[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
樓價可升可跌,投資涉及風險,往後討論不成為買賣樓宇依據,純粹個人意見

網上按揭壓力測試

mreferral.com/affordability-calculator.html

網上銀行估價

匯豐 hsbc.com.hk/personal/mortgages/property-valuation-tool.html

恆生 bank.hangseng.com/1/2/chi/e-valuation/keyword-search

渣打 sc.com/hk/zh/borrow/mortgage-search-for-properties.html

中銀香港 bochk.com/tc/mortgage/tools/freevaluation.html

留意網上估價與實地銀行會有出入

按揭成數及條例 centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=667&article=42803&para1=2
#1VicF • 1-22
兇宅查詢 property.hk/unlucky.php

有關傢私買賣

furniture.28hse.com

ikea.com/hk/zh

innshops.com

另外上強國訂做購買可以平啲

裝修類

guanre.com 香港裝修黃

decocare.com 裝修網

hkdecoman.com/jsp/main.jsp 裝修佬

以上只為參考,並非推薦
開定先
https://lihkg.com/thread/123378/page/40隔離未爆,爆咗先好入嚟
快得咁緊要,仲有成百
快得咁緊要,仲有成百

舊post去到#993喇
快得咁緊要,仲有成百

舊post去到#993喇

冇望真
上個post位絲打.....
究竟知唔知自己講緊乜
究竟知唔知自己講緊乜

非常深奧,睇唔明
究竟知唔知自己講緊乜

我都有啲唔明
Btw我是來留名的
換樓成功,不過三月頭要搬去第二度短租一排
過多兩個月裝修好曬就入伙

呢幾日要開始pack箱拎去迷你倉,好煩
依家呢度住左20年,好唔捨得
究竟知唔知自己講緊乜

我都有啲唔明

要求好高,要市區,似紅磡黃埔花園最低要求
Lm
究竟知唔知自己講緊乜

我都有啲唔明

人地好似未去過牛屎區
其實講真
諗下新西鐵沿線好多都300左右
係就係唔近地鐵站,但我覺係要上樓
唔到你選擇啦屌
有錢我都想住何文田
Btw我是來留名的

開心啦巴打
最後升左幾多先肯放?
其實講真
唔到你選擇啦屌
有錢我都想住何文田

我要求好低,住廣義牛屎區九龍站上蓋就得
Btw我是來留名的

開心啦巴打
最後升左幾多先肯放?

恭喜
新POST 留名
其實講真
唔到你選擇啦屌
有錢我都想住何文田

我要求好低,住廣義牛屎區九龍站上蓋就得

住你左右
奧運站上面就夠啦

btw,巴打月入有25k up?
同女朋友2-3年後,加埋應該有33-40K
留明
究竟知唔知自己講緊乜

我都有啲唔明

人地好似未去過牛屎區

鳩唔搭八
求指教

係唔係真係要按5成先可以放租?
有冇巴打試過暪銀行, 按7成或更多, 之後經agent即買即放租??

第二個問題, 如果買層樓寫老婆名, 再買第二層寫自己名,
要唔要交15%第二次物業稅??
假設兩層樓都係我自己供or 兩公婆夾份供

利申:公務員, 月入4萬,
老婆私人工, 月入2萬
有地方住, 想買樓放租

thx
咁快10
破頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞