[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
呢排d金價蠢蠢欲動...油價又見底

高通脹來臨不遠矣, 大家自求多福

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

侵侵一時話要強美元,強左兩個月又屌話太強
所以加息未必真係咁快

加息?

睇下香港銀行利息愈減愈低就心知肚明啦

上年 H+1.7 去到 今年 H+1.3

其實QE得最多既係大陸

你睇中資搶地,之前有大陸買家比9百萬稅一次買4個單位

就知道新一輪高通賬時代即將來臨

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

係咪要買定股票入滿倉
又上翻水先,我個單位係康樂路附近,算近西鐵站,由於太舊所以佢係冇實呎圖,我亦冇上百圖網買圖。

唔經mc都有風險,不過叫小d咁解。
律師其實我用過兩間相差無幾,反而您話轉按,我有fd 介紹agent 做轉按,比我自己落去問估高40萬。所以再兩年後過左罰息期,計過數ok的話我都再揾佢。計翻送d野同落去問一樣,ml/火險個d都齊。雖然吐ge錢唔多,但夠我買下芝華士核化,電爐同買下玩具

申利:我唔是aa,不過覺得經aa做佢幫我格曬咁多間好方便
又上翻水先,我個單位係康樂路附近,算近西鐵站,由於太舊所以佢係冇實呎圖,我亦冇上百圖網買圖。

唔經mc都有風險,不過叫小d咁解。
律師其實我用過兩間相差無幾,反而您話轉按,我有fd 介紹agent 做轉按,比我自己落去問估高40萬。所以再兩年後過左罰息期,計過數ok的話我都再揾佢。計翻送d野同落去問一樣,ml/火險個d都齊。雖然吐ge錢唔多,但夠我買下芝華士核化,電爐同買下玩具

申利:我唔是aa,不過覺得經aa做佢幫我格曬咁多間好方便

講少左,330呎左右,夠我同未來老婆住。

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

係咪要買定股票入滿倉

我唔敢答你股票一定升

不過最近美股不斷破頂

空穴來風,未必無因

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

所以加息未必真係咁快

加息?

其實QE得最多既係大陸

大陸跟本印得狼過老美

高通脹會點

通賬...

貨幣購買力下降

資產價值上漲

所以加息未必真係咁快

加息?

其實QE得最多既係大陸

大陸跟本印得狼過老美

睇佢啲美債變化就知,呢幾年全球資產價格急升,唔好講倫敦紐約溫哥華等大城市,就連都柏林呢啲唔係全球金融中心都2球港幣350尺舊樓,不過外國地方大,人可以流徙去二線城市較低生活成本嘅地方,香港就唔得,豆潤咁大
依家玩到H+1.3
我2年前H+1.7 過左罰息期轉按有冇So
係大西北買左間補左地價既二手居屋
實用430尺 盛惠355萬
睇完樓當日就扑鎚
真係唔知呢個決定係岩定錯

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了
SC按揭去到最後一個step, 補返d簿仔記錄。
https://www.youtube.com/watch?v=wsauCSBaiHQ

睇完呢集,雖然係劇本,嗰對「會計師」真係莫講話買樓,租樓遇著我都要叫佢過主,真係以為自己係邊個?
睇完樓當日就扑鎚

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了

連天台果個單位?

當然唔係,我10買俾左大訂架啦。
4.28m 425呎 開廚。
而家估價已經升左成30萬
睇完樓當日就扑鎚

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了

連天台果個單位?

當然唔係,我10月俾左大訂架啦。
睇完樓當日就扑鎚

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了

連天台果個單位?

牛屎區業主陣容強大
依家玩到H+1.3
我2年前H+1.7 過左罰息期轉按有冇So

梗係轉啦

仲有cash rebate
https://www.youtube.com/watch?v=wsauCSBaiHQ

睇完呢集,雖然係劇本,嗰對「會計師」真係莫講話買樓,租樓遇著我都要叫佢過主,真係以為自己係邊個?

仲有另一個白痴O既係果個離左婚O既女人
首置唔識野就梗架啦
我都唔識, 我果陣都怕借唔足9 成, 咪求其搵2間銀行 分行行入去
叫個職員幫你計一計條數, 得唔得先囉

仲好似聽到60萬首期, 但想借9 成? 即係600萬樓? 點借到9 成俾你呀

首置唔識野就梗架啦
我都唔識, 我果陣都怕借唔足9 成, 咪求其搵2間銀行 分行行入去

仲好似聽到60萬首期, 但想借9 成? 即係600萬樓? 點借到9 成俾你呀

自膠, 睇左半集就柒左, 原來佢之前想買果個400萬
個agent尋日打嚟跟我啲按揭
順手話我知同一座二樓同單位成交價高我9萬(我高幾層)

好彩無左諗右諗就成交咗

首置唔識野就梗架啦

銀行有預批服務,好多唔做功課嘅

首置唔識野就梗架啦

銀行有預批服務,好多唔做功課嘅

呢個女人係衰蠢

最後果個28歲男仔
老實講, 香港無可奈何係有分等級o既, 從佢老豆果一代O既香港就已經係咁
月入萬零蚊無父幹, 響而家呢個時代真係買唔到樓
不過又老實D 講, 香港一向都有一個租樓組別O既人O既啦, 無人租樓又點會有人買樓放租?
不如諗下點樣提升自己收入先, 又或姐儲多幾年先, 萬零蚊收入, 叫你買樓都害你啦, 夠錢俾首期都過唔到壓測啦
而如果佢過多幾年都仲係同一個收入水平, 咁真係叫佢好好諗下自己係唔係適合買樓啦...
睇完樓當日就扑鎚

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了

連天台果個單位?

講開尚悦,有朋友住個邊,租ge,但手工真係差,佢住左兩年,入門位已經爆左幾修裂縫,d 分體機膠都冇擠⋯⋯
自住真心要比錢再執,租比人就冇所謂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞