[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

唔止得一間AA既

無回佣就唔搵啦

全部唔回,我直接經發展商買啦

即係AA 同公司扯貓尾?
AA應承左回佣, 但係公司反口話無批准過?
黃色咁大間都信唔過?
究竟邊間公司信得過?
有乜野辦法保障自己?

黃色果間成日都聽到回佣出事咁

之前都好似出過事

唔係話一定要拎左回佣紙先架咩?
又話張紙上面要分區經理定乜乜物物簽左先算數

建議用紅啦,好似未聽過出事
想問下850萬左右既樓,
首期最少比幾多?
分幾耐還同每月要供幾多?

http://www.hkma.gov.hk/media/eng/doc/key-information/guidelines-and-circular/2015/20150227c2.pdf

自用
申請人的主要收入來自香港

≥ 700萬港元 至
< 1,000 萬港元
按揭成數上限 60%
(貸款額不得超過
500 萬港元)
想問下850萬左右既樓,
首期最少比幾多?
分幾耐還同每月要供幾多?

http://www.hkma.gov.hk/media/eng/doc/key-information/guidelines-and-circular/2015/20150227c2.pdf

自用
申請人的主要收入來自香港

≥ 700萬港元 至
< 1,000 萬港元
按揭成數上限 60%
(貸款額不得超過
500 萬港元)

而家想用700萬左右,
係九龍買個樓齡15年以內既3房單位
係咪難過登天
層樓被人睇左幾日已經有人接,快到
岩岩係九龍灣買左樓,唔係淘x,唔係得x,唔係居屋
4xx
2房單位
有排供

又一巴打上車
層樓被人睇左幾日已經有人接,快到

冇得睇都大把人要,巴打換樓?
【有錢冇樓買】億萬身家富豪如嘍囉 排頭等隊買唔到匯璽嬲爆

最近地產界流傳一個有錢佬都買唔到樓嘅個案,循例自稱真人真事,但內容嘅痴線程度,同希特拉都Cut唔到有線差唔多。

話說某有錢佬(下稱M君),好鍾意「某個名牌發展商嘅一個鐵路站上蓋樓盤」,一心想買好多間四房單位,但礙於發展商賣樓規定,最多都只能買三間,咁佢唯有照入票喇。

懷住興奮嘅心情去到賣樓當日,M君去到現場先發現原來好多、好多、好多好似佢咁嘅富翁都想掃貨,先心知不妙。拎住38號籌嘅M君,望住消耗板啲四房單位畀人不停掃走,「心裡面又驚又緊張」,去到36號籌果時仲要賣晒。

差啲先買到樓嘅M君深深不忿之下就埋怨代理,代理就神回應佢:「A1組有270組客登記,你抽到咁前已經好好,樓下仲有200幾個億萬富豪,連上黎望下個消耗板嘅機會都無,佢地至少都買6,000萬嘢㗎,仲有幾百組A2組買家,至少買3,000萬嘢,連抽籤機會都無呀!」

呢個個案講緊嘅幾乎喺新地(016)星期六南昌滙璽賣樓嘅情況。當日幾百個有錢佬一大早就要ICC做登記,連大手客都要分等級,會買2間四房排頭等隊,叫A1組,而2伙低層四房折實價夾埋的確要半億左右。

至於淨係想買1間四房加多間其他戶型嘅叫A2組,預算又真喺大約3,000萬。呢批身家至少幾千萬、甚至過億嘅A2組有錢人,星期六一大早就到ICC登記,然後過幾個鐘就被通知無晒單位畀佢地買,白白等咗一個朝早。

據出席A組揀樓的前線經紀透露,當日大手客時段都幾百人到場,但到中午12點半,突然有批客一窩蜂散水,原因是A組限定買家一定要買最少一伙4房,當A組59伙的4房戶全數被認購後,即是無4房單位做膽,不可以再繼續揀樓程序,繼而先開始B組(購買一間的客戶)揀樓時段。

不過發展商就從來無正式公佈A1同A2組嘅出席人數,所以實際有幾多有錢人撲空,就無從稽考。新地雷霆回應指,如今知道買家取態後,稍後會有適當既安排。被追問是否會預留更多單位予大手客,雷霆僅稱「畀啲耐性喇」。市傳新一批加推單位,A1大手客要買入更多四房單位,詳情有待發展商公布。

不過,同一個地方、同一家發展商,響4年前賣九龍站天璽,同樣吸引到大批千萬千萬富翁逼爆狂搶。不過,有個有錢人最終響排完幾次隊之後,終於得償所願,買到天璽加價後的單位,最後響舊年蝕讓三球收場。到底買唔到樓是福還是禍,始終要埋單計數先知。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56456160&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170321
【新界成交】迎海三房戶1,250萬易手 三年賺2球半

【新界成交】迎海三房戶1,250萬易手 三年賺2球半

即時財經 2017-03-20 14:32:46 HKT

馬鞍山迎海

馬灣珀麗灣

元朗YOHO Town

荃灣愉景新城

粉嶺牽晴間

天水圍嘉湖山莊
中原地產黃家樂表示,馬鞍山新盤銷情理想,帶動二手交投氣氛,迎海.星灣最新錄18座中層A室易手,實用面積798方呎,間隔三房,本月初放盤叫價1,275萬元,議價後以1,250萬元易手,實用呎價15,664元。
買家為用家,有意入市新盤,但抽籤未如理想,見單位間隔合用,價錢合理,購入自用。原業主於2014年1月以991萬元購入,持貨三年,進賬259萬元,升幅逾26%。

【馬灣:珀麗灣連天台破頂價770萬 實呎1.26萬】

美聯物業熊建明表示,馬灣珀麗灣18座頂層單位,建築面積792方呎,實用611呎方,連天台,三房間隔,望機場海景,以770萬元沽出,建築及實用呎價9,722及12,602元。創屋苑同類新高。
買家為同區業主,有感子女日後需要獨立空間,見單位間隔合用,兼擁全海景,連天台罕有,迅速拍板購入自住。原業主於2010年6月以396.8萬元購入,持貨近七年,獲利373.2萬元,升值94%。

【元朗:YOHO Town兩房戶反價至565萬 創今年新高】

中原地產徐家倫表示,元朗二手市況熱鬧,部份買家不惜追價入市,YOHO Town 1座高層E室,建築面積580方呎,實用433方呎,兩房間隔,租約期至今年5月,無樓睇,開價550萬元,業主見市況熾熱,有封盤意欲,近日買家積極洽購,最終反價至565萬元沽出,建築及實用呎價9,741及13,048元,創屋苑兩房單位今年樓價新高。樓上同室上年7月成交價465萬元,大半年後,是次單位貴100萬元或21.5%。
買家為上車客,睇樓3個月,見樓市持續攀升,盤源選擇買少見少,為求盡快上車,不惜追價入市。原業主於2009年2月以178萬元購入,持貨八年,獲利387萬元,升值逾2.1倍。

【荃灣:愉景新城兩房631萬沽 創新高﹞

一手旺勢,二手亦繼續破頂。荃灣愉景新城11座高層F室,實用面積493方呎,以631萬元成交,創兩房歷史新高價,呎價1.28萬元。

原業主於2010年1月以265萬元買入,持貨超過7年大賺366萬元離場,升值1.38倍。

【粉嶺:牽晴間三房戶賣628萬 五年升90%】

中原地產黃啟立表示,一手新盤帶動下,樓市氣氛熾熱,買家紛紛加快入市步伐,怕遲買更貴。粉嶺牽晴間錄得5座低層F室易手,建築面積789方呎,實用570方呎,間隔三房,開價630萬元,議價後以628萬元易手,建築及實用呎價7,959及11,018元。
新買家為換樓客,感單位價錢合理,入市自住。原業主於2012年以330萬元購入,持貨五年,獲利298萬元離場,升值90.3%。

【天水圍:嘉湖3房550萬沽 分層新高】

中原地產伍耀祖表示,嘉湖山莊成交氣氛暢旺,樓價不斷破頂。剛過去的周末,屋苑錄得一宗3房套房戶550萬的成交,樓價創出屋苑分層標準單位新高。單位為美湖居8座中層A室,實用面積629呎,建築面積825呎,3房套房間隔,以550萬元易手,折合實呎8744元。原業主於2010年3月以245萬元買入,持貨7年賬面獲利305萬元或1.2倍。
【市區成交】淘大花園低層517萬沽 七年升1.5倍

即時財經 2017-03-20 12:28:09 HKT

九龍灣淘大花園

何文田半山壹號

長沙灣泓景臺

北角富慧閣

北角和富中心
利嘉閣地產鮑允中表示,九龍灣淘大花園2期H座低層1室,建築面積501方呎,實用391方呎,間隔兩房,以517萬元易手,建築及實用呎價10,319及13,223元。
原業主於2010年1月斥資206.8萬元購入,持貨逾七年,獲利310.2萬元,升幅1.5倍。

【何文田:半山壹號中層連車位2,968萬沽 實呎唔使1.9萬】

中原地產郭兆峯表示,何文田半山壹號本月交投十分暢旺,暫已錄得6宗成交,平均實用呎價18,093元,其中富甲半山半山徑18號中層戶,建築面積2,035方呎,實用1,567方呎,間隔四房雙套,享內園池景,連同租約及一車位以2,968萬元易手,建築及實用呎價14,585及18,941元。
上址現時月租56,600元,新買家享2.3厘租金回報率。原業主於2010年8月以2,581萬元購入物業,買入價未包括車位,持貨近七年,獲利離場。

【長沙灣:新盤向隅客斥738萬 購泓景臺兩房戶】

中原地產許永生表示,長沙灣泓景臺7座高層H室,建築面積644方呎,實用475方呎,間隔兩房,享內園及遠山景,以738萬元成交,建築及實用呎價11,460及15,537元。
買家為新盤向隅客,因抽籤結果欠理想,回流二手屋苑尋寶,與業主議價後,購入上址自用。賣方於2011年1月以420萬元入市,持貨六年,獲利318萬元,漲值75.7%。

【北角:富慧閣海景戶減120萬 換樓客1,370萬接貨】

中原地產林志達透露,北角富慧閣中高層H室,建築面積956方呎,實用798方呎,間隔三房連套房,享煙花海景,1月放盤叫價1,490萬元,最終願減120萬元或8%,獲同區換樓客以1,370萬元承接,建築及實用呎價14,331及17,168元。
原業主於2012年9月以1,075萬元買入,打算移民而沽出單位,持貨五年,進賬295萬元,賺幅逾27%。

【北角:和富中心兩房千萬元易手 實呎1.27萬】

換樓客轉向優質大型屋苑放盤埋手,世紀21北山地產梁淑儀表示,北角和富中心剛錄得5座高層D室成交,實用面積788平方呎,3房(1套)間隔,座向南面望園景,獲區內換樓客以1000萬元承接,實用面積呎價12,690元,屬市價水平。

原業主於1998年7月以360萬元買入物業,持貨18年至今沽售,賬面獲利640萬元離場,期內升值約1.8倍。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm
馬灣真係幾正,對外交通有船有巴士,係買餸可能差啲

耶撚多

係唔係話的士唔俾入好似?

耶撚多

好似放寬左俾入
但有d座數你都係坐唔到樓下
要行
假設你係因為打風要坐的士
馬灣仲要係海
你住嗰座又唔俾停
你諗下你可以由落車行返屋企
感受住香港嘅雨水
一邊感受住海浪嘅波濤洶湧
幾咁詩情畫意
幾有追浪feel
可能因為咁有唔少人唔係耶撚搬左入去都信左

耶撚多

可以接受
4xx
2房單位
有排供

恭喜巴打 ,
麗X, 利X ?

佢都話唔係居屋
德福?
再唔係得番淘大隔離果幾棟

耶撚多

好似放寬左俾入
但有d座數你都係坐唔到樓下
要行
假設你係因為打風要坐的士
馬灣仲要係海
你住嗰座又唔俾停
你諗下你可以由落車行返屋企
感受住香港嘅雨水
一邊感受住海浪嘅波濤洶湧
幾咁詩情畫意
幾有追浪feel
可能因為咁有唔少人唔係耶撚搬左入去都信左

仲有挪亞方舟
世界末日都有救生艇

利申:其實我都幾鍾意果度
破頂
簽左臨約

價錢都唔錯
4xx
2房單位
有排供

實呎有無 300 ?
4xx
2房單位
有排供

實呎有無 300 ?

奧sir 早晨
我都簽了
馬鞍山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞