[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
有其他方法嘅,如果你搵到持牌醫生證明到當事人精神有問題或者有情緒病嘅話咪有機會囉。如果係食緊藥嘅話仲可以話係受藥物影響添~
呢單真係令人為之氣結,不過冇醫生證明佢精神狀態良好就算簽咗都冇用。
係咪留左案底

黑警仆街死
要拍片先有用
無做過使撚驚咩 又話黑警唔做野,做野又話佢屈九你,其實睇清楚份口供寫d咩 岩心水就簽,唔岩就叫黑警再寫過 咁都要請律師,多多錢都唔夠洗
恍然大悟
你已經俾人鎖左翻差館, 就梗係要保護自己。 但係淨係查身份證, 就無謂搞咁多野啦, 棧自己麻煩。 佢地查完就走架啦。
識人入左其他紀律部隊,出班後狗眼看人低咁款
冇落charge一樣會俾police bail,等一排再翻去,到時有可能會延長保釋,或者落charge,或者無條件釋放你
如果當日已經落charge就會直接俾court bail你,要你跟翻指示自己上法庭
據我理解, 呢個位你最好清楚問佢一句: 你而家係唔係拘捕我?
佢答係, 你就一定要跟佢走, 要俾名/身份證/地址(唔肯定), 除左呢D就乜都唔答。
佢答唔係, 你可以唔撚睬9佢。
係開關掣唔係Home制
48小時係拘捕後發生,拘捕前一定會有警誡,依家懷疑你犯咗咩事

48小時或更少後,通常有幾個可能性,覺得夠料入你即刻送你去法庭提堂丶俾你擔保(未夠料所以保釋候查,或都覺得表面都夠料入你,但你單野太雞,阿Sir好忙,遲d先落charge)、無條件放你

助查係自願,你可以話唔得閒而唔去,助查簽份口供紙,假如將來上庭一樣有法律效力
yes, 毆打唔使真係掂到。 誇張D你講野大聲D都已經可以告, 只要個受害人覺得驚慌已經夠。 當然你係黃絲就一定唔受理, 你係藍絲佢會主動問你驚唔驚。
口供認,上庭唔認,反而係辯方會質疑份口供係喺威逼利誘嘅情況下攞,會打voir dire
係咪你似mk仔呀次次比差佬逗都有講有笑,吹下水咁。見到d嚴肅d既咪唔出聲 問咩答咩。

不過有次係老蘭諗住走個陣,無啦啦有條女埋黎打左我fd一下 我地即刻起鋼問佢做乜撚野,跟手就有班差佬埋黎好大聲問係咪搞事,當時都好燥,朋友比人打都話我地搞事,後尾佢地了解完件事都講左句唔好意思,其實諗返起,佢地都係做野姐,你唔係搞事佢唔會留難你
係 如果本身個人有少少呢方面嘅知識 又醒目 就可能唔使請律師咁貴囉
但普通市民 就真係請律師好d
同好多巴打一樣 如果一個月前出哩個post就好了
我就係個啲又淋善 又乜都唔識嘅普通市民
好彩件事我真係無辜 而cid又冇乜玩野 但係我係拘留室二十四小時睇盡哂d軍警嘅醜態 而且真係好辛苦…
奉勸各位唔好信/接觸d差佬
同埋唔一定要五下,只要不停咁咁夠五下就得,八下10下10幾下都得
逆向思維, 其實係街同人打交都唔係咁大件事, 多數都會叫你和解。 以後見到D芝麻人係度衰衰格格咁唔使咁怕事
我屌
之前就係衰過
後尾揾律師搞先做到簽保守行為
個死差佬又係氹鳩我比口供

最後有第二單case
條友好似掉左包毒品落地
差佬先執返塞比個犯
再氹佢落口供,好彩個犯/佢律師夠醒
同佢打程序
最後成隊EU有幾個要坐監
咁岩就係拉我嗰隊EU

證明真係佢地程序、手法有問題囉
屌佢老母極醜惡
唔好開門扮冇人佢吹你唔漲,佢冇權破門入屋。
下?
靠自己?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞