[睇餸食飯業主聯盟]真低調置業討論區(10)

1002 回覆
4 Like 1 Dislike
有咗小朋友會有好多突如其來既洗費,小心上唔返車

所以先擔心
1516 唔知放賣定放租

賣咗自住樓走去租樓,講真真係唔明你咩玩法

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

唔係應該樓市好,賣得好價錢,收左錢先講?

真心請教

收左錢等跌再撈間大d?
樓換樓唔係咁換…
落錯車!賣咗層樓升值三倍 苦追無期

馬先生在2005年新婚後以108萬購入青衣美景花園524呎兩房單位,當年有九成半按揭,實際只需約六萬元首期,再加上律師費、釐 印費 及傢具等,十多萬元已能應付,「當年每月供款五千多元,好舒服。」

直至零八年兒子出世,馬先欲轉換較大的單位讓家人住得舒適,加上單位日久失修需要花錢進行裝修,認為換樓可一舉兩得。「當時樓價升了一半,我想轉換單位,但當我放盤後,卻找不到理想的合適單位,只好暫時租單位,再將錢做另類投資及生意,想等下一個機會。」

馬生認為零八年的樓價是平穩發展,不會急於上升,可惜事與願違,樓價不斷高升,他已經負擔不起首期,所以一直租單位至今。

眼見樓價不斷上升時,他起初覺得只是泡沫而已,「由我賣掉物業開始,我覺得賺取五成已算好高,但轉眼間發現仲厲害,再上升至一倍二倍,甚至乎三倍,本來以一百萬元買,直至去年要花四百萬,價錢相差得太遠,根本追唔到,就算負擔得起首期,每月的供款也很吃力。」現時所賣掉的單位已升值至四百五十萬元。

他坦承某時期確實有後悔過賣掉自住物業,因為並非在最高位的價錢放盤,「但我始終是有賺錢,只是無賺到最盡,邊個識睇高位?呢個係自己選擇,當年負資產情況也是經驗及歷史,世界及經濟不斷循環,我唔相信樓價一直向上,總會有人無法接貨,只好等待下一個機會,現在要做好準備。」

再貼一次
一層嘅,要住,升跌唔好理佢,必需品,老咗嘅退休保障,食返層樓,第二層先算投資,得一層賣咗等跌等如「沽空樓市」,市場一唔跟自己想像嘅pricing model行死得,係影響生活嘅,沽空期指最多就係輸錢,唔使搬屋

白頭佬好多年前講過...賣自住等於「沽空樓市」, 係香港咁做係極之危險

咁我死得

我就係放自住樓。

因為生左b要搬,所以先租樓住返近外母。

巴打唔駛愁....我同你同一個情洗況....仔仔下年番幼稚園....要去番屋阿媽個邊...方便D....太太可能都出番來做野...

放左唔好諗...諗下點可以令D SAVING 再多D 仲好

未放,搬左settle晒住先放

老婆話收左賣樓錢就咁放銀行算

我就話應該拎30-40%出來買下股票

我會拿50% 玩下其他 investment ..
一層嘅,要住,升跌唔好理佢,必需品,老咗嘅退休保障,食返層樓,第二層先算投資,得一層賣咗等跌等如「沽空樓市」,市場一唔跟自己想像嘅pricing model行死得,係影響生活嘅,沽空期指最多就係輸錢,唔使搬屋

白頭佬好多年前講過...賣自住等於「沽空樓市」, 係香港咁做係極之危險

咁我死得

我就係放自住樓。

巴打唔駛愁....我同你同一個情洗況....仔仔下年番幼稚園....要去番屋阿媽個邊...方便D....太太可能都出番來做野...

自己個竇都拎黎玩
落錯車!賣咗層樓升值三倍 苦追無期

馬先生在2005年新婚後以108萬購入青衣美景花園524呎兩房單位,當年有九成半按揭,實際只需約六萬元首期,再加上律師費、釐 印費 及傢具等,十多萬元已能應付,「當年每月供款五千多元,好舒服。」

直至零八年兒子出世,馬先欲轉換較大的單位讓家人住得舒適,加上單位日久失修需要花錢進行裝修,認為換樓可一舉兩得。「當時樓價升了一半,我想轉換單位,但當我放盤後,卻找不到理想的合適單位,只好暫時租單位,再將錢做另類投資及生意,想等下一個機會。」

馬生認為零八年的樓價是平穩發展,不會急於上升,可惜事與願違,樓價不斷高升,他已經負擔不起首期,所以一直租單位至今。

眼見樓價不斷上升時,他起初覺得只是泡沫而已,「由我賣掉物業開始,我覺得賺取五成已算好高,但轉眼間發現仲厲害,再上升至一倍二倍,甚至乎三倍,本來以一百萬元買,直至去年要花四百萬,價錢相差得太遠,根本追唔到,就算負擔得起首期,每月的供款也很吃力。」現時所賣掉的單位已升值至四百五十萬元。

他坦承某時期確實有後悔過賣掉自住物業,因為並非在最高位的價錢放盤,「但我始終是有賺錢,只是無賺到最盡,邊個識睇高位?呢個係自己選擇,當年負資產情況也是經驗及歷史,世界及經濟不斷循環,我唔相信樓價一直向上,總會有人無法接貨,只好等待下一個機會,現在要做好準備。」

再貼一次

咁我死得

我就係放自住樓。

自己個竇都拎黎玩

手頭現金唔多,又真係要搬
雙租又窄窄地

點好呢

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

你而家應該睇下層樓幾多成按

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

咁樣樓市高低你都唔會輸哂

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

咁我死得

我就係放自住樓。

自己個竇都拎黎玩

雙租又窄窄地

點好呢

因為阿媽屋企夠大....又得我一個...搬番去住都唔成問題...

太太出左來做野...SAVING 會再多D....咁...當今年俾心機做 saving

咁我死得

我就係放自住樓。

自己個竇都拎黎玩

雙租又窄窄地

點好呢

雙租係比較保守既做法

如果你百萬年薪,政府工,咁你應該可以頂到賣樓既風險

唔係就雙租好過啦

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

唔係一個人食哂
係一衰就成家一齊受

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

咁如果唔加按一定有賺。。。。我都買左好幾年,租俾人一定夠晒供樓開支

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

咁如果唔加按一定有賺。。。。我都買左好幾年,租俾人一定夠晒供樓開支

咁就雙租啦

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

如果租出....再租其他...你唔想額外洗多左...咪租番而家供緊樓個個數....咁會唔會最好?

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

如果租出....再租其他...你唔想額外洗多左...咪租番而家供緊樓個個數....咁會唔會最好?

因為生左b要搬近外母,唔係都唔搬啦。

住得好好地

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

咁點解唔即刻買過一間,而要賣咗自住樓走去租樓住
建議巴打們睇吓信報方卓如個專欄
我好認同佢話香港除左樓冇其他投資工具呢個論點

對絕大部分嘅香港人嚟講,買樓係最簡單最保值嘅選項。供滿一層樓仲可以按返俾政府做退休金,你買邊隻股票可以做到?邊間公司可以係接下嚟50年keep到?
樓,除非成棟冚左,否則都有價值,股票停牌就冇仇報

由於大陸樓做工差,我覺得唔會keep到50年以上,所以大陸人都買海外樓。香港係最好嘅選擇,一來近,二來同聲同氣,三可以對沖人民幣風險
所以咁多中資落嚟投地,國家係唔俾資金外流,但係香港係自己地方,所以仲未禁中資嚟香港。第日啲樓起好左就賣返俾大陸人。
佢地係大陸俾人仔交收,變相資金轉出大陸
想問下50年樓做按係咪會好麻煩?
會唔會做唔到30年?
由睇大屋苑睇到去單枝舊樓

單支50年正常計算係做唔到30年按
最好問定2間銀行先

thanks.
會問多兩間銀行

如果我個case係咪做定pre approval較好??

最好落手之前問定銀行

問左幾間銀行 間間都hea答
又話可能得可能唔得
好似無臨就唔做野咁
想問下50年樓做按係咪會好麻煩?
會唔會做唔到30年?
由睇大屋苑睇到去單枝舊樓

單支50年正常計算係做唔到30年按
最好問定2間銀行先

thanks.
會問多兩間銀行

如果我個case係咪做定pre approval較好??

最好落手之前問定銀行

問左幾間銀行 間間都hea答
又話可能得可能唔得
好似無臨約就唔做野咁

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

手頭唔夠現金

又唔想因為趕買樓咁急入市。

所以租住睇定d

搵左地方租,係要決定賣定雙租

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

手頭唔夠現金

所以租住睇定d

你咁既心態好大機會上唔返車
乜細價樓升到咁

生果今日報金獅都過四球

最後一個4球盤已走
依家最平430萬

誇張到 完全買唔落手

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

我明...因為我自己都係咁...

我既意思係租出你而家個間...再租間近外母...

我自己就岩岩放左層樓既...因為阿媽個到都夠我地一家三口住...所以就放樓套現玩下其他野.....

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

手頭唔夠現金

所以租住睇定d

咁真係要搬,可以點

所以先擔心

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

手頭唔夠現金

所以租住睇定d

如果個心係睇佢仲有得上...的確係既...但如果同一時間可以令個本再多D ...又未必真係上唔番...係睇你追唔追到個差距

做雙租好過啦

對沖一下而家升市

真心請教

間屋放租收到幾錢

睇下想租既地方幾錢租

你一賣左就冇左對沖效果

所有風險你一個人食哂

住得好好地

我明...因為我自己都係咁...

我既意思係租出你而家個間...再租間近外母...

我自己就岩岩放左層樓既...因為阿媽個到都夠我地一家三口住...所以就放樓套現玩下其他野.....

小心手痕輸埋,我見好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞