[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
依家嘅情況係擺錢係銀行冇息輸埋銀紙貶值,向銀行借錢低息過通貨膨脹率,變相係借錢有利息,借錢買樓著數,香港穩健投資方式唔多,樓又唔使太傷神而控制係自己手,做成需求大唔係冇原因

有時好難同d對錢冇慨念既人溝通

應付到樓價逆轉同經濟變差咪得囉
樓價年年升當然可以錢搵錢按上按
但唔好唔記得97班負資產就係環球經濟逆轉
手渣幾層樓變哂銀主盤,
仲要銀完都未還夠按揭

如果人工夠cover兩層樓既按揭
咁當然冇事啦

依家有壓測,唔會有97嗰啲炒家,嗰啲根本冇上會,只係落訂係一個月內升十皮八皮轉手,一星期都嫌耐,人人十件八件貨,冇人接硬上會咪爆煲,辣招上車門檻不斷加高就係避免呢啲冇實力嘅入場影響金融系統穩定

以前冇壓測, 又冇tu, 點比

九七香港既總存款 vs loan既比例係幾多, 而家係幾多?
按揭 3.6m
Hsbc h+1.3 回1.5 保6折 仲有咩R

我今日去HSBC 搞下pre-approval , 都係諗住借 3.6m
個RM話標準係 H+1.32% , 回1%

我用左HSBC咁多年,而家仲要係premier account , 如果俾咁差既OFFER我, 我即CUT

介紹我個果俾你 睇下一齊有冇多D野RR

我估係loan amount唔夠大

兩個都係借3.6M

自膠
上個post位絲打.....
究竟知唔知自己講緊乜

我都有啲唔明

要求好高,要市區,似紅磡黃埔花園最低要求

人地好似未去過牛屎區

老老柒柒,我都未去過,但唔會串柒柒嫌三嫌四
依家嘅情況係擺錢係銀行冇息輸埋銀紙貶值,向銀行借錢低息過通貨膨脹率,變相係借錢有利息,借錢買樓著數,香港穩健投資方式唔多,樓又唔使太傷神而控制係自己手,做成需求大唔係冇原因

手渣幾層樓變哂銀主盤,
仲要銀完都未還夠按揭

咁當然冇事啦

依家有壓測,唔會有97嗰啲炒家,嗰啲根本冇上會,只係落訂係一個月內升十皮八皮轉手,一星期都嫌耐,人人十件八件貨,冇人接硬上會咪爆煲,辣招上車門檻不斷加高就係避免呢啲冇實力嘅入場影響金融系統穩定

我真係睇唔到港樓可以點大爆,調整一兩成有可能
你試下放個租盤平市價一成出去,今晚已經租出

中資投地咁撚癲,如果樓價跌,港共肯肯定幫中資推返上去
話時話點解咁多人買第二層放租都係target 香港樓??
好似唔多人買海外樓?

揾奧仔,好多地方法例唔同,要研究晒時間,就算泰國唔係層層樓可以賣比外地人,法例規定,要攪清楚,另外相關費用,按揭又要知,學奧仔full pay唔同講法

外國鎖期高稅仲要搵人打理嘛
奧仔香港太多物業,要買海外樓分散資產就話姐
一般人頭2,3層樓都唔會揀海外啦

奧仔又係外面笑鳩我哋班死窮鬼
多謝咁多位巴打
就簽臨約, 有咩要係臨約到加? 因為我唔經aa 直接同業主deal 所以搵左律師整左份臨約 大致如下

臨約1

臨約2

我會再加係附註

1)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外有滲水或漏水情況,一切維修費用均由賣方負責。

2)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外的喉管有情況,一切維修費用均由賣方負責。

歡迎修改,各位大大仲有咩要提下小弟

手渣幾層樓變哂銀主盤,
仲要銀完都未還夠按揭

咁當然冇事啦

我真係睇唔到港樓可以點大爆,調整一兩成有可能
你試下放個租盤平市價一成出去,今晚已經租出

中資投地咁撚癲,如果樓價跌,港共肯肯定幫中資推返上去

Yes,中聯辦200億物業喺香港,號召深圳嗰批強國業主掃樓就得,深圳依家13萬一平方米,佢哋睇港樓幾平呀
Btw我是來留名的
換樓成功,不過三月頭要搬去第二度短租一排
過多兩個月裝修好曬就入伙

呢幾日要開始pack箱拎去迷你倉,好煩
依家呢度住左20年,好唔捨得

開心啦巴打
最後升左幾多先肯放?

Thanks bro
我過年前放,中西區單支樓,有泳池同平台花園(唔算會所),20年樓,呎價14300左右

呢度好少人放盤,升跌幅又細,我放左半年個價都係咁上下,所以就唔等了
將軍澳新市鎮嚟講幾好 我返工都方便 但係佢返新界西
所以可能會諗九龍西先 例如南昌奥運嗰啲 不過好似又貴又唔實用
紅磡黃埔都ok 佢一程西鐵 我一程隧巴 但始終九龍都係偏貴
講多少少 我係女 而我搵得多過佢 所以先會話搵十萬但實際當六萬咁用 而屋企人都係因爲呢樣嘢而想趕我出街
要求好似好不切實際咁 但我哋都無咩機會轉工 所以地區問題好難解決
所以可能會諗九龍西先 例如南昌奥運嗰啲 不過好似又貴又唔實用
講多少少 我係女 而我搵得多過佢 所以先會話搵十萬但實際當六萬咁用 而屋企人都係因爲呢樣嘢而想趕我出街
要求好似好不切實際咁 但我哋都無咩機會轉工 所以地區問題好難解決

你返工返邊度
多謝咁多位巴打
就簽臨約, 有咩要係臨約到加? 因為我唔經aa 直接同業主deal 所以搵左律師整左份臨約 大致如下

臨約1

臨約2

我會再加係附註

1)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外有滲水或漏水情況,一切維修費用均由賣方負責。

2)如在物業交吉後與完成交易前,發現該單位一切室內外的喉管有情況,一切維修費用均由賣方負責。

大廈有冇維修計劃呀, 上手要俾架wor

南昌匯璽,奧運站一堆都岩你呀
平少少咪四小龍,好多選擇
多謝咁多位巴打

臨約1

臨約2

我會再加係附註

個單位你好鐘意? 而家跳價好厲害小心俾業主賠訂封盤唔賣,最好係呢方面加d條款保障自己,特別你地唔經aa, 賠訂取消成交成本比較低。。。詳細問下律師
一晚無入嚟就爆咗post
多謝咁多位巴打

臨約1

臨約2

我會再加係附註

臨約d terms 可以寫到好死...

唔知賣家肯唔肯簽姐
租客報串對佢有咩好處

你返工返邊度

我係你會揀南昌,西鐵又得,東涌綫又得
租客報串對佢有咩好處

一鑊熟

你返工返邊度

有6字頭無9字頭隧巴嘅地方
租客報串對佢有咩好處

一鑊熟

如果個業主仆街又加租咪攬炒囉

你返工返邊度

有6字頭無9字頭隧巴嘅地方

銅鑼灣打後既地方
堆填區新市鎮
紫色線直接過海
有海濱有單車館公園
樓下就係地鐵站 落雨都唔駛開遮就返到去
係頭兩樣得居屋先搞得掂

所以我覺得我老豆真心勁
竟然買到九成實用嘅新市鎮私樓
仲要唔係98 03年代買
想買多層放租
本身供緊層牛屎區2房自住,做緊8成
手上資金90萬左右,兩公婆加埋月入8萬

各位建議儲多d買3房,再放租而家果間
定買間2房放租搏升值好呢

一次過供兩間咁搏?
泡沫爆破跳樓都唔掂
點解唔將90萬還左佢
快啲供甩依家嗰層先

息咁平邊有人咁蠢還錢

下,膽搏膽係會發達
但搏輸左就兩間都俾人銀主盤
以前都好多人按上按買幾間,手持幾間物業tim
我覺得好牙煙

依家有ml直接放入去收息咪得
做咩咁蠢拎去還左佢

我老豆老母都係咁諗,唔想欠人錢
搵唔多,又供到仆街,又無個錢旁下身
所以佢地成日嚇9我上車好撚難,
買樓世界未日咁,唔好諗住仲可以去旅行,出街食好野。
後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

到而家佢仲笑9人買股票會俾人呃錢

有d人係咁, 淨係活係自己既世界入面
想買多層放租
本身供緊層牛屎區2房自住,做緊8成
手上資金90萬左右,兩公婆加埋月入8萬

各位建議儲多d買3房,再放租而家果間
定買間2房放租搏升值好呢

一次過供兩間咁搏?
泡沫爆破跳樓都唔掂
點解唔將90萬還左佢
快啲供甩依家嗰層先

息咁平邊有人咁蠢還錢

下,膽搏膽係會發達
但搏輸左就兩間都俾人銀主盤
以前都好多人按上按買幾間,手持幾間物業tim
我覺得好牙煙

依家有ml直接放入去收息咪得
做咩咁蠢拎去還左佢

我老豆老母都係咁諗,唔想欠人錢
搵唔多,又供到仆街,又無個錢旁下身
所以佢地成日嚇9我上車好撚難,
買樓世界未日咁,唔好諗住仲可以去旅行,出街食好野。
後來出黎做野見識多左,
發現係佢地諗法太守舊

到而家佢仲笑9人買股票會俾人呃錢

香港買股票的確好容易俾人呃錢,除非買下公用股,領匯呢d 收息。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞