[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
邊到有400-450左右既一房單位?
係大西北買左間補左地價既二手居屋
實用430尺 盛惠355萬
睇完樓當日就扑鎚
真係唔知呢個決定係岩定錯

歡迎加入牛屎業主會

住左23年
重溫一下 2012年嘅鏗鏘集,裡面嗰位Leo ,個情況係自己申請嘅

https://m.youtube.com/watch?v=Hk1Bnk7c1pU
重溫一下 2012年嘅鏗鏘集,裡面嗰位Leo ,個情況係自己申請嘅

https://m.youtube.com/watch?v=Hk1Bnk7c1pU

Leo 可能追咗,收緊租
上面個舊video係2012-12-17 ,裡面幾個最醒係條地盤佬(估係雜工),一早知道自己位置,唔強求私樓,申請公屋,再揾社工幫手,上埋電視,今日佢肯定上咗公屋,最on9係Leo,唔係收入低,要揀大單位,唔肯承擔風險,中咗「長期等跌伏」,咁嘅性格,唔知今日上咗車未?

肥妹為咗車錢走去住劏房,話40蚊一日車錢,簡直本末倒置,30日1200車錢,點平過劏房? 如果話因某種原因唔想同屋企人住,咁係家庭事務,留意到肥妹一邊住劏房仲要養貓,冇能力之餘還要有生活趣味,估計佢對未來冇乜計劃,今日除咗有男朋友/老公組織家庭上車,唔知係咪住劏房?

我都係2012年尾買樓,全世界都話貴時照買,主要係唔想搬屋,同埋考慮再大年紀租唔到屋,唔好諗,買咗先,跌咪當炒股輸咗

性格決定命運,有時唔使諗咁多,有需要有能力咪買,當日2球樓就算跌咗1球,對我生活冇影響,最少唔使2年搬一次已經值得

Leo 可能追咗,收緊租

我睇交緊租,睇佢驚呢樣驚嗰樣,買嘢要賺盡,除非當時有個未來人同佢講第二時層樓升一倍,佢就落注買2間𠻹,唔係貴,係要佢賺晒
多謝咁多位巴打
就簽臨約, 有咩要係臨約到加? 因為我唔經aa 直接同業主deal 所以搵左律師整左份臨約 大致如下

臨約1

臨約2

我會再加係附註

1)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外有滲水或漏水情況,一切維修費用均由賣方負責。

2)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外的喉管有情況,一切維修費用均由賣方負責。

歡迎修改,各位大大仲有咩要提下小弟

個單位你好鐘意? 而家跳價好厲害小心俾業主賠訂封盤唔賣,最好係呢方面加d條款保障自己,特別你地唔經aa, 賠訂取消成交成本比較低。。。詳細問下律師

呢兩條條款咁狠,我係業主情願唔賣,呢兩條term當而家仲係sell side market既時間無乜人上簽,

有無加唔凶宅呢條條條款?
多謝咁多位巴打
就簽臨約, 有咩要係臨約到加? 因為我唔經aa 直接同業主deal 所以搵左律師整左份臨約 大致如下

臨約1

臨約2

我會再加係附註

1)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外有滲水或漏水情況,一切維修費用均由賣方負責。

2)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外的喉管有情況,一切維修費用均由賣方負責。

歡迎修改,各位大大仲有咩要提下小弟

個單位你好鐘意? 而家跳價好厲害小心俾業主賠訂封盤唔賣,最好係呢方面加d條款保障自己,特別你地唔經aa, 賠訂取消成交成本比較低。。。詳細問下律師

呢兩條條款咁狠,我係業主情願唔賣,呢兩條term當而家仲係sell side market既時間無乜人上簽,

有無加唔凶宅呢條條條款?

第二條真係好難有業主簽,咩叫有情況?
一陣你話舊都叫有情況,業主咪大碌?
煤氣管舊都可能要洗幾千維修

息咁平邊有人咁蠢還錢

下,膽搏膽係會發達
但搏輸左就兩間都俾人銀主盤
以前都好多人按上按買幾間,手持幾間物業tim
我覺得好牙煙

依家有ml直接放入去收息咪得
做咩咁蠢拎去還左佢

我老豆老母都係咁諗,唔想欠人錢
搵唔多,又供到仆街,又無個錢旁下身
所以佢地成日嚇9我上車好撚難,
買樓世界未日咁,唔好諗住仲可以去旅行,出街食好野。
後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

到而家佢仲笑9人買股票會俾人呃錢

有d人係咁, 淨係活係自己既世界入面

你又唔可以咁講, 其實即係買大細,
賭中咪威威囉,手渣幾層樓,年年升值,
賭錯咪話你蠢囉,
根本就勝者為王,敗者為寇,
唔好講跳樓啦,97高位入嘉湖6000蚊呎自住既人,
都俾香港人笑佢蠢笑左十幾廿年啦,
個市會升定跌冇人知
但唔好覺得唔搏既人就係蠢啦,
買股票唔會俾人厄哂D錢, 但係亦都唔會一朝置富lor,
俾你升左30%s已經好威威,
你本金得十萬, 其實咪即係賺得3萬,3萬蚊有鬼用咩,
好多人都買過騰訊啦, 未拆前150蚊入200蚊放,
依家D人咪笑我蠢做乜放囉
個市會升定跌冇人知
你搏贏係你本事, 但我唔覺穩穩陣陣係淨係活係自己既世界入面

巴打我同意
每個人都有自己o既可承受風險能力, 無分對錯o既
有d 人鍾意搏一搏, 單車變摩托
有d 人鍾意平平穩穩
其實2樣都無問題, 每人選擇自己生活方式問題, 佢活得開心就得

有問題o既只係某d人, 又要想生活平穩無風險, 又想單車變摩托, 又想贏又唔想付出, 大佬邊有咁理想呀

Exactly! 身邊有個朋友係咁
日日同人講樓市
自己唔係冇首期
日日講 日日話睇定啲
唔敢take risk
講真 呢類人 就算跌都唔會夠膽買

下,膽搏膽係會發達
但搏輸左就兩間都俾人銀主盤
以前都好多人按上按買幾間,手持幾間物業tim
我覺得好牙煙

做咩咁蠢拎去還左佢

後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

賭錯咪話你蠢囉,
個市會升定跌冇人知
個市會升定跌冇人知

巴打我同意
有d 人鍾意平平穩穩
其實2樣都無問題, 每人選擇自己生活方式問題, 佢活得開心就得

有問題o既只係某d人, 又要想生活平穩無風險, 又想單車變摩托, 又想贏又唔想付出, 大佬邊有咁理想呀

日日同人講樓市
自己唔係冇首期
日日講 日日話睇定啲
唔敢take risk

樓價升,貴,等跌
樓價跌,仲會跌多啲,等跌
無限loop,唔落場要冇風險又要贏,講乜都冇用

做咩咁蠢拎去還左佢

後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

賭錯咪話你蠢囉,
個市會升定跌冇人知
個市會升定跌冇人知

巴打我同意
有d 人鍾意平平穩穩

日日同人講樓市
自己唔係冇首期
日日講 日日話睇定啲
唔敢take risk

樓價升,貴,等跌

要冇風險又要贏真係
由呢幾年全球政府QE,加上印度佬同委內瑞拉可以突然廢除舊貨幣發行新貨幣,銀紙信用大為減低,呢個年代,最唔值錢就係錢,QE呢科嘢好似吸毒一樣,經濟唔掂就稀釋貨幣購買力,由政府逼市民洗錢投資,「戴上手扣的投資人」,唔想賭都逼你賭

後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

賭錯咪話你蠢囉,
個市會升定跌冇人知
個市會升定跌冇人知

巴打我同意
有d 人鍾意平平穩穩

日日同人講樓市
自己唔係冇首期
日日講 日日話睇定啲
唔敢take risk

樓價升,貴,等跌

要冇風險又要贏真係

上面個YouTube裡面個Leo就係呢啲,要落注承受風險就揾理由比自己唔落注,到升咗就叫春,後悔點解冇落注,買嘢之嘛,買貴咗咁又點,結婚揾個竇眼前問題唔解決,唔係冇能力,就係睇得個錢字太大,輸唔起,我信「總有一日」會跌嘅,但等跌都係成本,人生有限期

後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

賭錯咪話你蠢囉,
個市會升定跌冇人知
個市會升定跌冇人知

巴打我同意
有d 人鍾意平平穩穩

日日同人講樓市
自己唔係冇首期
日日講 日日話睇定啲
唔敢take risk

樓價升,貴,等跌

要冇風險又要贏真係

上面個YouTube裡面個Leo就係呢啲,要落注承受風險就揾理由比自己唔落注,到升咗就叫春,後悔點解冇落注,買嘢之嘛,買貴咗咁又點,結婚揾個竇眼前問題唔解決,唔係冇能力,就係睇得個錢字太大,輸唔起,我信「總有一日」會跌嘅,但等跌都係成本,人生有限期

有自住需要會輸乜啫,唔通年年被人加租被搬屋好過引

賭錯咪話你蠢囉,
個市會升定跌冇人知
個市會升定跌冇人知

巴打我同意
有d 人鍾意平平穩穩

日日同人講樓市
自己唔係冇首期
日日講 日日話睇定啲
唔敢take risk

樓價升,貴,等跌

要冇風險又要贏真係

有自住需要會輸乜啫,唔通年年被人加租被搬屋好過引

收租佬奧仔唔同意,2047,新sars,失業,支爆,樓爆......風險等佢頂,幫佢租得啦,佢好nice嘅,加好少租
由呢幾年全球政府QE,加上印度佬同委內瑞拉可以突然廢除舊貨幣發行新貨幣,銀紙信用大為減低,呢個年代,最唔值錢就係錢,QE呢科嘢好似吸毒一樣,經濟唔掂就稀釋貨幣購買力,由政府逼市民洗錢投資,「戴上手扣的投資人」,唔想賭都逼你賭

好期待trump會玩野推翻呢個情況

好期待trump會玩野推翻呢個情況

一樣唔會,只要一放緩就放水,美帝周身債,加息太多回收貨幣揾自己笨,錢從何來? 另外擴張性財務政策起基建要借貸放水,加息背道而馳
呢排d金價蠢蠢欲動...油價又見底

高通脹來臨不遠矣, 大家自求多福

高通脹會點

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

好撚貴呀 15.14/L d油

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

侵侵一時話要強美元,強左兩個月又屌話太強
所以加息未必真係咁快

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

侵侵一時話要強美元,強左兩個月又屌話太強
所以加息未必真係咁快

加息?

睇下香港銀行利息愈減愈低就心知肚明啦

上年 H+1.7 去到 今年 H+1.3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞