[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike

但好多聽到牛屎區4球幾冇理由,貴又遠,要等跌,於是

晒鳩氣,除咗返工之外,生活所需娛樂全部5分鐘內步程搞掂,輸乜撚

但返工佔咗人生七分之五 日日洗四五十蚊搭車真係崩9潰

其實交通果D 錢係細數黎
反而係想搬入牛屎區O既朋友
考慮交通時間吧, 雖然都係1hr 車程左右, 唔算好耐, 我而家住九龍都要45mins
但對於港島人黎講, 由20 分鐘車程變做1hr 車程, 咁係有分別o既

交通日日四十蚊,相比起樓價差距真係細數。
我當市區返過海都來回$20,大西北就$40,每日都係貴$20,如果買西鐵月票就仲平。
我自己就住大西北返官塘,買月票搭西鐵,平均一月交通大約 $900 。

假設住大西北交通貴一倍 ($450),1年先450x12=$5400.. 但市區4百幾呎2房,6球至7球,大西北3球尾至4球中,市區起碼貴2球。
所以交通點貴都唔夠樓價差距大。

龍門同 yoho 除外

瓏門同Yoho 過哂五球

已經唔係普通上車既選擇
依家玩到H+1.3
我2年前H+1.7 過左罰息期轉按有冇So

我都等緊過罰息期轉

等轉按揮手
依家玩到H+1.3
我2年前H+1.7 過左罰息期轉按有冇So

我都等緊過罰息期轉

等轉按揮手

我要等到9月
希望到時仲有平plan

應該只會愈來愈低

直到金管局再出手
https://www.youtube.com/watch?v=wsauCSBaiHQ

睇完呢集,雖然係劇本,嗰對「會計師」真係莫講話買樓,租樓遇著我都要叫佢過主,真係以為自己係邊個?

仲有另一個白痴O既係果個離左婚O既女人
首置唔識野就梗架啦
我都唔識, 我果陣都怕借唔足9 成, 咪求其搵2間銀行 分行行入去
叫個職員幫你計一計條數, 得唔得先囉

仲好似聽到60萬首期, 但想借9 成? 即係600萬樓? 點借到9 成俾你呀

自膠, 睇左半集就柒左, 原來佢之前想買果個400萬

銀行有預批服務,好多唔做功課嘅

呢個女人係衰蠢

最後果個28歲男仔
老實講, 香港無可奈何係有分等級o既, 從佢老豆果一代O既香港就已經係咁
月入萬零蚊無父幹, 響而家呢個時代真係買唔到樓
不過又老實D 講, 香港一向都有一個租樓組別O既人O既啦, 無人租樓又點會有人買樓放租?
不如諗下點樣提升自己收入先, 又或姐儲多幾年先, 萬零蚊收入, 叫你買樓都害你啦, 夠錢俾首期都過唔到壓測啦
而如果佢過多幾年都仲係同一個收入水平, 咁真係叫佢好好諗下自己係唔係適合買樓啦...

又係whitney 是咪之前做盛女果個? 都唔知邊次係真實例子

第一個會計師屋企一定有拜奧神 支爆 樓爆
施生睇升 睇路
施生睇升 睇路

最後一個淡友都轉軚
係大西北買左間補左地價既二手居屋
實用430尺 盛惠355萬
睇完樓當日就扑鎚
真係唔知呢個決定係岩定錯

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了
SC按揭去到最後一個step, 補返d簿仔記錄。

連天台果個單位?

當然唔係,我10買俾左大訂架啦。
4.28m 425呎 開廚。
而家估價已經升左成30萬

講開尚悦,有朋友住個邊,租ge,但手工真係差,佢住左兩年,入門位已經爆左幾修裂縫,d 分體機膠都冇擠⋯⋯

應該唔止30了
9按改450萬,可以借4球,提高40個,減首置印花稅,450萬樓下劃一收一嚿水,咪可以幫到首次上車嘅人,依家9按借盡360萬,有少少過時,多40萬爭好遠,一去到420-440嘅樓首期要拎多幾十個,要揸住1球先有得玩,我睇其實有壓力測試多個40萬冇問題,咁發展商就唔會就住起富貴劏房
9按改450萬,可以借4球,提高40個,減首置印花稅,450萬樓下劃一收一嚿水,咪可以幫到首次上車嘅人,依家9按借盡360萬,有少少過時,多40萬爭好遠,一去到420-440嘅樓首期要拎多幾十個,要揸住1球先有得玩,我睇其實有壓力測試多個40萬冇問題,咁發展商就唔會就住起富貴劏房

發展商只會推高個呎價,但仍然是200呎一間

個人覺得咁做都只係會扯高樓價 而家樓巿已經變左irrational market 400萬放盤既即時反價mark up 10%

政府野真係唔好有任何希望

岩岩政府係財政報告話改稅階(40000--》45000)係大德政

我睇到真係嘩左一聲,多撚謝呀真係

你重望佢會改按揭成數

真係唔好諗啦

發展商只會推高個呎價,但仍然是200呎一間

根本發展商一向都睇著政府黎食

政府都要依靠發展商高價買地維持收支平衡

個人覺得咁做都只係會扯高樓價 而家樓巿已經變左irrational market 400萬放盤既即時反價mark up 10%

加辣冇二手盤,撤咗加辣等錢使業主就冇咁強硬㗎啦,發展商要睇住二手價開價,唔會好似雞嶺新盤開價離晒地,689唔識經濟嘅,亂嚟加辣冇晒供應仲急升,睇返前段時間仲有連登仔話跌𠻹,已經求過於供,仲要二手市場供應大減,唔急升都難

政府野真係唔好有任何希望

岩岩政府係財政報告話改稅階(40000--》45000)係大德政

我睇到真係嘩左一聲,多撚謝呀真係

你重望佢會改按揭成數

真係唔好諗啦

呢個政府無論公營房屋、津貼房屋同私人房屋都係攪到一蹋胡塗
係大西北買左間補左地價既二手居屋
實用430尺 盛惠355萬
睇完樓當日就扑鎚
真係唔知呢個決定係岩定錯

歡迎加入牛屎業主會

元朗尚悅 5月收樓了
SC按揭去到最後一個step, 補返d簿仔記錄。

連天台果個單位?

當然唔係,我10買俾左大訂架啦。
4.28m 425呎 開廚。
而家估價已經升左成30萬

講開尚悦,有朋友住個邊,租ge,但手工真係差,佢住左兩年,入門位已經爆左幾修裂縫,d 分體機膠都冇擠⋯⋯

應該唔止30了

咁就真係唔知,因為唔係計成而家成交呎價
如果計成交呎價,已經差唔多升到470萬
睇新聞見到自己果度又破頂。。。兩房836萬
呢幾日簽臨約

已經去左馬拉松做pre-approval (agent whatsapp話估足,等批offer ),,,
去埋獅子做pre-approval ,等緊

想問下巴絲,如果其他銀行無得做pre-approval, 我就咁沖入銀行都係做到估價only, 未confirn 個offer

咁點先可以R. 到實際offer 再compare?
呢幾日簽臨約

已經去左馬拉松做pre-approval (agent whatsapp話估足,等批offer ),,,
去埋獅子做pre-approval ,等緊

想問下巴絲,如果其他銀行無得做pre-approval, 我就咁沖入銀行都係做到估價only, 未confirn 個offer

咁點先可以R. 到實際offer 再compare?

識玩一定係揾agent 拉。
同層有兇宅 大家點睇
終於爬完文,本來做cd rom 冇乜岀聲,見好多高人share 所以我都想幫下手。

關於律師,我本身住屯門,兩年前買左元朗,第一次用元朗廣場王潘,6千定6500。

之後朋友介紹,用左屯門華都梁堅律師行,5500。
我估已經平絕大西北~

至於9按租比人,我經渣打所以唔驚。已經收翻黎年中結婚住。

希望幫到各巴打。

經渣打有關係架咩?

非hkmc

無知一問
唔係要經hkmc先可以9按架咩
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇
終於爬完文,本來做cd rom 冇乜岀聲,見好多高人share 所以我都想幫下手。

關於律師,我本身住屯門,兩年前買左元朗,第一次用元朗廣場王潘,6千定6500。

之後朋友介紹,用左屯門華都梁堅律師行,5500。
我估已經平絕大西北~

至於9按租比人,我經渣打所以唔驚。已經收翻黎年中結婚住。

希望幫到各巴打。

經渣打有關係架咩?

非hkmc

無知一問
唔係要經hkmc先可以9按架咩

SCB 唔洗,佢係另一間保險做
減持左間套現玩下其他野....大家都係睇個市會仲上?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞