[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
如果比人拉左番去 咩都唔講會唔會又犯法
其實可以點?
一係你唔好犯法
一係你唔好報警
一係自己走去做個警察
好仔唔當差
如果未夠料 我亦冇爆到料 過左48啦佢放我走個時佢比份自簽擔保我 我睇漏眼快快手簽左走人 咁點計?
比反黑拉過,叫埋律師落去
你問我答
諗起以前試過fd係H&M被人偷嘢,個差佬黎到睇cctv,之後話影唔到.前後到達5分鐘都冇完結
巴打迷途知反
其實點解你唔自己睇?
睇完影到有人偷野 你咪有晒證據囉
軍裝正常有兩段共個幾鐘食飯時間,買外賣都係人之常情既 呢啲就算啦
緊記:警察搵得上門=當左你係犯, 佢既責任係要你罪名成立, 就算報案既人屈你都好. 一撚定要記撚住

一開波, 扮傻仔, 咩都係假, 一定 一定 一定 要點9佢地相, 咩department ccb cid 定乜9, 第幾隊, 咩名 咩number, 跟邊個. 你話你要通知律師

1. 你鍾意講乜都得, 最好扮nice扮傻仔, 你想閒話家常我就陪你9up. 一講到有關案情既野, 一句「無回應」 「阿sir 我陪你傾下計但你又想做我啊」

2. 佢警誡你之前, 記撚得要搵律師, 個人一定要夠定, 你從容不迫, 做唔到陪佢9up就stfu, 佢奈你唔何

3. 去到警處問你食乜野, 記得要食7咁食, 叫兩三個餐, 野飲叫多幾杯, 廢事餓親, 想去廁所就開聲, 唔好忍

4. 落口供/比野你簽 = 罰9佢地抄, 簽名之前睇撚清楚

係睇撚清楚 睇撚清楚 一撚定要睇撚清楚

佢屈9你 你簽左名 就係代表你認同佢寫既野

有咩唔對路一句「你寫既罰同我講既野路一樣,我唔會簽」佢就知你識野唔敢亂黎

希望大家識得保護自己

個人意見:
1. 同人有衝撞一定打撚左人先 警察黎到再算
2. 警察講乜都唔撚理, 一定要落薄, 開file, 驗傷
3. 比人上門「邀請返去」一定乜都無回應, 唔撚知
4. 比人上門捉, 第一句一定要答「我唔知發生咩事」
5. 如果同自身利益無關絕不協助調查,因為叫你協助調查9成9機會其實就係查緊你,想屈9埋你係共犯

利申:file成呎厚, 自己有律師, 成日上ccb cid坐, 去開high court打官司, 經常收法庭傳票.

真人真事 唔撚係發夢
我個case有啲特別
四五年前唔見左八達通
好似係比隻蝻執左黎用
因為嗰陣有學生半價
好死唔死佢係地鐵比軍裝犬見到拉鳩左
之後個差佬打黎同我講話有人執左我張八達通黎用要我去警處落口供
落撚完
佢同我講
之後可能要上庭
我話唔告得唔得
佢話唔得一定要告
我心諗屌你班黑警係咪冇野做到咁
最後要特登請日假去法庭坐左個朝早
你報左警之後 警方會比個編號你
你就抄低佢 日日打電話去問進度加電話錄音
佢玩野就叫佢阿頭follow 之後再去申訴專員公處果邊投訴
兩邊咁日日打電話去check 打足幾個月到 應該會有下文
簽擔保有分警署擔保/ 法庭擔保,無落charge唔需要簽擔保
邊d人會做軍裝
咪嗰d 公開試 full cert都冇既垃圾mk毅進仔囉
班人本身就係社會垃圾
垃圾政府請哂呢班人返黎做
你覺得工作態度會有幾好
我係冷氣維修員,我身上會袋d架叉,工作當日冇揸車既話,會坐車港九咁走
黑仔差佬查袋見到我d架叉,怕唔怕有麻煩

n年前考過入境海關,fail左冇再考
發覺呢行太多西人
點睇出分別?
唔好咁啦
人地智商應付唔到咁複雜既邏輯架
好詳盡
屌我又試過呢種情況
我係某一間日式快餐連鎖店到做收銀,果時仲係lunch time好多人,有個on9差佬嗌咗10個餐,然後又嗌好多小食乜乜柒柒,最後佢勉強夠錢比。成個過程晒咗我5分鐘,後面仲有好多人排隊架屌!要買咁多嘢就唔好自己一個黎啦on9仔
以前做過超市兼職有客比人偷野
我開cctv比cid睇,d Cid懶得睇
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞