[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
本人睇樓必備工具,鴨記買3嚿幾水,可以計埋面積

想買
點用架

想買
點用架

㩒制有紅外線射出,
之後detect到 發射位置至牆壁 既距離?

想買
點用架

就係㩒制紅外綫射到個點,再㩒一下出長度,可以記憶,再㩒多另一條邊計面積,好易用,深水埗鴨記五金舖有售,去開強國買會平啲
依家市區重建有啲999年地契既單棟新樓,
你地點睇? 定係覺得同99年地契既新樓冇分別?

想買
點用架

就係㩒制紅外綫射到個點,再㩒一下出長度,可以記憶,再㩒多另一條邊計面積,好易用,深水埗鴨記五金舖有售,去開強國買會平啲

面積係用米定用呎顯示?
第10個post仲有人問租樓係要5成首期,大佬叫人點答你,答你得到你瀨咗野又上嚟屌柒,答你唔得一陣又話唔係喎我有朋友乜乜柒柒,屌

呢樣真
真係答佢又唔係唔答佢又唔係

想買
點用架

面積係用米定用呎顯示?

有咩用
第10個post仲有人問租樓係要5成首期,大佬叫人點答你,答你得到你瀨咗野又上嚟屌柒,答你唔得一陣又話唔係喎我有朋友乜乜柒柒,屌

寫明係第一頁再問即屌囉

利申: 我而前上埋mc都照放租添, 樓上個位係咪夠膽跟? 俾人收你皮個時你搞唔搞得掂?

咁又唔好 提又提過,解又解過,佢要點做,搏唔搏咪由得佢

我有租租朋友講到明最好俾佢遇著d on9 9成放租業主架 到時候佢可以大返業主轉頭

寫明係第一頁再問即屌囉

利申: 我而前上埋mc都照放租添, 樓上個位係咪夠膽跟? 俾人收你皮個時你搞唔搞得掂?

咁又唔好 提又提過,解又解過,佢要點做,搏唔搏咪由得佢

我有租租朋友講到明最好俾佢遇著d on9 9成放租業主架 到時候佢可以大返業主轉頭

點大佢 有打厘印既話
搏咩
琴晚簽左臨約
從此多左3m幾債做樓奴
有冇律師樓介紹下

巴打終於追左價?

追左2萬 呢幾個月要好慳

2萬姐
又唔係20萬
揾得黎洗得去啦
首置客最大麻煩係二手少盤,上星期去荃灣白撞萬景峰2房單位睇樓,一個匙盤都冇,有2個同一業主放緊,租咗出去要下年一月滿約,冇樓睇,冚家剷開8球咁滯,aa話可以講少少價,我夠知,市價7球半左右,冇樓睇要搏減多廿個差唔多

呢樣真
對我呢d首置廢青黎講
辣招最大壞處係令二手盤源大量減少
話時話點解咁多人買第二層放租都係target 香港樓??
好似唔多人買海外樓?

始終有樣野叫"唔熟唔食"嘛
btw, 外地投資有時自己管理上都係一個問題黎
你地買樓除左價錢仲有咩preference?
例如:樓下要有大超市 好似紅磡aeon咁大就最好啦~
同埋要過海/去尖沙嘴方便 方便行街 呵呵
同埋要住得高 住得低唔舒服 唔要望內園既景 etc

我講我自己先:
1. 個則要實用率高 同實用
2. 有地鐵(地鐵轉10分鐘左右小巴車程我OK)
3. 要屋苑/屋村, 因為公屋仔住慣左樓下要有公園, 留意, 係公園, 唔係會所
4. 做到9 成30年按, 因為我窮撚
5. 唔接受細過我自己本身屋企(360尺)

我女友d 要求就勁啦:
1. 近地鐵, 要唔洗轉車駁腳果d, 步行10分鐘內
2. 要牛屎區, 佢話鍾意唔趕時間果陣坐輕鐵 但趕時間果陣叫佢坐輕鐵就唔得
3. 層樓外形同周圍環境唔好太核突, 核突O既定義由佢睇過決定

ff:
1. 實用率高 (我屋企九成實用好好住)
2. 廁所要夠大夠闊
3. 鍾意新市鎮多啲 但係我喺港島返工
4. 近地鐵/火車站
5. 近海 想一家人食完晚飯落街行下海濱長廊

兩個人月入夾埋近十萬(不過當六萬咁洗)
出咗嚟做咗兩年嘢多啲
希望感情穩定嘅話儲多兩三年錢就買樓結婚

問題係 我屋企人就嚟趕我出街
我完全唔識置業啲嘢 又唔捨得俾錢租樓
而家唔知點算

堆填區新市鎮
紫色線直接過海
有海濱有單車館公園
樓下就係地鐵站 落雨都唔駛開遮就返到去
係頭兩樣得居屋先搞得掂

建議果位高收入巴打weekend 同女友去下唔同o既target 地區行下, 睇下邊度o岩自己先
到你有左target 地區, 就再搵盤, 了解下按揭o既相關事項
呢d 好多買左樓o既巴絲打當初都係咩都唔識, 一步一步逐樣去了解
mortgage o既野, 有唔明去銀行問, 銀行唔會收你錢架
問完怕俾銀行水就上黎同其他巴絲打交換下消息
上個post位絲打.....
究竟知唔知自己講緊乜

我都有啲唔明

要求好高,要市區,似紅磡黃埔花園最低要求

人地好似未去過牛屎區

老老柒柒,我都未去過,但唔會串柒柒嫌三嫌四

其實嫌都無問題O既, 佢有實力O既嫌得起O既又真係無人吹得佢漲O既
重點係佢自己係唔係真係有呢個實力
依家嘅情況係擺錢係銀行冇息輸埋銀紙貶值,向銀行借錢低息過通貨膨脹率,變相係借錢有利息,借錢買樓著數,香港穩健投資方式唔多,樓又唔使太傷神而控制係自己手,做成需求大唔係冇原因

有時好難同d對錢冇慨念既人溝通

應付到樓價逆轉同經濟變差咪得囉
樓價年年升當然可以錢搵錢按上按
但唔好唔記得97班負資產就係環球經濟逆轉
手渣幾層樓變哂銀主盤,
仲要銀完都未還夠按揭

如果人工夠cover兩層樓既按揭
咁當然冇事啦

依家有壓測,唔會有97嗰啲炒家,嗰啲根本冇上會,只係落訂係一個月內升十皮八皮轉手,一星期都嫌耐,人人十件八件貨,冇人接硬上會咪爆煲,辣招上車門檻不斷加高就係避免呢啲冇實力嘅入場影響金融系統穩定

我真係睇唔到港樓可以點大爆,調整一兩成有可能
你試下放個租盤平市價一成出去,今晚已經租出

中資投地咁撚癲,如果樓價跌,港共肯肯定幫中資推返上去

TOUCH WOOD 講句如果出事, 我覺得係強國落黎買樓投地果D 投資者出事而引致樓爆先
而家本地買家好多都經過壓測上到會, 持貨能力比較強, 反而比較穩定D, 真係跌左O既, 負資產但都可以持續供款, 應該唔會出現咩大問題

反而係大陸果班投資者好多時D 貢杆做到好大, 借私人借貸, 做生意要錢周轉等等, 最易出事真係果班
呢度有冇人會買村屋?

單支村屋定屋苑式村屋先? 我未買過,只知前者好麻煩,後者好少少

我從前曾經有考慮過
村屋要留意:
1. mortgage, 好多銀行最多做5成
2. 業權問題, 門口條路入唔入契?, 天台入唔入契? 花園入唔入契?
3. 排污化糞問題
4. 條村O既管理問題, 村口條路O既業權問題
5. 有無非法建築等等
6. 寬頻上網問題

搵下搵下發現都幾煩, 我就唔夠果個首期錢, 放棄左啦
【新界成交】屯門時代廣場低層435萬易手

2017-02-25 08:00:33 HKT

屯門時代廣場
祥益地產袁思賢表示,屯門時代廣場B座低層7室,建築面積512方呎,實用面積408方呎,區外客鍾情單位設企理裝修,加上屋苑座落於區內中心地帶,生活配套設施齊全,決定以435萬元承接作自住或長線投資收租之用,建築呎價8,496元,實用呎價10,662元,屬市場價成交。原業主2011年以220萬元購入,獲利215萬元,升值97.7%。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56350533&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170225

都話咗屯門市廣場無得輸

但好多聽到牛屎區4球幾冇理由,貴又遠,要等跌,於是

晒鳩氣,除咗返工之外,生活所需娛樂全部5分鐘內步程搞掂,輸乜撚

但返工佔咗人生七分之五 日日洗四五十蚊搭車真係崩9潰

其實交通果D 錢係細數黎
反而係想搬入牛屎區O既朋友
考慮交通時間吧, 雖然都係1hr 車程左右, 唔算好耐, 我而家住九龍都要45mins
但對於港島人黎講, 由20 分鐘車程變做1hr 車程, 咁係有分別o既
【新界成交】屯門時代廣場低層435萬易手

2017-02-25 08:00:33 HKT

屯門時代廣場
祥益地產袁思賢表示,屯門時代廣場B座低層7室,建築面積512方呎,實用面積408方呎,區外客鍾情單位設企理裝修,加上屋苑座落於區內中心地帶,生活配套設施齊全,決定以435萬元承接作自住或長線投資收租之用,建築呎價8,496元,實用呎價10,662元,屬市場價成交。原業主2011年以220萬元購入,獲利215萬元,升值97.7%。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56350533&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170225

都話咗屯門市廣場無得輸

但好多聽到牛屎區4球幾冇理由,貴又遠,要等跌,於是

啱啱睇左呢個Ann 姐屌人果段,講得好啱

離地既人有兩種

一種係千金大小姐,由細到大都未搭過地鐵,公共交通工具,唔知而家買樓的確唔容易

另一種係窮撚,由細到大都人云亦云,唔識都唔走去問人,成日自怨自艾

最慘係而家香港, 有能力成為呢2種人, 係生活開心o既一群
大小姐=> 屋企有父母幹
窮撚=> 只要夠窮, 響香港根本無敵 公屋, 綜援, 資助, 乜都有

我地呢D 窮又唔夠窮, 有錢又唔夠有錢o既最慘
想買多層放租
本身供緊層牛屎區2房自住,做緊8成
手上資金90萬左右,兩公婆加埋月入8萬

各位建議儲多d買3房,再放租而家果間
定買間2房放租搏升值好呢

一次過供兩間咁搏?
泡沫爆破跳樓都唔掂
點解唔將90萬還左佢
快啲供甩依家嗰層先

息咁平邊有人咁蠢還錢

下,膽搏膽係會發達
但搏輸左就兩間都俾人銀主盤
以前都好多人按上按買幾間,手持幾間物業tim
我覺得好牙煙

依家有ml直接放入去收息咪得
做咩咁蠢拎去還左佢

我老豆老母都係咁諗,唔想欠人錢
搵唔多,又供到仆街,又無個錢旁下身
所以佢地成日嚇9我上車好撚難,
買樓世界未日咁,唔好諗住仲可以去旅行,出街食好野。
後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

到而家佢仲笑9人買股票會俾人呃錢

有d人係咁, 淨係活係自己既世界入面

你又唔可以咁講, 其實即係買大細,
賭中咪威威囉,手渣幾層樓,年年升值,
賭錯咪話你蠢囉,
根本就勝者為王,敗者為寇,
唔好講跳樓啦,97高位入嘉湖6000蚊呎自住既人,
都俾香港人笑佢蠢笑左十幾廿年啦,
個市會升定跌冇人知
但唔好覺得唔搏既人就係蠢啦,
買股票唔會俾人厄哂D錢, 但係亦都唔會一朝置富lor,
俾你升左30%s已經好威威,
你本金得十萬, 其實咪即係賺得3萬,3萬蚊有鬼用咩,
好多人都買過騰訊啦, 未拆前150蚊入200蚊放,
依家D人咪笑我蠢做乜放囉
個市會升定跌冇人知
你搏贏係你本事, 但我唔覺穩穩陣陣係淨係活係自己既世界入面

巴打我同意
每個人都有自己o既可承受風險能力, 無分對錯o既
有d 人鍾意搏一搏, 單車變摩托
有d 人鍾意平平穩穩
其實2樣都無問題, 每人選擇自己生活方式問題, 佢活得開心就得

有問題o既只係某d人, 又要想生活平穩無風險, 又想單車變摩托, 又想贏又唔想付出, 大佬邊有咁理想呀
巴打爬左好耐文都冇答案
而家同女朋友夾埋搵50k
父幹下有100萬首期
咁我可以目標到幾多錢嘅樓?
新樓同舊樓係mortgage 係咪有分別??
Google 左好多都冇個好確定嘅答案
麻煩大家幫手指點迷津
巴打爬左好耐文都冇答案
父幹下有100萬首期
麻煩大家幫手指點迷津

440萬
巴打爬左好耐文都冇答案
父幹下有100萬首期
麻煩大家幫手指點迷津

440萬

新樓唔使比佣,有回佣
Mortgage 有分別在有發展商二按,未必使做壓測,同時要比高息,可做一般銀行按揭
你買二手樓就420內最好,首期連印花稅比完剩返啱啱好夠裝修
建議果位高收入巴打weekend 同女友去下唔同o既target 地區行下, 睇下邊度o岩自己先
到你有左target 地區, 就再搵盤, 了解下按揭o既相關事項
呢d 好多買左樓o既巴絲打當初都係咩都唔識, 一步一步逐樣去了解
mortgage o既野, 有唔明去銀行問, 銀行唔會收你錢架
問完怕俾銀行水就上黎同其他巴絲打交換下消息

多謝你 其實佢都有嘗試約我去睇樓 不過一路都未成事
另外想知 假設對一手新盤有興趣 要幾多錢首期先夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞