[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
差唔多又要開新post

[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 呢啲標題啱唔啱?

上車盤6球真係幾sad
以前聽到人地住千幾萬樓覺得人地好有錢
依家連西環泓都500呎都14m,就覺得根本好閒

冇父幹根本買唔到舒服既樓,2xx呎都搶,好癲
差唔多又要開新post

[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 呢啲標題啱唔啱?

上車盤6球真係幾sad

黎緊monetary 唔知有無機會開到400頭1房
差唔多又要開新post

上車盤6球真係幾sad

黎緊monetary 唔知有無機會開到400頭1房

Monterey

VicF 巴住1期定2期

1期,不過我今年9月可能收返上環層樓裝修,搬過去住,呢度出租比靚空姐 平啲冇問題,得閒有嘢壞上去睇吓搵人整

大約租到幾多
聽講屯門起緊橋 15分鐘到機場, 但約時起好 到時大把空姐

兩房最細嗰隻都9000,通常大啲10000最少,好殘裝就唔敢講

諗住睇下 岩既買間放租。 再雙租 , 畢竟想住得近屋企人多d, 但下下破頂

我間疊茵向住嶺南球場....租緊俾個客9500 ... 但如果收番再放10K 應該唔成問題..... for your reference....

疊茵其實都好近西鐵站....5分鐘都行到過去....但之前係樓屋望住名賢居....覺得名賢仲正...

疊茵其實好多單位既景觀好好
特別係望嶺大球場 開揚到爆
但對比聚康 佢外觀同入面都真係爭一級

但同一時間...聚康又貴d 呢
中原地產粉嶺瓏山一號高級分行經理洪文鋒表示,市況向好,買家對入市有信心,交投暢旺,上水中心最新錄2座中層H室易手,建築面積465平方呎,實用面積351平方呎,兩房間隔,業主開價480萬元,議價後減價20萬元,以460萬元獲承接,實用面積平均呎價13105元,屬屋苑同類單位新高價。

新買家為上車客,見單位間隔合用,怕遲買更貴,即入市單位自住。據悉,原業主則於2010年以185萬元購入上址,持貨7年,是次轉手賬面獲利約275萬元離場,單位升值約149%。

上水中心都呎價13k 中西區有啲單支都係咁上下價

妳乜都冇做妳嗰層又賺啦,最少賬面

自住個度過年前放左啦 如果唔係換唔到樓
巴打你上環間屋幾大,租幾錢?想參考下

上次呃你哋講少啲收入 ,嗰間租緊接近四萬,7百幾尺,單支偽豪宅類型,位置唔講啦,係嘈過兆康
中原地產粉嶺瓏山一號高級分行經理洪文鋒表示,市況向好,買家對入市有信心,交投暢旺,上水中心最新錄2座中層H室易手,建築面積465平方呎,實用面積351平方呎,兩房間隔,業主開價480萬元,議價後減價20萬元,以460萬元獲承接,實用面積平均呎價13105元,屬屋苑同類單位新高價。

新買家為上車客,見單位間隔合用,怕遲買更貴,即入市單位自住。據悉,原業主則於2010年以185萬元購入上址,持貨7年,是次轉手賬面獲利約275萬元離場,單位升值約149%。

仲要係兩房細單位
三房因為冇乜盤,已經講緊接近14K

妳乜都冇做妳嗰層又賺啦,最少賬面

自住個度過年前放左啦 如果唔係換唔到樓
巴打你上環間屋幾大,租幾錢?想參考下

上次呃你哋講少啲收入 ,嗰間租緊接近四萬,7百幾尺,單支偽豪宅類型,位置唔講啦,係嘈過兆康

仲要係兩房細單位

度度都玩蚊型盤/開放式,三房盤真係難搵左既
340呎係唔係太細

幾多個人先?
2個人ONLY 如果budget 真係只能夠買呢個size O既而又有住屋需要,我覺得都可以O既
我個人覺得最細要350尺O既樓先住得到人

利申:住350尺長大O既公屋仔

細個最艱難既時候,370呎住7個人
有錢既話邊個唔想一人一房...睇餸食飯啦

我地夠budget
不過最後簡左細小小買地鐵樓上既樓
一黎防守力強d
二黎另一半份工要5點起身 交通緊要d

仲要係兩房細單位

度度都玩蚊型盤/開放式,三房盤真係難搵左既

仲貴過皇府山
總之基建圍繞屯門同東涌起,到時會對呢兩區樓價有利,依家屯門仲有4球樓下住到人嘅樓,東涌就唔知,機場第四跑道起好仲有冇唔知啦,估有2萬職位新增

我係覺得好多人未入過東涌就話東涌呢樣差果樣差
其實同港島人睇牛屎區啲心態一樣啫

呢兩區我睇好,反而元朗 除咗人迫規劃差,價錢普遍高過屯門,西鐵站元朗站開埋朗平8號同世宙入伙,返工高峰時間三班車都唔知上唔上到?坐巴士迴旋處塞,兆康站早啲已經有位坐,唔啱又可以回頭車,元朗站冇得玩回頭車

非常同意巴打
元朗Yoho, gh 啲價真係離晒罩
如果計路程出中環,根本就最遠

睇完尚豪庭嗰位,連睇樓都冇興趣,喺工廠區冇任何生活配套,兩房500尺要550萬以上,行去朗坪站十幾分鐘,係間隔唔錯,同樣新雄雞樓我要卓爾居好過,去屯門站近啲,樓下有晒生活配套,最少食早餐方便,係舊過佢

1期,不過我今年9月可能收返上環層樓裝修,搬過去住,呢度出租比靚空姐 平啲冇問題,得閒有嘢壞上去睇吓搵人整

大約租到幾多
聽講屯門起緊橋 15分鐘到機場, 但約時起好 到時大把空姐

兩房最細嗰隻都9000,通常大啲10000最少,好殘裝就唔敢講

諗住睇下 岩既買間放租。 再雙租 , 畢竟想住得近屋企人多d, 但下下破頂

我間疊茵向住嶺南球場....租緊俾個客9500 ... 但如果收番再放10K 應該唔成問題..... for your reference....

疊茵其實都好近西鐵站....5分鐘都行到過去....但之前係樓屋望住名賢居....覺得名賢仲正...

疊茵其實好多單位既景觀好好
特別係望嶺大球場 開揚到爆
但對比聚康 佢外觀同入面都真係爭一級

但同一時間...聚康又貴d 呢

呎價上其實唔係
聚康大d 加上實用高過疊茵
340呎係唔係太細

幾多個人先?
2個人ONLY 如果budget 真係只能夠買呢個size O既而又有住屋需要,我覺得都可以O既

咁當然睇餸食飯係大前提
但有得揀時俾你揀400萬2XX尺定400萬400尺
我就一定揀後者,遠D 都係咁話
340呎係唔係太細

幾多個人先?

咁當然睇餸食飯係大前提

同我睇法一樣,以自住要遠啲大啲都唔要細嘅樓,工可以轉,就算唔轉得工最多早半個鐘到一個鐘起身,假日係屋企唔使咁迫
大家講開屯門樓,又點睇建生嗰度兩個新盤?同附近樓盤呢

海麗隔離果個,聽聞全開放式同埋單位好細,買果個不如買盈豐或海麗算

豐連?

海麗隔離果個,聽聞全開放式同埋單位好細,買果個不如買盈豐或海麗算

樓下個商場唔知會唔會做得起
一陣搞到死場就無謂

豐連?

同埋柏御(唔知有無打錯)
340呎係唔係太細

幾多個人先?

咁當然睇餸食飯係大前提

諗諗佢

樓下個商場唔知會唔會做得起
一陣搞到死場就無謂

建生一帶商場無一個做得起,盈豐有段時間旺過下,但都做唔起

據估計2018年頭去機場條路落成,上次𧄌船撞青馬大橋攪到大塞車,個個屌到飛起,谷緊起貨,再嚟一次封橋唔得掂

我估航空公司crew留到係東涌都會留
返工近,落街唔係西人就後生
Facebook呃like 都易啲啦

又未必,有啲夫婦2人唔係一定兩個機場返工,好簡單女嘅返機場,男嘅返尖沙咀,咁屯門好過東涌,返上水開工都係屯門勝

東涌只係方便去機場,去其它地方都唔方便

由出門口計其實tc入機場
都可以攪你一個鐘

你又揾果啲遊暈成個機場後勤區啲巴士嚟講呀

咁你教我如果住昇會東環映灣園
可以點樣半個鐘返到機場

S56座過未?

豐連?

同埋柏御(唔知有無打錯)

少少吊腳,要駁輕鐵去西鐵站,不過豐連賣晒,嗰堆業主係呢個市下全部執錢,早知我都去抽,另一個要睇佢開價,新雄雞經常食晒幾年升幅,論位置嗰度冇優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞