[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
新地(016)深水埗南昌站匯璽剛加推123伙,折實平均呎價逾2.1萬元,較首批貴10%﹔是次再加推9伙開放式單位,實用面積270方呎,分佈於1B座42至51樓的D室,定價730.2萬元起,最貴一伙接近「八球」﹔為1B座51樓D室,定價794.9萬元,呎價29,441元,屬項目暫時推出最貴的一伙開放式細戶,亦料是鐵路沿線最貴劏房。惟扣除最多逾23%折扣後,包括完成交易後的1.5%現金回贈,折實價逾610萬元。

根據樓書標示的尺寸,這間匯璽超強劏房,客飯廳闊近11呎,劏房來計已算好闊﹔客飯廳連開放式廚房約有124呎,由門口到露台,長度約有18呎。浴室則以趟門設計。

我有6球唔會買呢d 囉

買到6球都咁細,講出來比人笑

防守力差,一跌就乜嘢location呀新雄雞呀都冇用,冇人諗呢啲富貴劏房,正路都揀2房,我從來唔買呢啲單位
想問下搵按揭臨約係咪俾副本就得

你俾正本佢佢都係take copy, 我果陣直頭俾左份用手機影既相再print 出嚟既version 去搞
咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

可以問佢拎返既, 我果陣都問佢拎返話要去搞mortgage

我正想講俾咗佢點搞樓按

按揭全部我都係用soft Copy

長知識

SCAN 好晒所有嘢,直接Email俾銀行就搞掂

你俾正本佢佢都係take copy, 我果陣直頭俾左份用手機影既相再print 出嚟既version 去搞
咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

小Tips,預備好晒所有文件 甚至多於要求嘅
但只Send 佢要求嘅,唔好Send多

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

點解

通常要回幾多先好簽??

通常係寫樓價% 定係佣金%?
點樣知佢佣金有幾多%
有無回佣紙 sample 睇睇?

我果層2手樓 冇佣回 要比1%

其實依家有無AA肯入飛前簽回佣紙?
好似幾間都夾晒計咁

總有AA 會肯簽 唔簽果D 抽中咪葡萄

入票前要簽,但正常入票前都簽唔曬咁多個人既名 張野一日未簽曬名一日都係廢的

咁即係其實無辦法保障自己?
網上 search 話揀樓時更加兵荒馬亂
佢話搵唔到經理/董事簽
你都奈佢唔何
但係又一定要佢簽返名先至簽到臨約
即係博你難得抽中
就算佢反口唔回佣你都會照買樓咁
紅黃藍綠邊間信譽好D?

搵有番咁上下年紀既AA 好d
後生既易轉行 無咩負擔睇錢重
我果陣搵綠色 都係無經理簽名 成功回到
靠自己係咁chur 個aa
回左2/3佣
入伙聽樓上樓下講回到2.5/3

佢點樣計返比你?
因為最終發展商比幾多%佣金AA我地好難知
佢係口頭話你知? 定係有文件比你睇?
有無得直接用樓價計% ?
咁樣好似容易預算D

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

成q日話我差呢樣個樣,搞左我成個月都未搞掂

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

同埋大貓又話mc批左,但又唔出信,想點

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

我一開始就叫佢Send email 俾我 列晒出黎要啲乜
佢話我漏一份我就屌佢,叫佢列齊晒再搵我
有無AA 係度
匯璽2房8.5m 果隻
回佣回幾多
岩價搵你入票

Tg :yourhouse852
有無AA 係度
匯璽2房8.5m 果隻
回佣回幾多
岩價搵你入票

搭單問將軍澳可以回幾多?
肯唔肯簽咗紙先入票?

Tg: Yourhouse852

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

點解

越多文件,越多問題會問
另外,如果你俾呢一份文件銀行A,但唔俾銀行B
MC 可能會有問題問,所以最好各間銀行嘅文件要一致。

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

點解

越多文件,越多問題會問

mc係乜

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

同埋大貓又話mc批左,但又唔出信,想點

可以最尾再改Offer
佢地改Rebate,Loan Amount要MC再批

所以未必咁快出Offer Letter
想請問下415萬樓想做9成按揭,借埋按揭保險費,首期係咪咁樣計:

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

小弟不才,業主企硬唔肯減,真係要咁樣計到盡

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

就係睇完見到唔洗點裝修,所以向身邊啲人借盡睇下上唔上到車 上年已經錯過左個380萬盤,今次唔想再後悔

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

點解

越多文件,越多問題會問

mc係乜

按保公司
如果唔係做多過七成就唔駛理
想請問下415萬樓想做9成按揭,借埋按揭保險費,首期係咪咁樣計:

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

屋契?
佣金鋤下啦

我見有啲首期計算器出左屋契呢個item 我都唔清楚所以想問問各位巴打

另外佣金個度已同aa傾,話只可9折,再低公司唔肯批

咁俾律師係咪正本

律師直頭收左我份正本

thanks

我正想講俾咗佢點搞樓按

長知識

一於就咁

點解

越多文件,越多問題會問

mc係乜

按保公司
如果唔係做多過七成就唔駛理

ok

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

屋契?
佣金鋤下啦

補返張圖

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

屋契?
佣金鋤下啦

補返張圖

咁供到又有需要就盡力啦

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

屋契?
佣金鋤下啦

補返張圖

而家律師費全包架啦,咩屋契費按揭契費唔駛理

係買新樓個律師費會貴少少因為新契
有無AA 係度
匯璽2房8.5m 果隻
回佣回幾多
岩價搵你入票

巴打我係aa.你可以whatsapp 我

一成首期55萬+
釐印費10萬零5千+
屋契2萬6千+
代理佣金4萬1千+
律師費6千
總共73萬左右?

你預到80萬穩陣d
但。。。你裝修點攪?

屋契?
佣金鋤下啦

補返張圖

而家律師費全包架啦,咩屋契費按揭契費唔駛理

係買新樓個律師費會貴少少因為新契

thx巴打,又可以計少幾萬負擔
有冇巴打熟康怡?

下康466呎, 高層
HSBC 估7.5m, 中銀估7.3m

係咪冇咩可能還低過7.3m?
有冇巴打熟康怡?

下康466呎, 高層
HSBC 估7.5m, 中銀估7.3m

係咪冇咩可能還低過7.3m?

中銀估低啲真係少何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞