[必入] 喺香港生活如何提防警察

1001 回覆
5123 Like 94 Dislike
平時係街見到d違泊私家車,d差佬係正隔離都唔做野,都佢地乜料。
試過衰打交 半夜call律師 淨保釋收八千
師兄 講緊 保釋 咋喎 未計之後打官司喎
你要求要搵律師,佢有責任俾個List你

同「逃犯條例」一樣
好多人「覺得」自己會一身清白,唔會犯事,咁怕條撚

但其實任何人都可以輕易有機會俾警察拘捕

另外入過學堂,不論PC定PI ,

都知個成個工作環境本身係幾黑暗
都應該深明有幾多伙記只係為咗份糧
最近有朋友無犯事又俾人拉咗,請咗律師攪緊,detail真係唔方便透露
lm
總括而言,就係屌你老母
理論上搵律師係憲法權利
你係可以問警察攞律師名冊然後打電話

其實警察都supposed要俾張「被羈留人士通知書(Pol153)」你睇,上面寫咗被捕人士有咩權利

但係……理論上囉,supposed囉

自保四寶

緘默權
錄音
錄影 包括CCTV
律師

但以上警察都會覺得你玩野

同埋under arrest 呢,都試過有court case
有個犯話唔知點解身上有recording device無打包頭,唔知點解開著咗
但無論係call3 條狗或被告個個
事後通常被要求係notebook度簽名
否則唔放人
通常一來來1雙Pc
或3個
甘圍住你
到時你任佢舞
呢個post真係要正評!
我試過係球場比人偷銀包電話,最後因爲有人見到,個賊比我地人贓並獲(佢收埋左係廁所水箱),去到差館個差佬叫我簽張證供紙,我果陣on99冇睇,點知原來講話我唔追究。個差佬仲話搵得返銀包電話咪算囉(入面冇哂錢)。死差佬,賊都拉埋有哂人證物證都唔想做
你覺得合理咪留返同個官講
真定假丫?
救命
你話係咪係,你鍾意啦
試過唔見銀包 好快幫我拉到人 仲搵返失物
發夢夢到————-

叫律師最on9
律師黎到只係叫你唔好講野

同埋「陪」你等保釋
同差佬扮fd講幾句
就咁就收$8000

律師心諗:又一條水魚
又咁講
當日樓主都係咁撚仆街
之後自己衰左俾人雞走變仇警撚
佢當日咪又係貪兩雞幾野人工入去做

有何出奇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞