[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有冇巴打熟康怡?

下康466呎, 高層
HSBC 估7.5m, 中銀估7.3m

係咪冇咩可能還低過7.3m?

中銀估低啲真係少何

exactly.. 各間銀行係咪share database?
間間唔係7.3 就係7.5
有冇巴打熟康怡?

下康466呎, 高層

中銀估低啲真係少何

exactly.. 各間銀行係咪share database?

其實大家都可以去大家嘅網頁做估價嘅
律師費 幾錢先合理?
地產幫我搵左間 7800 +雜費
合理嗎?

盡量唔好用地產轉介,自己搵會中立啲

7800你搵葉謝鄧都係差唔多價,其他細啲嘅仲平
呢度有巴打報過5500

我有個fd 推介過一個5500 係中環既, 但打上去覺得佢D 態度麻麻所以就算, 最後AA 介紹左個6000 既, 都係係中環既

6000係咪 未計 擔保人 同 雜費?

全包嫁啦, 我聽過有人4000 搞掂, 但唔知包左D雜費未

6000有無電話?
想打去問下

文志昌律師行, $5500, 2824 0008/ 9411 1750 (陳永雄)
葉偉全律師行, $6000, 2521 7520 楊小姐

第一間打去覺得佢態度麻麻, 第二間就OK既, 但唔肯幫我改文件提早成交 2間都係中環

其實我咁貿貿然打去都唔知個律師真定假

講笑⋯
另外壓力測試個度,係計扣左mpf定係未扣mpf既月薪? 麻煩巴打指教
有冇巴打熟康怡?

下康466呎, 高層

中銀估低啲真係少何

其實大家都可以去大家嘅網頁做估價嘅

我果度hsbc同中銀差好遠
hsbc低20%

盡量唔好用地產轉介,自己搵會中立啲

7800你搵葉謝鄧都係差唔多價,其他細啲嘅仲平
呢度有巴打報過5500

我有個fd 推介過一個5500 係中環既, 但打上去覺得佢D 態度麻麻所以就算, 最後AA 介紹左個6000 既, 都係係中環既

6000有無電話?
想打去問下

文志昌律師行, $5500, 2824 0008/ 9411 1750 (陳永雄)

第一間打去覺得佢態度麻麻, 第二間就OK既, 但唔肯幫我改文件提早成交 2間都係中環

講笑⋯

🙏介紹
"雜費" 通常係幾多??
另外壓力測試個度,係計扣左mpf定係未扣mpf既月薪? 麻煩巴打指教

其實你係咪預到好蚊水驚過唔到壓測

415萬樓好似做唔到9成架喎 最多8成 你問清楚銀行穩震
400內既樓先做到9成

400內既樓先做到9成

上限係$1500,唔會相$1500就過唔到呀麻

400內既樓先做到9成

400內既樓先做到9成

我覺得佢咁問法有啲奇怪,MPF上限係$1500,如果before mpf就過到壓測,after mpf就過唔到,咁咪即是預得好蚊水

400內既樓先做到9成

我都想咁講
Mpf 多極都係果1500蚊

回返,應該係唔扣嘅收入嚟計

400內既樓先做到9成

415 都可以借盡 360萬
留名

6000有無電話?
想打去問下

講笑⋯

🙏介紹

好似千幾蚊
話就話睇餸食飯
但無餸齋食飯好似好易哽親

6000有無電話?
想打去問下

講笑⋯

🙏介紹

好似千幾蚊

律師樓可以上律師公會check 下個牌 應該有埋電話
留名
準業主lm

congrad 邊到?

荃灣
【名家搶先睇】你一直不買樓的理由(地產小子)

即時財經 2017-03-15 00:00:24 HKT

每個不買樓的人,背後都有他的故事和信念,有些人想買但資金不足,亦有人明明有能力卻不買樓。近日接龍文《你一直不買樓的理由》再成為熱話,筆者儘管列舉部分理由以供參考:
2003年,沙士,明天不知會否死去;
2005年,美國加息,供樓負擔加重,好快跌回沙士價;
2010年,美國QE2,政府打擊樓市炒家推行SSD!樓價快到97價,根據經驗樓市快將爆煲,陳德霖與曾俊華話息口只會升,施永青都不敢搏;
2015年,《細價樓爆煲論》出爐,政府快將加辣,美國快將加息,潛在海量新供應,跌五成不是夢;
2017年,也有人說美國加息,中國全方位大崩潰(俗稱「支爆」),逢七必跌;
2021年,新界東北發展用地就快可以啟用了,靚公屋就快排到,排咗3年公屋就快到我,唔買住;
2022: …
2023: …
2047: 周身病痛,行都行吾到,人都就死,下一世先諗買樓,問啲孫仔孫女買唔買樓,佢吔話一定會跌番落去,細價樓就爆,唔買住;

近日馬鞍山、南昌站、將軍澳三大新盤開售,收票已逾九千張,除了因為南昌站與將軍澳新盤主打細單位外,更重要的是投資者已適應辣招,善用子女親友的首置名額買樓,亦有投資者同時入飛抽多個新盤,等抽籤結果再決定如何入市,反映實際的剛性需求與投資需求確實熾熱。

有說樓市全面瘋狂的時間,就是跌市先兆。現時新盤全面加價仍大有承接,二手頻頻破頂,加上地皮有強國財團追價搶購,有意見認為今年樓市會破位爆升。有別於1997年的「塘水滾塘魚」,香港近年樓市的承接力,除了來自八九十後成家立室這類剛性需求,還有來自中國的財團、豪客、精英中產與投資幫派(如溫州幫、湖南幫等),只要香港一日沒有資本管制,這現象不會因為新特首人選而改變。每個人對這泡沫的看法不同,有人想賺錢或抗通漲,亦有人避之則吉,一切都是個人選擇。

地產小子
高盛料港樓價跌兩成 美國兩年加息七次

即時財經 2017-03-14 20:42:53 HKT

市場預期美國聯儲局周中加息,《明報》引述高盛董事總經理劉勁津今日舉行會議上,預期今明兩年今明兩年美聯儲加息共7次,料本港樓價至2018年底,將會下跌15%至20%。

另外,高盛估計隨着人民幣貶值預期和內地投資者看好港股,港股將能受惠,恒指目標為25200點,較現水平23827點,看漲近6%,建議投資者留意中資機構持股比例最高的股票。
高盛「磚家」覺得加息7次樓市跌2成,但股市冇影響反而上升,咩嘢分析嚟嘅?
高盛「磚家」覺得加息7次樓市跌2成,但股市冇影響反而上升,咩嘢分析嚟嘅?

而家無人買股,佢無得賺
【名家搶先睇】你一直不買樓的理由(地產小子)

即時財經 2017-03-15 00:00:24 HKT

每個不買樓的人,背後都有他的故事和信念,有些人想買但資金不足,亦有人明明有能力卻不買樓。近日接龍文《你一直不買樓的理由》再成為熱話,筆者儘管列舉部分理由以供參考:
2003年,沙士,明天不知會否死去;
2005年,美國加息,供樓負擔加重,好快跌回沙士價;
2010年,美國QE2,政府打擊樓市炒家推行SSD!樓價快到97價,根據經驗樓市快將爆煲,陳德霖與曾俊華話息口只會升,施永青都不敢搏;
2015年,《細價樓爆煲論》出爐,政府快將加辣,美國快將加息,潛在海量新供應,跌五成不是夢;
2017年,也有人說美國加息,中國全方位大崩潰(俗稱「支爆」),逢七必跌;
2021年,新界東北發展用地就快可以啟用了,靚公屋就快排到,排咗3年公屋就快到我,唔買住;
2022: …
2023: …
2047: 周身病痛,行都行吾到,人都就死,下一世先諗買樓,問啲孫仔孫女買唔買樓,佢吔話一定會跌番落去,細價樓就爆,唔買住;

近日馬鞍山、南昌站、將軍澳三大新盤開售,收票已逾九千張,除了因為南昌站與將軍澳新盤主打細單位外,更重要的是投資者已適應辣招,善用子女親友的首置名額買樓,亦有投資者同時入飛抽多個新盤,等抽籤結果再決定如何入市,反映實際的剛性需求與投資需求確實熾熱。

有說樓市全面瘋狂的時間,就是跌市先兆。現時新盤全面加價仍大有承接,二手頻頻破頂,加上地皮有強國財團追價搶購,有意見認為今年樓市會破位爆升。有別於1997年的「塘水滾塘魚」,香港近年樓市的承接力,除了來自八九十後成家立室這類剛性需求,還有來自中國的財團、豪客、精英中產與投資幫派(如溫州幫、湖南幫等),只要香港一日沒有資本管制,這現象不會因為新特首人選而改變。每個人對這泡沫的看法不同,有人想賺錢或抗通漲,亦有人避之則吉,一切都是個人選擇。

地產小子

同地產朋友傾開,佢今地都覺得開始癲,500萬上車,嘉湖萬幾蚊尺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞