[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
升跌都要住架,好過交租俾人丫

奧仔:等跌啦傻仔,你唔租住先我點收租呀

奧仔有幾件貨,我呢啲自住用家心態同佢唔同啦

奧仔獨食唔肯過料點買泰國樓 第時推休自住㗎嘛
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

唔好博,你冇睇上年單新聞咩 兇宅係炸彈人式咁計

好似話對夫妻俾左幾廿萬訂
跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?

再惡d既凶宅係連垂直成支同室都計

睇下同層果單係咩事

利申: 上年9月上車,同層有個單位廿年前有人自殺
平市價一成左右
hsbc / 恒生 網上做到估價,中銀同其他銀行網上做唔到估價
最後申請按揭,全部銀行都估到價同批到按揭無問題
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?

睇下同層果單係咩事

平市價一成左右
hsbc / 恒生 網上做到估價,中銀同其他銀行網上做唔到估價

想搏既話最好問左銀行估唔估到價先
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?

係同一層 + 上下一層全部估唔到價

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?

睇下同層果單係咩事

平市價一成左右

想搏既話最好問左銀行估唔估到價先

銀行估到=/=上到會
會彈簧手

所以要自己做足功課
夠時間就最好做埋預批啦
我果度見因為同層另一個單位4,5年前都係以市價成過,再加上銀行估到價
所以最後就搏左
其實果時都有d淆,所以申請左好多間按揭

你賣緊一間去泰國夠full pay la

自住嘅就算跌20%唔怕啦, keep住供得起就得
反而係跌嘅可唔可以唔好咁快跌
等我同女友儲返d彈藥先 應承左將來要買多層寫佢名架

可能vicF巴唔賣緊一間都夠去泰國full pay

可能vicF巴唔賣緊一間都夠去泰國full pay

其實唔預大的話,百零萬買到condo(即係我地果啲分層單位)

泰國係唔俾外國人買house, 其他都買得。by the way, 啲地係泰王租俾你,即係冇freehold
終於爬完文,本來做cd rom 冇乜岀聲,見好多高人share 所以我都想幫下手。

關於律師,我本身住屯門,兩年前買左元朗,第一次用元朗廣場王潘,6千定6500。

之後朋友介紹,用左屯門華都梁堅律師行,5500。
我估已經平絕大西北~

至於9按租比人,我經渣打所以唔驚。已經收翻黎年中結婚住。

希望幫到各巴打。

我宜家都用緊王潘,收6500

王潘唔錯...之前買疊茵都係用緊...

我都係用王潘

唔好博

市場一定有更好選擇

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?

係同一層 + 上下一層全部估唔到價

兇宅好睇種類既,你最好去銀行估價
佢打電話去問果個價最新最準
我係過來人
各位買九龍樓ge巴打 用邊間律師樓
我暫時最平係7500全包
有冇得再平d
簽S&P簽埋如單位/同層/同座向有人非自然死亡
本S&P立即無效&無任何責任

我問過律師, 臨約已經要加, 去到S&P先加係加唔到
各位買九龍樓ge巴打 用邊間律師樓
我暫時最平係7500全包
有冇得再平d

邊間??
想請教一下,親戚轉讓一層樓,文件交易價係3球,但要俾哂印花稅,我係首置,親戚另外有物業, 呢個情況要俾幾多印花稅?

45,000 (應該係)

你3球轉讓山頂大宅稅局又收你1.5%咩, 稅局係會睇你所謂交易價, 但佢地更睇你所謂交易價係咪一個fair and reasonable 既 market price...

你衡量下你果間野究竟係咪真係只值3m啦
河畔花園都17k一呎... 傻撚左
河畔花園都17k一呎... 傻撚左

仲睇緊花園城果邊既樓
近女朋友屋企人果面

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞