[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
中原地產粉嶺瓏山一號高級分行經理洪文鋒表示,市況向好,買家對入市有信心,交投暢旺,上水中心最新錄2座中層H室易手,建築面積465平方呎,實用面積351平方呎,兩房間隔,業主開價480萬元,議價後減價20萬元,以460萬元獲承接,實用面積平均呎價13105元,屬屋苑同類單位新高價。

新買家為上車客,見單位間隔合用,怕遲買更貴,即入市單位自住。據悉,原業主則於2010年以185萬元購入上址,持貨7年,是次轉手賬面獲利約275萬元離場,單位升值約149%。

上水中心都呎價13k 中西區有啲單支都係咁上下價

妳乜都冇做妳嗰層又賺啦,最少賬面

自住個度過年前放左啦 如果唔係換唔到樓
巴打你上環間屋幾大,租幾錢?想參考下

上次呃你哋講少啲收入 ,嗰間租緊接近四萬,7百幾尺,單支偽豪宅類型,位置唔講啦,係嘈過兆康

突竟奧仔資產多D 定vicF 巴資產多D

我投vicF 巴一票

Vic 巴喇咁多貨
中原地產粉嶺瓏山一號高級分行經理洪文鋒表示,市況向好,買家對入市有信心,交投暢旺,上水中心最新錄2座中層H室易手,建築面積465平方呎,實用面積351平方呎,兩房間隔,業主開價480萬元,議價後減價20萬元,以460萬元獲承接,實用面積平均呎價13105元,屬屋苑同類單位新高價。

新買家為上車客,見單位間隔合用,怕遲買更貴,即入市單位自住。據悉,原業主則於2010年以185萬元購入上址,持貨7年,是次轉手賬面獲利約275萬元離場,單位升值約149%。

上水中心都呎價13k 中西區有啲單支都係咁上下價

妳乜都冇做妳嗰層又賺啦,最少賬面

自住個度過年前放左啦 如果唔係換唔到樓
巴打你上環間屋幾大,租幾錢?想參考下

上次呃你哋講少啲收入 ,嗰間租緊接近四萬,7百幾尺,單支偽豪宅類型,位置唔講啦,係嘈過兆康

突竟奧仔資產多D 定vicF 巴資產多D

我投vicF 巴一票

兩票,VicF淨係錶都夠鋤

同埋柏御(唔知有無打錯)

少少吊腳,要駁輕鐵去西鐵站,不過豐連賣晒,嗰堆業主係呢個市下全部執錢,早知我都去抽,另一個要睇佢開價,新雄雞經常食晒幾年升幅,論位置嗰度冇優勢

建生朝早輕鐵往兆康方向爆到九彩,買既要留意下

果邊幾個商場都係做學生生意,有建生街市,有個政府泳池可以同大媽一齊浸水

個街市真係算鳩數喇,好過無咁解

卓爾居仲好 有新虛街市 有戲院 有野食 近閪鐵

未有龍門前佢係屯門樓王嚟

瓏門之前都想買 不過冇錢
瓏門個景 好似

瓏門其實除左叫市中心同MTR 上蓋....我自己同疊茵比...我反而鐘意疊茵既....

起碼靜D .... 好彩地抽到低層....
同我同層嘅另一個單位據裝修佬講係屯門有2個街舖,連佢都話有錢到不得了,裝修佬本身已經唔少貨,我哋呢啲根本唔算有錢人
340呎係唔係太細

幾多個人先?
2個人ONLY 如果budget 真係只能夠買呢個size O既而又有住屋需要,我覺得都可以O既
我個人覺得最細要350尺O既樓先住得到人

利申:住350尺長大O既公屋仔

細個最艱難既時候,370呎住7個人
有錢既話邊個唔想一人一房...睇餸食飯啦

咁當然睇餸食飯係大前提
但有得揀時俾你揀400萬2XX尺定400萬400尺
我就一定揀後者,遠D 都係咁話

同我睇法一樣,以自住要遠啲大啲都唔要細嘅樓,工可以轉,就算唔轉得工最多早半個鐘到一個鐘起身,假日係屋企唔使咁迫

如果你話市區500 同牛屎區600 尺揀就話真係有得考慮
但連400尺都無O既市區樓,我已經覺得係俾左一大舊錢都無生活質素
340呎係唔係太細

幾多個人先?
2個人ONLY 如果budget 真係只能夠買呢個size O既而又有住屋需要,我覺得都可以O既

咁當然睇餸食飯係大前提

同我睇法一樣,以自住要遠啲大啲都唔要細嘅樓,工可以轉,就算唔轉得工最多早半個鐘到一個鐘起身,假日係屋企唔使咁迫

要考慮埋老細 + 大細佬返/升學問題。老細牛屎區長大,雷曼爆煲前自己一個,用10個上埋車搬出黎雞地住。三年前要諗大佬揾K1,元朗既幼稚園好難入,老細又未試過住市區,加按套咗舊首期買而家道友區,再添多個4人250呎訓1間房

正考慮二合一,多間房就夠用。始終上英中既願景,大於間屋一佰或者幾十呎既面積。搬返去,現在不了。
同我同層嘅另一個單位據裝修佬講係屯門有2個街舖,連佢都話有錢到不得了,裝修佬本身已經唔少貨,我哋呢啲根本唔算有錢人

香港太多有錢人
做個有錢嘅窮人算
唔洗憂柴憂米,打份hea工,得閒去吓旅行
咁先係人生
340呎係唔係太細

幾多個人先?

咁當然睇餸食飯係大前提

要考慮埋老細 + 大細佬返/升學問題。老細牛屎區長大,雷曼爆煲前自己一個,用10個上埋車搬出黎雞地住。三年前要諗大佬揾K1,元朗既幼稚園好難入,老細又未試過住市區,加按套咗舊首期買而家道友區,再添多個4人250呎訓1間房

正考慮二合一,多間房就夠用。始終上英中既願景,大於間屋一佰或者幾十呎既面積。搬返去,現在不了。

有小朋友就真係要考慮O既野多D
但好似我呢D 唔打算生O既
我寧願響屋企生活質素好D
始終各人情況不同啦
大家準備開新post
大家準備開新post

啱啱開左

[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11) https://lihkg.com/thread/139142/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區
大家準備開新post

啱啱開左

[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11) https://lihkg.com/thread/139142/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

斷你!
斷你!

斷你!

再斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞