727 非常關鍵。唯一一次不能各自爬山

2314 回覆
8727 Like 392 Dislike
727真係要好小心處理.

無錯村入面有黑. 但一搞村, 就會變成人民鬥人民. 比你搞到, 道德高地會走0左去對家. 掉轉, 對家重武力招呼, 加上最後警力圍捕. 所有勇武兄弟一鑊熟.

我知721後大家都好嬲, 我都一樣. 但真係要諗清楚每個行動既後果.

黑, 老實講, 係打唔晒, 亦趕唔晒. 我地對準既係777既政權, 以及用黑做野既警方.

細良今集有分析形勢, 利害. 大家鬧, 少之前, 花d時間聽下.

https://www.youtube.com/watch?v=W_F4ycOPyOY

我真係唔想再見到有兄弟流血. 亦唔想見到有村比搗亂. 村入面除0左黑, 仲有一般村民. 如果我地入去搗亂, 同白衫人打婦孺一樣. 呢樣777係最想見到.
同意,會叫埋條女出黎
push
2016/6/8 — 17:54
兩名男子去年3月在元朗反水貨客行動期間,於元朗安寧路被便衣警員截停,分別在兩人腰包內,搜出1支及5支辣椒油噴劑,早前被裁定管有攻擊性武器罪成,今早在屯門裁判法院分別被判監9個月及半年,不准保釋候上訴。有大律師認為,判刑偏重。

身兼大律師的公民黨立法會議員楊岳橋向《立場新聞》記者指,二人均無案底,是非常大的求情因素,即使如法官所指,需要判阻嚇性刑罰,但判囚6個及9個月對很多人來說也是太重,「就算佢哋用咗呢個武器(辣椒噴霧),都未必要判到咁重」,指出其實有社會服務令等其他判刑選擇可以考慮,「坐監喺港嘅法律制度,從來都係last resort」。

對於是否因為就參與社會運動的背景來說,覺得判刑過種,楊表示,因為參與社會運動而輕判是說不過去,而且法庭考慮到他們有可能會使用辣椒油,而可能令人受到傷害,這個絕對是合理的,但不代表這判得不重。

被問到判決會否令市民擔心,買支辣椒油或菜刀回家也會誤墮法網,楊稱,一定要看環境,「我喺街市買把菜刀攞返屋企,你唔會告我管有攻擊性武器;我攞住把鎅刀喺條街度左望右望、流連,就可能會被人告藏有攻擊性武器。」

兩名被告34歲的陳耀成及29歲的鄭偉成,其代表律師今日提出,兩人並無案底,加上辣椒油噴劑殺傷力低,只是好像吹沙入眼造成的不適一樣,希望法院輕判。

不過,裁判官劉綺雲判刑時指,考慮到案情及被告求情,而辣椒油噴劑濃度不高,相信若有人被噴到不會造成嚴重傷害,但由於被告被截查時距離發生示威的地方不遠,若有人使用噴劑,會加劇衝突,對人造成傷害,認為判刑要反映嚴重性及具阻嚇性。

辯方申請被告保釋等候上訴,但控方反對。裁判官亦認為沒有理據保釋,兩名被告需即時監禁
https://thestandnews.com/politics/%E5%8F%8D%E6%B0%B4%E8%B2%A8%E8%97%8F%E8%BE%A3%E6%A4%92%E6%B2%B9%E5%99%B4%E5%8A%91-%E5%85%A9%E7%94%B7%E5%88%A4%E5%9B%9A9%E5%80%8B%E6%9C%88%E5%8F%8A%E5%8D%8A%E5%B9%B4-%E6%A5%8A%E5%B2%B3%E6%A9%8B-%E5%88%A4%E5%88%91%E5%81%8F%E9%87%8D/
光復元朗要解決民鬥民,唔駛畀條命老黑嘅方法,就係圍18鄉委會
https://lih.kg/1357545
搞得圍村佬地頭你想和平?
諗多左
重裝和平遊
但有人搞事要以武制暴
元朗就去硬
但唔可以主動出擊
但比人打就一定要勇武反擊
Push
淨係答你總會有人做自己盡能力想做既事
,你唔會控制到所有人

之前次次光復又好,721又好都係開頭諗得好理想, 做到點點點,去到現場總會有原因做到A做唔到B

現實就係經常超出你想像,我敢講當日一定唔會如你計劃同預期發生

你行動前已將個底線set到去最底一點先還手/行動,到時無buffering zone就係生命值硬接

你諗得咁直接咁簡單同時有無諗過對方就會知你地係咁樣取態,佢係樓上掉漒水彈去你和平遊行人群,到時你除左大叫可恥外仲可以做咩

你地提出呢個和理非不主動出手前題有無諗過對手係咩人,佢本身既目的係咩

你自己陣前解甲,叫勇武唔做野係將本身令黑社會最會忌諱而唔會安心主動出擊既最大隱憂解除左
我唔係唔睇佢講咩,我只係講佢未諗得全面既地方
推。焦點再錯會食屎
擺番警察度先
明眼人都知件事中聯辦搞
對準個仆街政權pls
push
八鄉人既忠告 727居然一個熱門post都無!!
https://lih.kg/1358386
push
要和理非!唔好衝擊
細良有樣野講得好
拎光環就拎盡啲
乜gear都唔好帶
行得正企得正怕咩
係咪先
佢地拎完光環然後覺得唔對路轉身走佬時

當然係其他人還手護佢地走
依家唔係報復
係要收割光環
所以唔好亂郁手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞