5%,成交日後一個月先比翻你(我聽多數成交日多1-2日就過數
巴打loan amount 幾大到?我知前聽都係1.45%

3.7mil

而家無人買股,佢無得賺

自己份mpf 已經all-in左恆指股票基金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞