[樓價升跌冇人知,投資自理]低調置業討論區(15)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
影響樓市基本因素變化

2017年03月20日(Mon)
■加息步伐或超預期:美聯儲加息步伐有機會較市場預期為快,加息進程會持續至明年和後年,聯邦基金利率最終接近約3%的較正常水平,即在未來兩三年利息累計升幅可能達兩厘或以上。

■私宅動工量大增70%:本港樓市供求失衡情況正逐步扭轉,私人住宅動工量在過去5年較之前5年大升70%至平均每年約1.8萬個單位。

■潛在供應9.4萬伙新高:本港未來3至4年一手私宅潛在供應量達9.4萬個,為歷史新高;現時發展商手上隨時可開盤出售的單位亦近2.1萬個。

■外圍經濟存多重隱憂:外圍經濟仍面對多重隱憂,包括貿易保護主義可能重臨、美國的貿易和財政經濟政策仍欠清晰、英國脫歐進程展開等結構性問題,以至多個主要經濟體的大選和地緣政局風險等,目前環球經濟好轉的勢頭可能逆轉,倘若本港經濟受到衝擊,也會影響本地住宅需求和資產價格。

■市民供樓負擔惡化:整體樓價較2008年的低位累升195%,較1997年的高峰高近八成。市民的負擔比率在去年第四季惡化至約63%,遠高於1996至2015年期間46%的長期平均水平。
潛在供應係語言偽術嚟,一日未有樓一日都算有供應

成日話潛在供應,十年供十萬個有撚用
仲要一半一房開放式

一日未有樓一日都未算有供應

仲要一半一房開放式

係,好似林鄭咁講,表面上話加綠置居,但無話點加法,加咩單位,最近果次綠置居反應一般就知咩事,佢可以照樣copy公屋單位,跟住話係綠置居嚟,到頭嚟無中買又變返公屋出租的

仲要一半一房開放式

咁之後正正常常兩房非開放式3百幾400 呎個啲係咪越黎越少

仲要一半一房開放式

係,之後就到正正常常三房600 幾呎果啲越來越少

仲要一半一房開放式

因為開放式廚房俾大師祝福過

仲要一半一房開放式

我地一齊嚟溫故知新一下大師既精彩傑作

【風水論廚房】買中Open Kitchen單位?沈大師:天意!你行梗衰運

近期開售新盤,都以細單位為主,至於「開放式廚房」亦係熱門圖則。精通風水術數嘅沈大師,都話「開放式廚房」風水上係不利,會破壞原本個局。佢話廚房屬「火」,如果屋主本命唔夾「火」,就不利屋主。

至於點化解?大師話:「咪變返做一個正常廚房!」喂喂喂,貼地啲呢大師,依家細單位全部都細無可細,間無可間,仲點將個「開放式廚房」變做一間「正常廚房」先?

「咁好簡單,咪即係天意囉!天話咗畀你聽,呢咁嘅細單位你都走去買,自已就步入去衰運架啦!天意係好簡單,佢會帶住人去買一啲嘢,如果你係冇運,但買落去;咁你本身行衰運,咁你就知道依家買Open Kitchen細單位嗰啲既結果會係點。你係有咩運,就買到咩樓,刻意去扭曲,未必係好。」佢又話「依家啲細單位梗係唔買得啦,依家啲單位擺明搵笨X架啦。」
【新盤睇樓客】印度商人6球幫女兒上車

印度籍商人Mahesh Melwani從事服飾銷售,來港多年,持有香港永久居民身份證,剛睇完會德豐將軍澳Monterey示範單位,他認為,不俗,而價錢合理,考慮買一個單位俾獨生女,作為投資用途,預算500萬元至600萬元。對於同期三個新盤,他表示,視乎預算,Monterey是預算範圍之內。

//印度佬都準備都入市

西水

成日拎住個牌喺mk叫嗰間旺角㗎喱,個老細有幾件貨,香港嘅印度人有錢嘅唔少

我識唔少印度佬都有自住之餘仲有貨收緊租。
近排有個仲入左間南昌舊樓做劏房,但唔知佢搞成點

仲要一半一房開放式

【風水論廚房】買中Open Kitchen單位?沈大師:天意!你行梗衰運

近期開售新盤,都以細單位為主,至於「開放式廚房」亦係熱門圖則。精通風水術數嘅沈大師,都話「開放式廚房」風水上係不利,會破壞原本個局。佢話廚房屬「火」,如果屋主本命唔夾「火」,就不利屋主。

至於點化解?大師話:「咪變返做一個正常廚房!」喂喂喂,貼地啲呢大師,依家細單位全部都細無可細,間無可間,仲點將個「開放式廚房」變做一間「正常廚房」先?

「咁好簡單,咪即係天意囉!天話咗畀你聽,呢咁嘅細單位你都走去買,自已就步入去衰運架啦!天意係好簡單,佢會帶住人去買一啲嘢,如果你係冇運,但買落去;咁你本身行衰運,咁你就知道依家買Open Kitchen細單位嗰啲既結果會係點。你係有咩運,就買到咩樓,刻意去扭曲,未必係好。」佢又話「依家啲細單位梗係唔買得啦,依家啲單位擺明搵笨X架啦。」

大師
不過大師其實堅有point,而家新樓果D 咩2XX 尺open kitchen 開放式單位,一個唔該遇到大跌市,防守力最弱應該真係呢D 單位

但首先要有大跌市先

仲要一半一房開放式

大師
不過大師其實堅有point,而家新樓果D 咩2XX 尺open kitchen 開放式單位,一個唔該遇到大跌市,防守力最弱應該真係呢D 單位

但首先要有大跌市先

個d把鬼咩

仲要一半一房開放式

大師連則都唔放過

印度籍商人Mahesh Melwani從事服飾銷售,來港多年,持有香港永久居民身份證,剛睇完會德豐將軍澳Monterey示範單位,他認為,不俗,而價錢合理,考慮買一個單位俾獨生女,作為投資用途,預算500萬元至600萬元。對於同期三個新盤,他表示,視乎預算,Monterey是預算範圍之內。

//印度佬都準備都入市

西水

成日拎住個牌喺mk叫嗰間旺角㗎喱,個老細有幾件貨,香港嘅印度人有錢嘅唔少

唔好睇少D 印度人
雖然連登仔成日蝻蝻聲咁叫,但有唔少係有錢架

//印度佬都準備都入市

西水

唔好睇少D 印度人

非我旅類黎得既一係難民一係有錢人

//印度佬都準備都入市

西水

唔好睇少D 印度人

有幾個印度都佬同我講買樓投資仲好搵過做生意。心諗你地個個早年買落d樓賺咁多,而家坐係度un un 腳都得啦
【市民心聲】陳太:港人永遠俾層樓綁住腳

【新增影片】太古城業主陳太啱啱經過尖沙嘴港威中心,未睇過將軍澳新盤,咪來睇下。睇完覺得綠化面積高,唔會話密質質屏風樓。「價錢無辦法,因為市場價格係咁樣,當然想買想低啲啦,但市場咁樣無得變。加息?而家好似美國加息,香港唔跟隨,所以無乜影響。

「頭先問個sales,有300萬首期可以買到啲咩樓,佢話只可以買啲細單位。感想?早啲入市好,還是再遲入市,遲啲可能300萬未必做到幾多野。俾個小朋友,乜都好,投資又好。小朋友都廿歲,要諗。」

外國人永遠唔會搵層樓綁住自己,香港人永遠將香港樓綁住兩隻腳。無辦法,尤其是香港咁多外來資金,外來有好多人可以衝擊香港人的能力。樓係咪真是咁多香港人買呢,啱係。外資購買力令市場咁熾熱。」

陳太續稱,是地道香港人,無可能唔知道環境的變遷,錢只會越來越貶值。「頭先問過如果放租放幾錢,佢(經紀)話兩萬零蚊,俾首期,放租出去,月供都是三千零蚊啫。變遷,造就而家有一個咁既市場,是為子女去諗。我發覺,我都遲。」

記者:陳家雄
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56450473&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170319

Monterey 細單位 300萬首期 可以租到2萬幾?
係真唔係?

利申 : 新手

5座E 1房海景,實用366,2萬蚊月租姐係尺租$54。
而家黎講我覺得無呢個租值,但到收樓個陣有無就唔敢肯定。成個將南得Monterey 同藍塘傲有1房海景房,有一定既市場

仲要一半一房開放式

大師連則都唔放過

師父: 其實買樓就係錯,行梗衰運,早同你哋講咗「太平山下老襯多」,你哋係要做「老襯」嘅
請問大家柏傲灣既無房開放式點睇

有錢真係唔好買
住唔到人

睇過200幾呎一房既樓盤
個廳長方型一個 放哂爐頭雪櫃電視sofa
慘過同家企人住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞