【蜘蛛俠告別MCU】Sony發聲明宣佈奇雲費治不再任監製 暗指迪士尼搞局

822 回覆
107 Like 36 Dislike
迪士尼與Sony就將來蜘蛛俠之合作談判破局,蜘蛛俠恐退出Marvel。迪士尼和Sony因為錢銀問題談判破局,迪士尼要求《蜘蛛俠》電影票房和Sony五五分賬,Sony不願讓步,雙方無法達成共識。

雖然有消息人士指談判仍有轉機,但剛剛Sony就發出聲明,指Marvel總裁兼監製奇雲費治(Kevin Feige)不會再擔任未來《蜘蛛俠》的監製,向奇雲致謝之餘,更暗指是迪士尼搞局。
Sony之發言人指:「今日很多新聞都錯誤地描述了奇雲費治在電影中的參與,我們很失望,但尊重迪士尼,不再讓奇雲費治監製下一部真人《蜘蛛俠》的決定。我們希望將來會有轉機,但明白迪士尼給予了他很多新職責,包括所有新加入的Marvel作品,他沒有時間處理不屬於他們的產權作品。奇雲很出色,我們很感謝他的幫助與指導,也感謝他幫助我們走過這段路,我們將會繼續。」
https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20190821/59956294

statement都出埋
記得我講過蜘蛛俠完左約好大機唔同迪迪尼,當日班m撚重
tom holland點算係咪要著返套甲做iron man
家下marvel基本成個phase 5要重編過,蜘蛛俠無撚左係其一,
當日marvel plan左phase 5 Norman Osborn先係重點組dark avengers & 鋪f4,xmen角色出場,
家下成個phase 5個main Villain + 佈局要plan過喇!
其實咁樣最後都係玩鳩演員同觀眾
原來你仲未死
Kevin Feige係最想MCU搞得好果個,做衰嘢既一定係隻老鼠
其實部片係主要老鼠定索尼出錢拍?
之前講過KF plan左有total mcu 起碼十套電影參與
成個phase 5蜘蛛宇宙應該係mcu主線來,
咁發展下phase5應該蜘蛛宇宙會有好多marvel heroes做參與連動
disney 見會投資咁多marvel heroes資源落sony 蜘蛛俠到,
到時sony 蜘蛛俠大收下disney自己分得錢少唔撚妥,
咪開個要同sony 55分賬個deal出來
無左GG其實都直接影響老鼠其他mcu戲既收入
之後咁多部新野, 無一個GG咁既角色, 真係未必留得住班觀眾, 至少唔會套套睇齊

根本唔合作就係攬炒
🤕
攬炒就錯破裂只係商業現實
sony經venom & 套蜘蛛動畫大收下根本清楚無同disney合拍蜘蛛俠都會收得
而且唔合拍下自己拍蜘蛛宇宙同色連動(如venom貓女)可能重賺得多,所以之前報導過就算同disney簽新deal的話會增加自由權,荷蘭仔要參與sony其他蜘蛛宇宙角色電影。
disney方面都講左拉走KF理由,我家下自己大撚把親生仔heroes xmen f4,deadpool等我拍,重咩要晒資源時間落版權唔係自己既spiderman身上,所以就開個55分賬deal出來。
總結講家下合拍蜘蛛俠電影商業上根本對兩間公司都無著數,分手重有利下兩間公司重點會合拍傾得成
又病發
點解每次都係就拍到sinister 6嘅時候嚟撻Q
DC或成最大贏家
SONY玩得寸啲同dc合作都仲得,就算拍套垃圾都一定大收
駛驚你mcu
呢個真

幾可會跨公司
你問sony啦

sony次次都係一副靚牌最後搞到輸到離場

蜘蛛仔兩次reboot,古惑狼放返俾人,捉馬騮同ever quest 新作腰斬
sony出錢出版權,
55開,sony大風險過mcu好多
獨立電影主要係Sony出資出器材 無賴Disney分5%票房錢同週邊商品都唔滿足 仲要大咬五五分帳 人哋大大話話都經營咗呢個IP 20年 佢啱啱俾蜘蛛俠加入返大家庭3年 你就分人一半錢?食懵咗呀?

呢個IP出Game 出電影 出模型 Disney全部分一半咪好著數?我係Sony嘅話實心諗 你大我呀 你Disney以為自己老幾 即使個IP無之前咁紅 我都唔益你啦
嘩… 你講嘢調轉晒嚟講 個IP係Sony全資擁有 當初Marvel幾年前傾好呢個IP所有收入分5% 佢只係提供劇本已經分錢 宜家見蜘蛛俠票房收得 無啦啦反口分一半錢?做人唔好無賴成咁 大圍劇本往後都捧蜘蛛俠嘅話 完約傾新約咪傾多少少囉 但都唔係五五分帳咁離譜啊嘛 二八 三七分帳我覺得都還可以傾吓 佢一開波就食咗人哋隻車 唔反檯至奇 佢當咗個IP佢有份擁有咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞