[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
巴打你d邏輯點解可以咁撚差既?
此帖必火
淨係集體講DLLM 都知咩事
係咪有依個PI都係問題
試過俾人用我銀行戶口呃人錢
去到差館print返啲資料出嚟
其中一個不停咁同我傾無聊嘢
突然問我係咪同人夾份做
嗰個人係咩人嚟,點識
我即刻話我唔識嗰個人,唔知發生咩事
佢問多幾句就好無癮咁無再問
根本就係想襯你唔留神答咗啲對自己不利嘅嘢
之後正式落口供嘅時候就話你前言不搭後語,迫你認罪
一個pc仔你expect佢點
佢地最叻咪話 唔滿意咪唔好要警察幫手囉
喺佢地眼中 如果你覺得警察有問題就唔可以叫警察盡本份做嘢
有正常邏輯都未必會做pc仔
同好耐之前有條youtube片有個美國criminologist講既野差唔多一樣,總之唔好同警察有任何交流
咁有冇追查你嘅失物
如果係真 呢個PI已經比班細玩死左
樓主有道理
送支條例準備通過啦
你班總部精英準的好幫你班公安同事搜證同上門拉人去支那未?
你地做野咁一絲不苟
相信效率會好高
個時成碌葛咁邊識
同埋根本上我都知搵唔返
係個時領張sim 唔使個sim 卡fee
留名
全民對抗惡勢力黑警
個巴打可能係想講,睇緊呢個post 唔係得良好市民掛
呢種落案方式可能節省唔少時間捉到個真既犯人,但亦會誤傷好多無辜既人
簡單啲講,啲巴打係想佢地落多啲力搵證據
Posh
好人好者點會俾人拉
無證無據點會告得入
你係有做過嘅,乜都唔講,乜都唔簽,一樣告得入
Common sense
笑咗,你哋成班人推崇不合作行動,你係奉公守法嘅良好市民就無問題,但你哋班無腦嘅人係講緊打家劫舍嘅人都唔認,他朝有一日你老婆喺個四周無人嘅地方俾人打咗一巴,無人做證,打人嘅唔認,我就真係恭喜你哋。
再講,下面仲有人推崇連協助調查都唔好,都講得幾啱,見到有人俾人非禮都千祈唔好出聲,呢d就係連登式公民責任,公民有義務要做咩,唔識就自己上電子法例,當然無話一定要做嘅,只係你班垃圾唔好成日開口埋口公民權利呢樣果樣,有權利果陣就大大聲,當有義務嘅時候就匿埋一二邊,港式公民。
其實你班兒登仔係咪無讀過書,唔知咩叫權利與義務?
喺禁煙區吸煙?喺兒登仔角度會唔會覺得你個fd打得好呢?亦唔應該俾人告,你個fd真係慘。
只能講句入世未深

有心人裝無心人, 要令到一個好人好者比人拉番差館扣留, 易過借火

證據仲搞笑, 有心陰你, 成set evidence齊哂啦, 警察上門拉人純粹係個儀式, 到時你講咩都無用

可能大家呢世都唔會遇著呢d事, 但起碼睇完呢個post好多清白人家會學識點樣保護自己

搞到一個清清白白既人斷正, 話都無咁易, 你行得正企得正, 唔代表人地陰唔到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞