因為612基金唔幫前線被捕人士 前線自己幫魚革義士籌款 尋晚街站比社氓連包圍 捐款比長毛搶走哂 話全部沒收比612基金

1228 回覆
401 Like 704 Dislike
我琴晚路過目擊,事源一位中年女士聲稱為魚革籌款幫助出獄人士,但女士交唔出登記組織既文件/銀行戶口文件及金錢將會用既去向,更加聲稱個錢箱會拎返屋企暫存。群眾質疑呢位女士既做法同組織唔夠清白,起爭執,有人請附近嗌緊咪既長毛過黎了解。當中有市民提議直捐筆錢去612,女士唔肯,仲話「我啲錢」同「邊到輪到你管」。
我都見到,本來想捐,諗一下,無理由一個箱擺响度就信咁柒,我地612要幫埋魚蛋義士,唔係求其一個走出黎又捐架嘛
原來係咁

此乃 不推文回覆
P牌無得正皮你
條撚樣
分化味濃
你話好冷靜嗰個
唔係原本搞籌款嘅義工
隔離好激動嘅阿姐 佢先係

哂鳩氣 tg社記條碌柒一開頭比人屌
又係話人老屈長毛同撥長毛污水

點知個個起勢咁屌 先發現長毛重袋住舊錢
遲下會入返數喎
因為群眾覺得可疑、唔夠清白,唔想見到佢拎走箱錢(返屋企)。擾攘一輪聽到長毛過黎調停(長毛都覺得女士做法會惹人起疑同長毛聲稱認識女士)。係唔比佢拎筆錢返屋企既前提下,群眾都覺得即場轉筆錢比相對有公信力既組織先令筆錢唔會令可疑人士得益,長毛就話承諾筆錢捐比民陣。(長毛都晒好多口水勸阿姐)睇到呢到我就離開左現場。
證明唔到咩組織 仲要拎埋返屋企
第一個search
我琴晚路過目擊,事源一位中年女士聲稱為魚革籌款幫助出獄人士,但女士交唔出登記組織既文件/銀行戶口文件及金錢將會用既去向,更加聲稱個錢箱會拎返屋企暫存。群眾質疑呢位女士既做法同組織唔夠清白,起爭執,有人請附近嗌緊咪既長毛過黎了解。當中有市民提議直捐筆錢去612,女士唔肯,仲話「我啲錢」同「邊到輪到你管」。
我都見到,本來想捐,諗一下,無理由一個箱擺响度就信咁柒,我地612要幫埋魚蛋義士,唔係求其一個走出黎又捐架嘛
原來係咁

此乃 不推文回覆
五味冰火 #252492

全日本空氣運輸 #126731
https://lihkg.com/profile/126731

玩脷者(勇闖) #40250
https://lihkg.com/profile/40250

你3隻分化撚收皮啦賤種,9up當fact check屌你老母臭閪係度分化?
祝你3隻冚家鏟全家生癌死呀撚樣!
分化味濃,剩係句話612唔會幫被告非法集結既義士已經夠哂鬼
好 記者唔該查下 唔該
唔好推 等記者查
而家討論無意思
分化撚
你cap幾張對話就做長毛同612,你同啲藍絲廢老有咩分別
未開始打啊唔該,而且部分義務律師唔收錢。反而真係要叫它公怖批了跟待批的是什麼個案。什麼個案會拒絕等
呢種post 兩三星期一次
原來係咁

此乃 不推文回覆
你話好冷靜嗰個
唔係原本搞籌款嘅義工
隔離好激動嘅阿姐 佢先係

哂鳩氣 tg社記條碌柒一開頭比人屌
又係話人老屈長毛同撥長毛污水

點知個個起勢咁屌 先發現長毛重袋住舊錢
遲下會入返數喎
防分化更要搞清咩事 然後盡快解決
就咁一句屌人分化撚想滅聲同林鄭政府有咩分別
前線手足支援都好重要
成日講話要點幫點幫點幫
要真係幫到佢地都要肯定現有支援係有效
612人道基金個收支明細 籌左4千9百萬 先批左80萬出黎
尋日仲要行幾步就有一個籌錢站 香港人錢真係好呃
打官司要幾多錢 成班人有無概念
信下同路人啦 內鬥好好玩呀
搵人寫封聯署比612
要求佢哋要求佢哋幫埋雨革魚革所有人,當然唔少得現今既勇武
咁樣有個統一平台處理所有援助

重申:當年嘅前線同現今嘅勇武係一樣既
唯一唔同係當年和理非有抗爭潔癖,唔接受所有勇武衝擊,唔係當年有呢班先行者,以至2014既失敗,今時今日既勇武都必然同14年既前線一樣被邊沿化。818講左「不分勇武和理非」,同樣地14年,16年,同今年所有抗爭義仕都係為香港民主運動而探索同前行。

既然大家目標都係一致,好應該公平得到民間緩助。

歡迎補充
最大個問題係嗰啲錢係市民捐俾魚蛋義士,依家就俾人拎咗去民陣
唔係咩分化唔分化
你覺得阿姐唔透明,咪叫佢公布多啲佢之後計劃會點幫義士。點可以轉咗啲錢嘅用途?
我行過見到係俾魚革我先捐,如果話俾民陣我一撚定收返啲錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞