[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
各位巴打,我想問電視機你地有冇買開邊個牌子?打算買55-60吋,求心得

Panasonic

除左sony panasonic, sharp又點睇?
仲有,有冇電器行推介?

Sharp以前OK,依家好似比支國收購咗就唔知,Panasonic五年保養,我部用咗4年幾一啲事都冇,買去旺角友誠大廈掃樓格價,記得講價,現cash折會仲多啲

如果講 QC ... 近年 Panasonic 算最好....泡菜國個d 就一向都唔掂...試過新電視出...有人用左冇耐䱷壞...連師傅都話未有 parts 換

Sharp 就好似師兄講咁...俾人收購左後就每況愈下

唔該巴打,本身都鎖定呢三個牌子,咁睇黎sharp唔洗諗了

Sony made in Japan 果d貴 lg 1個 double, 我都考慮緊

LG 好多假4k
一般百記,兇宅果啲set 到LG機好靚,因為俾好多佣

上price睇吓啦,我果時都係上面揾最平果間,電話落單,貨到付款
留個名先
剛上車
祥益地產分行主管李意銘表示,日前該分行錄得盈豐園獲區內準新婚首置客即睇即買成交,原業主於2011年以150萬購入,是次轉手帳面獲利195萬,單位升值逾倍易手。

上述成交為2座低層A室,實用面積390呎,區內準新婚首置買家鍾情單位間隔四正,附設雅裝連基本傢俱,可即買即住,加上原業主願意輕微調整價格,減價5萬,而且屋苑鄰近家人,方便照應,上述買家決定即睇即以345萬購入上址作自住用,實用面積呎價8846元,屬市價成交。

大西北兆康4M樓下
想請教一下,親戚轉讓一層樓,文件交易價係3球,但要俾哂印花稅,我係首置,親戚另外有物業, 呢個情況要俾幾多印花稅?
有冇住頂樓既巴打,頂樓連約單位比同橦平10%(4M幾),會唔會有伏?
屋企老人家話頂樓熱又話怕天台滲水好難搞,但係個價好筍

真心唔好,除非您本身有舊錢預整防漏。

就算您肯整,如果隔離屋唔係差唔多時間一齊整,都有可能佢個邊滲去您個邊。
多數連天台會化好妝,您睇牆角有冇濕個d。

利申,當年來入頂樓,老母阻止左。之後再因爲老婆個邊有大維修,先至天台煩。好彩冇買。
有冇住頂樓既巴打,頂樓連約單位比同橦平10%(4M幾),會唔會有伏?
屋企老人家話頂樓熱又話怕天台滲水好難搞,但係個價好筍

真心唔好,除非您本身有舊錢預整防漏。

就算您肯整,如果隔離屋唔係差唔多時間一齊整,都有可能佢個邊滲去您個邊。
多數連天台會化好妝,您睇牆角有冇濕個d。

利申,當年來入頂樓,老母阻止左。之後再因爲老婆個邊有大維修,先至天台煩。好彩冇買。

講到1999,係因為老婆阿媽,即我外母,個邊有大維修,有參與下識到d 人,所以先知天台好煩。
想請教一下,親戚轉讓一層樓,文件交易價係3球,但要俾哂印花稅,我係首置,親戚另外有物業, 呢個情況要俾幾多印花稅?

45,000 (應該係)
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

唔好博,你冇睇上年單新聞咩 兇宅係炸彈人式咁計
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

好似話對夫妻俾左幾廿萬訂
跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?
終於爬完文,本來做cd rom 冇乜岀聲,見好多高人share 所以我都想幫下手。

關於律師,我本身住屯門,兩年前買左元朗,第一次用元朗廣場王潘,6千定6500。

之後朋友介紹,用左屯門華都梁堅律師行,5500。
我估已經平絕大西北~

至於9按租比人,我經渣打所以唔驚。已經收翻黎年中結婚住。

希望幫到各巴打。

我宜家都用緊王潘,收6500

王潘唔錯...之前買疊茵都係用緊...
終於爬完文,本來做cd rom 冇乜岀聲,見好多高人share 所以我都想幫下手。

關於律師,我本身住屯門,兩年前買左元朗,第一次用元朗廣場王潘,6千定6500。

之後朋友介紹,用左屯門華都梁堅律師行,5500。
我估已經平絕大西北~

至於9按租比人,我經渣打所以唔驚。已經收翻黎年中結婚住。

希望幫到各巴打。

點解9按經渣打就唔驚既?教下小弟,我係8按想放租

因為HKMC 有條款話如果你用佢地SERVICES 係唔俾放租...
【B1頭條】施永青轉軚 料樓價升20%

全港最貴地王上周誕生,中原城市領先指數CCL創新高,中原集團主席兼總裁施永青面對現實,由看今年樓價跌一成,昨日表示180度轉軚,指樓市新升浪降臨,未來兩年睇樓價升20%。綜合樓市專家意見,經紀一致唱好,估計樓價升10%至30%。部份分析員則看淡,林一鳴認為現在是97年的翻版。

施永青昨日開記者招待會表示轉軚,「現在180度改變,之前睇跌主要是與樓市有關的基本因素不好,包括政治不穩、經濟下行、美國加息,均對樓市產生負面影響。」然而他承認目前需要面對現實,因為反映樓市的中原城市領先指數CCL上周突破歷史高位,「睇個樣唔係突破就算數。」技術而言,「目前樓市不是一個調整,而是新升浪的開始。」追問升幅,他回應,今次升浪延續1至2年,樓價升逾20%,今年內有望升10%。

施永青補充,美國通脹重臨,一旦速度快過加息,通脹上升將抵銷加息對樓市的壓力,負利率出現,令美元轉弱拖累港元,促使本港樓市進一步上升,「是轉而睇好的重要原因」。

另一大行美聯物業亦轉口風,主席黃建業上月指今年樓價10%上落,但昨天美聯發稿指預測樓價升一成。新界西北地膽經紀行祥益地產汪敦敬早前撰文表示樓價升三成。

一直看淡樓市的經濟學家關焯照指,中資搶地出乎意料,相信未來數周本港樓市仍亢奮,短期CCL升穿150點不足為奇,但往後難以判斷,形容「摸住石頭過河」,因變數多,包括地緣政治因素及聯儲局議息結果等。其中美國通脹及息口方面,他稱,一旦通脹達標,聯儲局加息速度及力度將增加,息口升幅不會慢過通脹。若加息較預期快,美元強對本港樓市不利。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56358417&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170227

地產分析員林一鳴認為目前樓市形勢似1997年爆煲前,「1997年3月,藍灣半島地皮以118.2億元售出,破盡紀錄,同年中嘭嘭聲加息,跟住個市唔同晒,嗰時啲人一樣話唔驚加息,而家有少少嗰時的感覺,但冇咁快(爆煲),因供應仍未追上,美國有機會最快下月加息,而香港亦跟隨調高最優惠利率(P按),那時便是樓市的見頂位。」

證券行方面,摩根士丹利年初指本港樓價已近見頂,鑑於按息低於兩厘,樓價未來幾個月仍可上揚,不過美國下半年預計會加息兩次,樓價下半年將轉跌,全年累計跌半成。另外,大和證券預期,本港樓價全年料有5%升幅,加息對樓市有憂慮,惟市場已預期了加息一段時間。

記者:陳家雄
【港樓有高潮】林一鳴:樓市大跌在後頭

【新增影片】
資深投資者、去年貼中樓價不跌反升的林一鳴表示,目前樓市形勢似1997年爆煲前。他指出,「1997年3月,藍灣半島地皮以118.2億元售出,破盡紀錄,同年中嘭嘭聲加息,跟住個市唔同晒,那時啲人一樣話唔驚加息,而家有少少嗰時的感覺,但冇咁快(爆煲),因供應仍未追上,樓價有機會在美國最快下月加息,而香港亦跟隨調高最優惠利率(P按),那時便是樓市的見頂位,及轉捩點。」

他表示,政府報大數,根據發展商入則建屋申請,今年供應仍不足,只約1.5萬伙,但去到明年及後年供應便會嘭嘭聲增加。今年P按會加一至兩次,當去到2018年及2019年供應同步增加,平均每年去到兩萬至三萬伙,並持續幾年,而到時美國可能已加息六至八次,假設每次加0.25厘,香港跟加,即加息兩厘,到時香港樓市會完全唔同晒。97年亦是如此,美國踏入加息周期後,「息口係咁加」。

對於近期樓價爆升,林一鳴稱,完全是97年初的翻版,當年又是兩三成咁升,升到九月十月便見頂,但最初跌好慢,大跌才在後頭。他又指,鴨脷洲地皮以天價售出,每呎地價逾2萬元,如將來賣樓仍有合理利潤,「樓價係會好痴線」。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56357781&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170226
同層有兇宅 大家點睇

唔好博

市場一定有更好選擇

跟住去銀行 按唔到
白白蝕哂d訂

同層有事既唔好博啦

有其他選擇嗎?

再惡d既凶宅係連垂直成支同室都計
啲人日日唱淡,同Facebook日日唱淡條友一樣

升跌都有人講.....由佢...信自己啦

理得佢升定跌,廳住音樂上連登玩膠值回票價(老婆唔係屋企先開得音響

理得佢升定跌,聽住音樂上連登玩膠值回票價(老婆唔係屋企先開得音響
升跌都要住架,好過交租俾人丫

奧仔:等跌啦傻仔,你唔租住先我點收租呀

奧仔:等跌啦傻仔,你唔租住先我點收租呀

奧仔有幾件貨,我呢啲自住用家心態同佢唔同啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞