[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike

岩岩睇到新聞,真係忍唔到笑左出黎

所以真係唔好諗政府會幫到手

嘩!嚇死人咩。。。加咁多

係有最低工資下...個一人收入仲係咁低其實都幾唔合理

2人家庭17K

2人家庭17K

都費事俾

人唔笑
狗都
一人搵一皮野月薪都過撚左
點養家

人唔笑
狗都
點養家

加果2.5% 香港通漲幾多%話?

人唔笑
狗都
點養家

政府就係唔想比咁多人申請公屋
四人家庭如果2公婆都做野,點會唔過2萬7.
隨時一個人做都過呢個數

人唔笑
狗都
點養家

隨時一個人做都過呢個數

唔知點樣6成人住公營房屋

全港6成人收入低過上面果表

人唔笑
狗都
點養家

隨時一個人做都過呢個數

呢個係新申請個數, 住緊又另一種計法

人唔笑
狗都
點養家

隨時一個人做都過呢個數

我知

但係曾俊華話有6成人可以住公營房屋

我唔認識計條數

人唔笑
狗都
點養家

隨時一個人做都過呢個數

我知

但係曾俊華話有6成人可以住公營房屋

我唔認識計條數
認真請教,如果趕住要住,得半年時間諗,已有budget買6M的樓,大家認為我應該依加跳火坑買二手樓,定租住先等一手樓/樓市跌?
【新界成交】新盤回流客600萬 購愉景新城兩房戶

2017-02-28 08:00:14 HKT

荃灣愉景新城

元朗采葉庭

天水圍嘉湖山莊

沙田第一城
【更新成交】
美聯物業梁仲維表示,荃灣愉景新城11座高層C室,建築面積610方呎,實用493方呎,兩房間隔,以600萬元成交,建築及實用呎價9,836及12,170元。買家為同區分支家庭客,曾入票區內新盤,但未能成功入市,故回流二手市場,購入上址自用。
原業主於2012年8月斥資391.5萬元購入,持貨四年半,進賬208.5萬元,升值逾53%。

【元朗:采葉庭兩房戶535萬易手 六年半升1倍】

利嘉閣地產莊國寶透露,元朗采葉庭12座高層C室,建築面積673方呎,實用509方呎,間隔兩房,享內園景,以535萬元交吉易手,建築及實用呎價7,949及10,511元。
原業主於2010年8月以249.8萬元買入,持貨六年半,獲利285.2萬元,升值逾1倍。

【沙田:沙田第一城2房438萬沽 呎價1.33萬】

上車屋苑之一的沙田第一城,中原地產黎宗文表示,31座低層C室成交,建築面積395方呎,實用面積327方呎,兩房間隔,以438萬元沽出,實用呎價13,394元。
黎宗文指,新買家為上車客,鍾情屋苑交通方便,間隔實用,怕遲買會更貴,即拍板購入單位自住。原業主於2007年以126萬元購入,持貨約10年,賬面賺312萬元,單位升值約2.5倍。

【天水圍:嘉湖山莊三房戶485萬沽 投資者接貨】
祥益地產林家倫表示,天水圍嘉湖山莊翠湖居6座中層B室,建築面積807方呎,實用面積633方呎,間隔三房連套房,企理裝修,日前獲區內投資客垂青,議價獲減5萬元後,以485萬元承接,建築及實用呎價6,010及7,662元。
原業主於2013年以325萬購入,持貨四年,進賬160萬元,賺幅49.2%。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56363106&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170228
認真請教,如果趕住要住,得半年時間諗,已有budget買6M的樓,大家認為我應該依加跳火坑買二手樓,定租住先等一手樓/樓市跌?

有自住需要而又有能力就買
【市區成交】德福花園2房726萬沽 呎價衝上1.34萬新高

【市區成交】德福花園2房726萬沽 呎價衝上1.34萬新高

2017-02-28 07:30:14 HKT

九龍灣德福花園

北角丹拿花園

荔枝角美孚新邨

長沙灣碧海藍天
【更新成交】
九龍灣「上車三寶」之一的德福花園,繼2015年打破2房衝上「7球」紀錄後,今日再錄高價。美聯物業黃遠基表示,德福花園G座高層2室,實用面積538方呎,建築面積約603方呎,外區換樓客以726萬元買入,實用呎價約13,494元,實用呎價創下新高紀錄。據了解,原業主於2010年5月斥資約320萬購入物業,是次沽貨賬面賺約406萬,升值約1.2倍。

【北角:丹拿花園三房戶1,280萬創新高 97貨升50%
北角新盤加上地王效應,買家睇樓港島屋苑前景,優質戶獲好價承接。世紀21日昇地產蔡嘉駿表示,北角丹拿花園剛錄得3座中層B室易手,實用面積840方呎,間隔三房連套房,向北望園景,於去年11月放盤,原開價1,300萬元,議價後以1,280萬元沽出,實用呎價15,238元,創該屋苑成交價新高。
原業主於1997年8月以853萬元購入,持貨近20年,獲利427萬元,漲值50%。

【荔枝角:美孚新邨3房810萬沽 4年賺210萬】

荔枝角老牌屋苑美孚新邨,中原地產梁植霖表示,4期百老匯街89號中層C室,實用面積767方呎,建築面積1,023方呎,三房間隔,用家以810萬元成交,實用呎價10,561元。原業主於2013年3月以600萬元買入單位,持貨即將4年,賬面賺210萬元,升值35%。

【長沙灣:碧海藍天兩房戶 用家零議價688萬入市】

美聯物業鄧偉傑表示,長沙灣碧海藍天2座低層F室,建築面積664方呎,實用494方呎,間隔兩房,市場交吉盤源不多,選擇有限,用家見上址合乎心水,「零議價」下入市,成交價688萬元,建築及實用呎價10,361及13,927元。
原業主於2012年9月斥資538萬元購入,持貨四年半,獲利150萬元,升值近28%。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56363097&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170228
宜家係咪樓市歷史上升得最快嘅2個月?

人唔笑
狗都
點養家

隨時一個人做都過呢個數

公屋個入息上根本on9,正常人做份正常工都會過

應該唔及97嗰時,每日都唔同價,仲有啲係籌,當年社會唔止炒樓,炒Rolex,炒郵票,炒他媽哥池遊戲機,2-300百蚊炒上萬幾

應該唔及97嗰時,每日都唔同價,仲有啲係籌,當年社會唔止炒樓,炒Rolex,炒郵票,炒他媽哥池遊戲機,2-300百蚊炒上萬幾

九七係全民炒樓, 而家係全民講樓. 差好遠啦

其實冇想像中咁多成交

只不過係報紙集中報導高價果幾間

我住果到賣左一、兩間,正常市價

報紙佬都冇報
零議價個d係咩玩法
零議價個d係咩玩法

冇價講唔奇,我買自住呢度都冇價講,買定唔買係咁多
零議價個d係咩玩法

冇價講唔奇,我買自住呢度都冇價講,買定唔買係咁多

我都贊成零議價

最好有個list,買就買,唔賣就唔賣

唔駛AA就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞