[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
有陣時班香港警察好鍾意返到差館先作故仔然後抄落本正式嘅記事簿(唔知本野正式叫咩名)

點先可以確保佢當場記錄低事發經過,防止夾口供抄功課嘅情況發生?
一定
一定
一定

221章 刑事訴訟程序條例
101. 在某些案件中循簡易程序拘捕罪犯
(1)(由1971年第5號第9條廢除)
(2)任何人可無需手令而逮捕任何他合理地懷疑犯了可逮捕的罪行的人。
(3)任何人如獲他人提出向他售賣、當押或交付任何財產,而他有合理理由懷疑已有或即將有任何可逮捕的罪行對該財產或就該財產而犯,他可無需手令而拘捕向他提出售賣、當押或交付該財產的人,並取得該被提出予以售賣、當押或交付的財產的管有,而如果他能夠的話,則必須如此行事。
(4)任何人如發現任何人管有任何他有合理理由懷疑該人是藉可逮捕的罪行而取得的財產,可無需手令而逮捕最後述及的人,並取得該財產的管有。
(5)根據載於此的任何條文逮捕任何人的每一人(如作出逮捕的人本身不是警務人員),須將如此逮捕的人及他已取得管有的財產(如有的話)交付警務人員,以便在合理的範圍內盡快將該人帶到裁判官席前,以待裁判官按照法律處理,或為該目的而親自在合理的範圍內盡快將該人帶到裁判官席前。
(6)本條不影響任何其他成文法則賦予警員或其他人的拘捕權力。

101A.作出逮捕時武力的使用等
(1)任何人於防止罪案時或於進行或協助合法逮捕罪犯或疑犯或非法地不在羈留中的人時,可使用就當時環境而言屬於合理的武力。
(2)普通法中關於何時為第(1)款所述任何目的而使用武力,即因該目的而屬正當地使用武力的規定,由第(1)款予以取代。

228章 簡易程序治罪條例
27. 在若干情形下的拘捕權力
任何人被發現正在犯根據本條例可予處罰的任何罪行,而該罪行在某人所擁有的財產上發生或與某人所擁有的財產有關,則擁有該財產的人、其僱員或獲其授權的其他人,均可將該人拘捕,並可將該人扣留,直至付交警務人員羈押,以依法處置為止。

33. 簡易程序
本條例所訂的各項簡易程序,可在經任何申訴人告發後進行。

你報案起碼可以要求個報案編號
仲可以奶乜
可以要求飲水 去廁所 唔好私自去 因間比人屈走犯就仆街. 真係比人玩得太盡就痾嚮地下賴比佢睇
「你寫既野同事實不符,亦唔係我講果回事,我唔會簽名,定係你想妨礙司法公正?」
大家記住

警察最怕識法律既人
紀律部隊黎不開都係幫大佬做私人野

Ot幫手做文件之類
其實如果佢收左我電話 都一定會試開部機
又可以點防範?
收銀包又會唔會偷錢?
好奇問下
唔好比開機password佢
記低自己錢包有幾多錢
如果佢拒絕係本正式記事簿寫野,或者只係喺佢本私人記事簿寫
係咪吹佢唔漲?
可唔可以自己寫自己嘅記錄保護自己(我知好on9)
你講到咁誇張既, 佢又連份工都唔要. 係

未聽過自己寫口供
純粹係以前比警察hea鳩過
好似我阻住佢收工咁,乜都推,乜都話好難追究
結果冇落案
當時太細唔識應對
哦,以為你要奶J奶忽忽
咁有冇警察係好同幫到市民架?
追晒Post,見上面有人講不合作運動
想問多啲,有次收工返屋企行去搭狗鐵,無啦啦畀兩個差佬一個差婆串柒柒咁查我身分證,啲語氣好似當我係犯咁,又問我跟邊個,全程我無出聲,但係咁撩我講嘢,我心諗做乜鳩
諗返起都唔順氣,借問,可以點樣無法律成本地玩嘢,時間我有,點樣令到佢哋做多啲嘢?
警世post

見到有人話唔好話比黑警知自己電話個password
依家好多機都用faceid/指紋
如果佢咁樣強行開我部機有無問題?
人地警界精英 好忙架
淨係招呼上司已經夠慘
樓主講得啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞