[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
自己層樓就會放,點定價好

睇最近成交價

MARK高5%

睇最近成交價

MARK高5%

可以睇埋銀行估價

價唔太離譜應該好快放到手

睇最近成交價

MARK高5%

企硬口價...唔駛理D AGENT .. 佢地好鐘意試你底價...咪俾佢地煩到
http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_482664_0&i=20170228
【有樓有高潮】落錯車!賣掉物業後升值三倍 苦追無期 | 2017-02-28 | 壹週Plus | 蘋果日報
輸打贏要
你當日賣左 等跌 等唔到 升就係到嘈
老實講 你當年冇賣 依家4百幾萬 你大單位都係相對地升 你都係轉唔到大單位
就係有呢啲咁嘅人自己賺完 又等佢跌想賺多次
等唔到就嘈

又一個以為自己比別人聰明嘅,自住樓根本唔好賣,移民另計,佢當日賺嘅已被租金消化晒,一般我唔主張賣,話之佢升到10萬一尺,應該諗辦法諗多間

呢啲人抵死的

無咩O既,投資失利估錯市,自己承受返
不過股市通常D人估錯市就自己食左落肚
樓市D 人估錯市就大大聲叫苦連天講到社會O既錯

睇最近成交價

MARK高5%

企硬口價...唔駛理D AGENT .. 佢地好鐘意試你底價...咪俾佢地煩到

依家呢個市業主最惡
企硬個價,唔買就過主
再問就再mark高個價
一層嘅,要住,升跌唔好理佢,必需品,老咗嘅退休保障,食返層樓,第二層先算投資,得一層賣咗等跌等如「沽空樓市」,市場一唔跟自己想像嘅pricing model行死得,係影響生活嘅,沽空期指最多就係輸錢,唔使搬屋

睇最近成交價

MARK高5%

依家呢個市業主最惡
企硬個價,唔買就過主
再問就再mark高個價

d 樓就好似港女
依家係我話事
多謝巴打教路
一層嘅,要住,升跌唔好理佢,必需品,老咗嘅退休保障,食返層樓,第二層先算投資,得一層賣咗等跌等如「沽空樓市」,市場一唔跟自己想像嘅pricing model行死得,係影響生活嘅,沽空期指最多就係輸錢,唔使搬屋

我由post4 同依家都未買到

白頭佬好多年前講過...賣自住等於「沽空樓市」, 係香港咁做係極之危險

咁又唔係一定要買嘅,有地方住冇急切住屋需求唔買正常,咪儲吓錢等機會,話唔定201X年平返15%,供得起有子彈咪入市,租緊屋就唔同講法
想問下50年樓做按係咪會好麻煩?
會唔會做唔到30年?
由睇大屋苑睇到去單枝舊樓

有時最慘既係你屋企人

老婆, 仔女要同你一齊受

係到勸大家, 就算你層自住樓升左幾千萬, 都記住唔好賣
想問下50年樓做按係咪會好麻煩?
會唔會做唔到30年?
由睇大屋苑睇到去單枝舊樓

未必做到30年,可能睇個別情況做到25年,另外小心估價唔足,因為單支成交少參考唔多,銀行估價會保守

咁又唔係一定要買嘅,有地方住冇急切住屋需求唔買正常,咪儲吓錢等機會,話唔定201X年平返15%,供得起有子彈咪入市,租緊屋就唔同講法

冇急切住屋需求既樓唔算自住樓啦

其實 唔賣居屋 係咪唔補地價好d 鎖左筆錢
本身係住未補居 諗住買多層投資

有時最慘既係你屋企人

老婆, 仔女要同你一齊受

係到勸大家, 就算你層自住樓升左幾千萬, 都記住唔好賣

成日pack箱煩到女人,同埋最有可能越住越細越遠越舊越殘,一定家嘈屋閉,賺咗保唔返,只有見住開屋苑搬去唐樓,冇乜點見住開唐樓租去太古城
有種講法係股巿比樓巿行快半年,大家點睇

以前無樓市政策就同意

而家樓市同股市沒有必然有關係

股市直情同經濟冇關𠻹啦,18000點最低時香港經濟好差咩? 依家只係一個大賭場,有投資價值嘅股票唔多

呢幾年港股好似睇好淡邊一邊多錢就走邊一邊,根本同所有基本經濟因素無關係咁 除左跟大師之外,真係唔識點玩

利申: 已斬手指

升市冇得加按開二𡃓,快過儲,用槓桿,例如爭3、50個,有層樓加按就唔使等多X年,機會可能過咗,當然市場要跟自己想像嘅pricing model接近先得,上面新聞個老友就係唔識加玩加按,個人睇法低息加按著數過賣樓

升市冇得加按開二𡃓,快過儲,用槓桿,例如爭3、50個,有層樓加按就唔使等多X年,機會可能過咗,當然市場要跟自己想像嘅pricing model接近先得,上面新聞個老友就係唔識加玩加按,個人睇法低息加按著數過賣樓

反正未補地價居屋係自住就梗係唔補,拎舊錢去做其他野啦

唔賣, 自住既居屋點解要補地價?

真接買多層收租仲好

提提你,出租既居屋記得補地價

收租私樓只可以做5成按
http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_482664_0&i=20170228
【有樓有高潮】落錯車!賣掉物業後升值三倍 苦追無期 | 2017-02-28 | 壹週Plus | 蘋果日報
輸打贏要
老實講 你當年冇賣 依家4百幾萬 你大單位都係相對地升 你都係轉唔到大單位
等唔到就嘈

又一個以為自己比別人聰明嘅,自住樓根本唔好賣,移民另計,佢當日賺嘅已被租金消化晒,一般我唔主張賣,話之佢升到10萬一尺,應該諗辦法諗多間

呢啲人抵死的

反而我想反問報導入面果位仁兄
自己聲稱係想換大D 而賣樓,咁賣完又做乜唔買返?走去做租租?
真係得3個原因:
1. 佢自己講O既「睇唔O岩」
2. 佢計錯數,手上O既錢唔夠買大D
3. 佢係淡淡等跌

我覺得2&3 都係無得怨人
1 就...當年樓價比而家低咁多應該想大D 係有其他選擇O既...我覺得

大家自行理解
輸打贏要
等唔到就嘈

呢啲人抵死的

反而我想反問報導入面果位仁兄
自己聲稱係想換大D 而賣樓,咁賣完又做乜唔買返?走去做租租?
真係得3個原因:
1. 佢自己講O既「睇唔O岩」
2. 佢計錯數,手上O既錢唔夠買大D
3. 佢係淡淡等跌

我覺得2&3 都係無得怨人
1 就...當年樓價比而家低咁多應該想大D 係有其他選擇O既...我覺得

大家自行理解

睇唔岩呢個仲on9
既然有換樓意向就梗係揀好目標屋苑先賣樓
賣左樓先搵樓就抵佢租到今時今日啦

白頭佬好多年前講過...賣自住等於「沽空樓市」, 係香港咁做係極之危險

咁我死得

我就係放自住樓。

因為生左b要搬,所以先租樓住返近外母。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞