[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
想問各位巴絲最近做到銀行mortgage offer 係點
攪緊轉按d 野
HSB offer H+1.32, rebate 1.45
同其他bank 差唔遠就留HSB 算

同一間銀行佢會畀offer?

我之前H+1.7% 個陣冇ML
同佢申請番借多少少錢就有
上律師樓簽正式買賣合約 有咩要注意

恭喜哂
無架,其實都係上去對返正約d銀碼同AA佣金無錯,畫隻龜就走得

咁簡單 希望佢唔好賠訂俾我

你落左幾多細訂? 臨約有冇寫必買必賣?

10個 臨約冇寫必買必賣

簽左正約就中架啦,必買必賣
除非業權有問題先可以踢契

我就係未簽
9 March
攪緊轉按d 野

我本身用緊SCB, 都係H+1.7, 如果可以留我都想留因爲有priority banking 同pp, 係咪直接打畀銀行問佢我夠兩年可以轉按,你有無新offer咁就得?
攪緊轉按d 野

我本身用緊SCB, 都係H+1.7, 如果可以留我都想留因爲有priority banking 同pp, 係咪直接打畀銀行問佢我夠兩年可以轉按,你有無新offer咁就得?

private banking

我之前係落去branch 問 好似屈到佢地個offer 做得盡d
想appeal 上去做1.5 rebate
攪緊轉按d 野

我之前係落去branch 問 好似屈到佢地個offer 做得盡d

我決定左用中銀, H+1.3, 1.5 rebate
冇上一日 咁多人
攪緊轉按d 野

我無放錢落去,所以如果轉去第二度就會無左PB
上律師樓簽正式買賣合約 有咩要注意

恭喜哂
無架,其實都係上去對返正約d銀碼同AA佣金無錯,畫隻龜就走得

咁簡單 希望佢唔好賠訂俾我

你落左幾多細訂? 臨約有冇寫必買必賣?

10個 臨約冇寫必買必賣

簽左正約就中架啦,必買必賣
除非業權有問題先可以踢契

我就係未簽
9 March

咁真係望對面唔好撻訂
我果陣驚左唔止14日
果陣簽臨約業主未甩SSD,結果臨約上面個日期要寫佢SSD完果日
如果臨約生效前佢反口直頭訂都唔駛賠
有咗小朋友會有好多突如其來既洗費,小心上唔返車

所以先擔心
1516 唔知放賣定放租

賣咗自住樓走去租樓,講真真係唔明你咩玩法

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

唔係應該樓市好,賣得好價錢,收左錢先講?

真心請教

你而家應該睇下層樓幾多成按

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

咁樣樓市高低你都唔會輸哂

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

咁如果唔加按一定有賺。。。。我都買左好幾年,租俾人一定夠晒供樓開支

如果租出....再租其他...你唔想額外洗多左...咪租番而家供緊樓個個數....咁會唔會最好?

因為生左b要搬近外母,唔係都唔搬啦。

住得好好地

我明...因為我自己都係咁...

我既意思係租出你而家個間...再租間近外母...

我自己就岩岩放左層樓既...因為阿媽個到都夠我地一家三口住...所以就放樓套現玩下其他野.....

如果係無11月加辣O既真係放左都遲早有機買返
但有11月加辣後好多多過一層樓業主都hold 樓唔放
而家賣左真係幾大機會買唔返...新樓又貴到一個點 但都仲有好多人9衝
下星期大貓應該批到按揭比我1.3
希望可以早d收樓
但我頂樓連天台有d驚生cancer
希望可以早d收樓

幾時成交日 呢段時間既興奮又緊張
有咗小朋友會有好多突如其來既洗費,小心上唔返車

所以先擔心
1516 唔知放賣定放租

賣咗自住樓走去租樓,講真真係唔明你咩玩法

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

唔係應該樓市好,賣得好價錢,收左錢先講?

真心請教

你而家應該睇下層樓幾多成按

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

咁樣樓市高低你都唔會輸哂

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

咁如果唔加按一定有賺。。。。我都買左好幾年,租俾人一定夠晒供樓開支

如果租出....再租其他...你唔想額外洗多左...咪租番而家供緊樓個個數....咁會唔會最好?

因為生左b要搬近外母,唔係都唔搬啦。

住得好好地

咁點解唔即刻買過一間,而要賣咗自住樓走去租樓住

手頭唔夠現金

又唔想因為趕買樓咁急入市。

所以租住睇定d

搵左地方租,係要決定賣定雙租

你咁既心態好大機會上唔返車

如果個心係睇佢仲有得上...的確係既...但如果同一時間可以令個本再多D ...又未必真係上唔番...係睇你追唔追到個差距

生咗小朋友,又要租樓,我諗唔到佢會點樣拎到個本會多囉好老實

depends on 佢人工....有冇 bonus .. etc 啦....個個情況都唔同...

就我來講... 太太出番來做野既...一年多番20萬 saving 係冇問題既...

我兩公婆份工都算穩定,bonus老婆多d.

有樣唔明,乜叫"拎到個本"?

真教

sorry .. 講得唔好..

當你放樓係拿番100萬....如果一兩年後你地個本係去到150 ... OR 更多...咁都未必係一件壞事既....因為如果當中係跌左...你可以以經中途上番車...如果都係KEEP 住升....你又 FORSEEN 到你個本係咁KEEP 住上....我又唔覺有咩問題....只係...樓可能升得快過你SAVING ......

但人人打份工都唔同.....情況都唔同既...

學到野

多謝巴打指教

一句重點: 你賣左樓拎住舊錢有無信心幾年後舊錢係買得返樓?
得O既就賣,無信心O既唔好賣
攪緊轉按d 野

我剛做中銀 1.31

depends on 佢人工....有冇 bonus .. etc 啦....個個情況都唔同...

就我來講... 太太出番來做野既...一年多番20萬 saving 係冇問題既...

真教

當你放樓係拿番100萬....如果一兩年後你地個本係去到150 ... OR 更多...咁都未必係一件壞事既....因為如果當中係跌左...你可以以經中途上番車...如果都係KEEP 住升....你又 FORSEEN 到你個本係咁KEEP 住上....我又唔覺有咩問題....只係...樓可能升得快過你SAVING ......

學到野

多謝巴打指教

老豆教落
自住樓不可賣

我老豆用自己做例子
賣左自住 租左十幾年
宜家要幫佢買

如果個心係睇佢仲有得上...的確係既...但如果同一時間可以令個本再多D ...又未必真係上唔番...係睇你追唔追到個差距

真教

學到野

多謝巴打指教

中肯...的確係咁
攪緊轉按d 野

我剛做中銀 1.31

我1.32都係咁啦
用開HSB 差少少就算啦
港鐵公司公布,港鐵黃竹坑站第一期物業發展項目合約由路勁基建夥拍平安不動產投得。

據了解,項目補地價金額逾46.84億元,每方呎約8,119元,分紅比例固定為35%,為鐵路項目有既定分紅以來「最辣」項目之一。

此外,項目單位數目限建700至800伙,當中不少於180伙的實用面積不可大於538方呎,另發展商亦須額外出價競投;中標財團亦要負責興建中度弱智人士宿舍及綜合職業康復服務中心。

路勁基建
希望可以早d收樓

幾時成交日 呢段時間既興奮又緊張

5月頭,但想提早到4月中至4月頭
應該話係有心人留比支資,或香港本地地產商讓路!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞