[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
警察會提供一份律師名單,但係呢個階段係無法援律師,所以要自己比。小心有人會同你講律師好貴你比唔起,不如唔好搵之類
可唔可講下警察食飯會唔會有咩守則?

屌你尋晚落麥記食宵夜,一去到排隊見到兩個散仔係到等外賣,一買就買十幾個餐,搞到成條隊都無得落單等職員玩佢地啲外賣,最後我等左成三個字先落到單叫野食,佢地攞完外賣就上賊車走左應該返差館,仆佢個街叫咁撚多就叫麥麥送啦阻撚住曬,其實有無辦法知道佢地係咪堅係食飯時間定其實吞緊Pok?
香港有三萬警察
樓主見過最醜惡係邊件事
而家係咪轉左其他政府部門

應該差齡唔過三年 過左好難返轉頭
岩岩做果班都可能仲會似返個人
做左幾年 入完ptu出黎果班就知咩叫閪人
覺得自己好勁 當市民係智障
其實想知佢地處理一個case要幾耐
點解咁抗拒搞task
如果簽名我簽一個唔係自己既名仲有無法律效力?
係唔係食飯時間都唔重要啦
返工8小時45分鐘 當9個鐘啦
返工頭一個鐘 收工尾果個鐘 唔接波
食飯一個鐘 計埋飲茶蛇王時間
你覺得有幾多個鐘係做野

返夜更又名放假更 就更加攞正牌蛇
有d局班大既唔鍾意班細係局
成晚流流長外面做乜 邊有王管
你老母都正冚家剷
想問下樓主,之前我比人偷電話同八達通,之後去左警署落左口供,半年後又有警察打來話我個file寫住我會提供進一步資料,所以打來跟進

但明明落口供嗰日咩都已經講曬,我都冇咩資料可以再提供

之後我去投訴科投訴幫我落口供嗰位警員,一個月後有警員打來同我傾點處理,大家傾左會交比嗰位警員既上司處理,3個月後有個督察打來話了解左我個case,佢係新來既,佢知道之後都好嬲,話已經口頭警誡左佢,俗語即係寫花左佢本簿,但呢啲內部野唔會有紀錄比我,所以用電話通知我佢點處理,仲話一日有佢係度,嗰位警員都唔會有得升

你覺得個督察信唔信得過
冇犯事簽咩名?報到咩家下
所以宜家真係睇實自己啲野,比人打就一定要還手
前者,警犬只會話乜都做唔到,後者就會話無分先後一齊拉,警犬自然會叫你地和解,唔好打死人就得,成件事錯撚晒,但宜家嘅香港你只可以咁保護自己
無固定既程序,有啲基本野一定會做,例如打指模,放你入臭格無了期等
拉得你返差館得兩種程況,一係證據確鑿係你做,咁無得講啦
一係有人指證你/ 初步證據似係你,但未夠落charge﹐咁就要小心講野唔好俾人氹到
再講放你走都有兩種程況,一種係吹你唔脹,一種係已經落charge要你自簽擔保,兩種都要簽名的,睇清楚先簽
Exactly
可否以「唔明簽乜」為由拒簽?
又一個只係做過軍裝巡警,身邊都係圍繞着啲唔會升級做嘢求撚其嘅伙記

說以為自己好了解成個警察部

你同大案隊,總部啲精英共事過未?人哋做事一絲不苟,唔係好似你咁日日對住啲濕鳩報案人報爭執

收皮啦傻鳩樓主,位都未走過嘅垃圾
所有口供都有權拎copy﹐同埋一定要拎,而家有啲口供係佢筆錄完用電腦打,你唔拎copy佢打過份都有可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞