因為612基金唔幫前線被捕人士 前線自己幫魚革義士籌款 尋晚街站比社氓連包圍 捐款比長毛搶走哂 話全部沒收比612基金

1228 回覆
401 Like 704 Dislike
我就係話條女有問題囉, 你睇到乜嘢 ?

咁都得既話, 咁我都籌得啦。
又開始追咬612基

當然你有權唔信,不過612有解釋過
我之前捐咗俾612, 睇咗多d資料之後後悔咦家都係捐俾星火
https://www.facebook.com/1965117443775378/posts/2042900022663786?s=720261768&sfns=mo
push this
有核數師唔等於啲錢真係有幫到前線
我都認同唔好分化
但有懷疑係咪要盲信先叫無分化
最簡單出黎解釋下咪解決曬
我唔認為前線被捕人士既需要會少到得幾十萬
真係唔知班友係閱讀障礙 定係專登唔撚睇 一心分化抹黑
保釋金係比狗
到無事拎得返咪比返612
咁其實好正常呀
真心 大家靜下來諗下先
1.其實700 人被捕 當中都唔少行人路經過食花生俾人捉 有一部分未落charge 放左 (呢d人暫時未用律師費?)
2. 汲及400幾人求助 out of 700 人入面 仲有人搵星火呢?
3. 落charge 既手足係咪到左incur 律師費既moment ? (呢個係我問題黎既)

可以睇定d先再推612 解釋

另外想幫魚革咪捐星火囉 咪撚等到街站先捐 !
我琴晚路過目擊,事源一位中年女士聲稱為魚革籌款幫助出獄人士,但女士交唔出登記組織既文件/銀行戶口文件及金錢將會用既去向,更加聲稱個錢箱會拎返屋企暫存。群眾質疑呢位女士既做法同組織唔夠清白,起爭執,有人請附近嗌緊咪既長毛過黎了解。當中有市民提議直捐筆錢去612,女士唔肯,仲話「我啲錢」同「邊到輪到你管」。
我都見到,本來想捐,諗一下,無理由一個箱擺响度就信咁柒,我地612要幫埋魚蛋義士,唔係求其一個走出黎又捐架嘛
原來係咁

此乃 不推文回覆
屌你老母

條女本身都有問題啦,三唔識七 伸個頭出黎幫人籌旗?邊位呀你!

仲屈撚埋長毛

分化撚
我就係話條女有問題囉, 你睇到乜嘢 ?

咁都得既話, 咁我都籌得啦。
個阿姐應該
多數大型和理非遊行/集會
都會擺街站
唔係第一次
但佢個箱係寫明幫魚革
正常你認同捐款意向先捐吓話
見箱就入錢?
咁612基金點同魚革?

至於啲錢實際點用
好多其實當贖罪 捐咗就算
Sorry 係我搞錯左
不過既然阿姐先係
咁就更加肯定長毛無辨法係現場就咁搶走筆捐款而無同阿姐/其他義工討論好籌款去向就可以收走筆捐款
長毛實要回應架 拍左片係度
琴日經過見到起爭執行過去睇下咩事,見到個阿嬸俾人圍,聽到有個自稱社工嘅人講話佢個組織登記唔清晰,同埋佢登記個組織係唔可以收捐款嘅,睇到依到就走左了
尋晚食完KFC經過見到。

現場消息話前因係有人目睹籌款人士「形跡可疑」所以引起言語衝突,之後長毛等人到場想幫手解決。

最後解決方法係點算籌款箱有幾錢〔一萬左右〕,由長毛親自捐返去612基金。

真相就唔知,現場有廿人左右,應該有記者拍低過程。
Dont believe
DIUUUUUUU
你話好冷靜嗰個
唔係原本搞籌款嘅義工
隔離好激動嘅阿姐 佢先係

哂鳩氣 tg社記條碌柒一開頭比人屌
又係話人老屈長毛同撥長毛污水

點知個個起勢咁屌 先發現長毛重袋住舊錢
遲下會入返數喎
我琴晚路過目擊,事源一位中年女士聲稱為魚革籌款幫助出獄人士,但女士交唔出登記組織既文件/銀行戶口文件及金錢將會用既去向,更加聲稱個錢箱會拎返屋企暫存。群眾質疑呢位女士既做法同組織唔夠清白,起爭執,有人請附近嗌緊咪既長毛過黎了解。當中有市民提議直捐筆錢去612,女士唔肯,仲話「我啲錢」同「邊到輪到你管」。
我都見到,本來想捐,諗一下,無理由一個箱擺响度就信咁柒,我地612要幫埋魚蛋義士,唔係求其一個走出黎又捐架嘛
原來係咁

此乃 不推文回覆
有片呀
如果係真 啲錢去唔到前線

有片班友都一句分化就想滅聲
d錢根本去唔到前線到
喂喂喂 屌你老母
重點係舊錢 長毛重自己袋住未交返出黎
比人屌先話入返數渣
又好似肥佬黎單野咁話擺住自己戶口先呀?

社氓連呃錢幾撚多往積呀 劉霞單野
你回咗咁多次都無回過以下呢段,可唔可以回應下先?唔好一味淨係識話人分化,做返對事唔對人:

最大個問題係嗰啲錢係市民捐俾魚蛋義士,依家就俾人拎咗去民陣
唔係咩分化唔分化
你覺得阿姐唔透明,咪叫佢公布多啲佢之後計劃會點幫義士。點可以轉咗啲錢嘅用途?
我行過見到係俾魚革我先捐,如果話俾民陣我一撚定收返啲錢
條阿婆拎咗啲錢都唔會似俾魚革啦
人哋問佢點樣俾錢支援魚革義士 佢又講唔出
人哋再問佢總共為魚革義士舊左幾多錢 佢又講唔出
問佢有冇開設銀行戶口保存善款 佢又話冇開戶口

之後大家發現呢個阿婆唔對路 先至話捐去612

利申:我唔在場 但我睇咗好多資料
最大個問題係嗰啲錢係市民捐俾魚蛋義士,依家就俾人拎咗去民陣
唔係咩分化唔分化
你覺得阿姐唔透明,咪叫佢公布多啲佢之後計劃會點幫義士。點可以轉咗啲錢嘅用途?
我行過見到係俾魚革我先捐,如果話俾民陣我一撚定收返啲錢
數字報同樓主講嘅野完全唔同
如果樓主講嘅係真
中共數字報應該大力插長毛先係
但數字報完全無插長毛
fact checked:樓主係分化撚
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/365221/818%E9%9B%86%E6%9C%83-%E6%93%BA%E6%AA%94%E7%B1%8C%E6%AC%BE%E6%83%B9%E7%96%91%E9%9B%B2-%E7%99%BE%E4%BA%BA%E5%8C%85%E5%9C%8D%E8%80%81%E5%A9%A6-1-8%E8%90%AC%E8%BD%89%E6%8D%90%E6%B0%91%E9%99%A3
唔該大家由佢沉同埋 不推文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞